Теми статей
Обрати теми

Якщо реєстрація податкової накладної відхилена через помилку в коді послуг

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Сьогодні пропонуємо обговорити ІПК № 386*. Присвячена вона питанню кодування в податковій накладній отримання відшкодування за спільне користування електроенергією. Але не «електроенергією єдиною...» вона цікава.
податкова накладна, коди товарів/послуг

* Індивідуальна податкова консультація від 26.05.2017 р. № 386/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Ситуація така. Платник на суму відшкодування за спільне користування електромережами виписав контрагентові податкову накладну як на послугу (що правильно, адже платник не займається постачанням електроенергії). При цьому в гр. 3.3 («код послуги») він указав код «35.11» («Електрична енергія») з Класифікатора ДК 016:2010.

Реєстрація податкової накладної була відхилена. Причина — «код послуги не відповідає Державному класифікатору продукції та послуг». Виникає запитання: як система визначила таку невідповідність?

Наважуємось припустити, що програма налагоджена так, що перевіряє, чи передбачає в принципі той чи інший код трична енергія») з ДК 016:2010 надання послуг. Наприклад, такі коди, як 01.11 — 01.30, 01.41 — 01.49, — це чисто «товарні» коди, вони взагалі не передбачають надання послуг (навпроти них чітко стоять одні коди УКТ ЗЕД, що вказує на їх «товарність). Тому такі «послужні» коди не повинні фігурувати в податковій накладній. У цьому випадку в податковій накладній має бути заповнена гр. 3.1 («код товару») і стояти код УКТ ЗЕД.

Те ж саме стосується і коду 35.11 «Електрична енергія» — під цим кодом не може бути послуги.

Щодо отриманого відшкодування за спільне користування електромережами податківці пояснюють, що це дійсно послуга (код УКТ ЗЕД електроенергії в податковій накладній фігурувати не повинен). Тільки ось який код обрати для цієї послуги, на жаль, не вказали — рекомендують звернутися в Мінекономіки.

img 1На нашу думку, оскільки таке відшкодування не можна прив’язати до основної послуги (як це було б можливо при оренді), то слід використати код інших послуг «96.09».

Порушуючи питання правильності визначення коду, кілька слів скажемо про підрядників, які виготовляють продукцію на замовлення. Якщо ви виготовляєте продукцію за свій рахунок (тобто зі своїх матеріалів), то виходячи з Методрекомендацій № 396** ви класифікуєтеся точно так, як і виробники такої продукції. Тобто в податковій накладній має бути заповнена гр. 3.1 і стояти код УКТ ЗЕД. Якщо ж продукція виготовляється з матеріалів замовника, то в податковій накладній має фігурувати «послужний» код виробництва.

** Методологічні основи та пояснення до позицій КВЕД, затверджені наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396.

img 2Зазвичай виробничі коди передбачають таке «послужне» формулювання, як «Роботи субпідрядні як частина виробництва».

Наприклад, підприємство виготовляє соняшникову олію (КВЕД — 10.41). Якщо виробництво соняшникової олії ви здійснюєте з:

— власної сировини — то в податковій накладній ставте код УКТ ЗЕД соняшникової олії «1512»;

— із сировини замовника — «послужний» код виробництва «10.41».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі