Теми статей
Обрати теми

Нерухомподаток: операція «уточненка»

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Виникла необхідність уточнитися з податку на нерухомість? Місцева рада затвердила нові ставки або знайшли помилки в раніше поданій річній декларації? Ми вже поспішаємо на допомогу! А разом з нами і... податківці зі своїми Методрекомендаціями1.
податок на нерухомість, податкова звітність, самовиправлення

1 Доведеними листом ДФСУ від 13.05.2017 р. № 11897/7/99-99-12-02-03-17.

Розпочнемо з того, що якщо вирішили уточнитися, доведеться мати справу з декларацією, форма якої затверджена наказом № 4082.

2 Наказ Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» від 10.04.2015 р. № 408.

Нові ставки

Тут слід нагадати, що протягом усього 2017 року місцеві ради можуть затверджувати нові ставки нерухомого податку на поточний рік. Право на це їм надає п. 4 розд. ІІ Закону № 17913. І якщо ці ставки (в абсолютному значенні) відрізняються від тих, за якими податкові зобов’язання раніше були вами задекларовані, то від уточненки нікуди не подітися. При цьому виникає логічне запитання: скільки часу відведено в такому разі на її подання?

3 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 р. № 1791-VIII. Детальніше про це його нововведення ви могли дізнатися в статті «Другий ешелон»: новації-2017 за «іншими» податками» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2.

Прямої відповіді на нього ні в ПКУ, ні в роз’ясненнях податківців не міститься img 1. З одного боку, орієнтиром може слугувати граничний строк сплати чергового квартального платежу (так званого авансу) за той квартал, у якому набуло чинності «місцеве» рішення, що змінює ставки. Було б добре встигнути з поданням уточненки до цієї дати.

img 2Найближча значима в цьому аспекті дата — п’ятниця 28 липня. Цього дня минає граничний строк сплати авансових внесків за ІІ квартал.

З іншого боку, є і зворотний бік медалі. Коли в ПКУ йдеться про уточнення «нерухомих» податкових зобов’язань з інших міркувань img 3 — при появі нового об’єкта оподаткування, — п.п. 266.7.5 ПКУ велить подати уточненку протягом 30 к. дн. Відлічують такий строк з дня виникнення права власності на новоприбулий об’єкт. Є високий ризик того, що податківці на місцях киватимуть у бік такого строку. Тому безпечніше орієнтуватися саме на нього і в цьому випадку.

Звернемо увагу на таку дещо парадоксальну ситуацію, коли ваша місцева рада прийняла нове рішення, але подавати уточненку не потрібно img 4. Це можливо, якщо абсолютне значення ставки податку за 1 м2 не змінилося.

Наприклад, у 2016 р. діяло рішення місцевої ради, що встановлює ставку нерухомподатку в розмірі 3 % мінзарплати за 1 м2. При розрахунку податкових зобов’язань за 2017 р. (до ухвалення нового рішення) цю ставку слід було застосовувати з коефіцієнтом 0,5. Тобто за 1 м2 підлягало нарахуванню і сплаті 3 % х 3200 грн. х 0,5 : 100 % = 48 грн.

img 5Половинчастий коефіцієнт установлений п. 3 підрозд. ІІ Закону № 1791.

Припустимо, що в новому рішенні встановлена ставка податку 1,5 % мінзарплати за 1 м2. Її застосування надасть той же ефект img 6: за 1 м2 потрібно нарахувати і сплатити 48 грн. (1,5 % х 3200 грн. : 100 %). Тому в розглянутому випадку уточнюватися не потрібно!

Загальне про уточнення

Незалежно від того, з яких причин доводиться виправлятися, для цього використовують уточнюючу декларацію.

img 7Строки для подання звітної (а відповідно, і звітної нової) минули ще в лютому.

Заслуговує на вашу увагу той факт, що при виправленні показників декларації, у якій одночасно значилися об’єкти нежитлової і житлової нерухомості, подати доведеться дві уточнюючі декларації. Одну — для об’єктів житлової (з кодом від 1 до 3), іншу — для нежитлової (з кодом від 4 до 9) нерухомості.

Пояснюють таку свою вимогу податківці (категорія 106.07 ЗІР) особливістю обробки уточнюючих декларацій і підтверджують свіжими Методрекомендаціями.

В іншому ж правила заповнення такої декларації не сильно відрізняються від тих, які використали у звітній формі4. З рядом особливостей, звичайно ж.

4 Вам може бути корисною стаття «Податок на нерухомість: «гарячі точки» подання декларації» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 6.

Так, у «шапці» декларації в рядку 1 позначку «Х» потрібно проставити навпроти коду типу декларації 03. У графах «Починаючи з», «З урахуванням уточнень з» рядка 2 необхідно вказати номер місяця (арабськими цифрами), з якого починаєте уточнення податкових зобов’язань.

Що стосується табличної частини декларації, то для її заповнення доведеться докласти трохи більше зусиль. Якщо говоримо про зміну ставок податку рішенням місцевої ради, то за кожним об’єктом доведеться заповнити два рядки. Один — з розрахунками за старою ставкою, інший — за новою. У графі 7 при цьому відображають не річну суму податку, а ту, що припадає на період дії кожної ставки.

img 8При заповненні декларації в електронному вигляді потрібно відключити автоматичний розрахунок.

У рядку 6 декларацій потрібно підсумувати податкові зобов’язання, нараховані правильно, причому як у розрізі кварталів, так і загальну суму.

У рядок 7 необхідно перенести дані рядка 6 звітної декларації.

Але якщо у звітній декларації ви декларували і житлову, і нежитлову нерухомість, то сліпого перенесення не вийде. Потрібно вказати раніше розраховані дані саме за тими об’єктами, дані за якими ви уточнюєте (житловими чи нежитловими).

Від того, значення якого з указаних рядків виявиться більшим, залежить подальший порядок заповнення декларації.

Якщо рядок 6 більше рядка 7, то за рекомендаціями податківців заповнюєте одночасно рядки 8 і 9 (див. приклади в Методрекомендаціях податківців).

img 9Заповнений рядок 9 нерозривно пов’язаний з рядком 12, який також доведеться заповнити в такому разі, і, можливо, навіть рядком 13 (у разі прострочення сплати більше 90 к. дн.)5.

5 Подробиці про правила нарахування і стягнення податкової пені ви могли почерпнути зі статті «Пеняй на себе»: про стягнення податкової пені» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 21.

Якщо, навпаки, рядок 7 більше рядка 6, то має місце переплата. Її суму податківці рекомендують указувати в рядках 10 і 11 одночасно, про що розповімо далі.

А що Методрекомендації?

У листі, про який ми згадували на початку, ДФСУ і представила до уваги платників податків Методичні рекомендації щодо заповнення податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі уточнення податкових зобов’язань (далі — Методрекомендації). Чим же вони можуть бути корисними img 10 нам з вами?

Скажемо так, у них ДФСУ виклала ази заповнення декларації, а також уточнення. Але ми «і самі з вусами» img 11, тому за допомогою викладеного вище ви цілком успішно зможете подати уточнюючу декларацію (за потреби). Хоча, ураховуючи відсутність Порядку її заповнення, поява таких Методрекомендацій — безумовний плюс.

У цьому документі податківці надали три умовні приклади виправлення.

img 12Власне, у листі умов прикладів-то і немає. Наведені лише додатки — рисунки з прикладами заповнення декларацій: звітної й уточнюючої(их) до неї.

1. Виправлення помилок минулих років (рис. 1 — 3 Методрекомендацій). Якщо мали місце помилки в частині об’єктів як житлової, так і нежитлової нерухомості, як ми вже сказали вище, подати доведеться дві уточненки.

Важливо! При заповненні рядка 7 у кожній з них пройде лише частина зобов’язань, указаних у звітній декларації за відповідний рік, яка відноситься на об’єкти житлової і нежитлової нерухомості відповідно.

Але примітне інше. У прикладі податківців розглянута ситуація, коли помилки спричиняють виникнення як переплати (у частині об’єктів нежитлової нерухомості), так і недоплати (у частині житлової). Так ось, увага: незважаючи на те, що подаються дві різні уточнюючі декларації, результат уточнення слід розглядати «в комплексі».

Тобто якщо переплата податку перевищує недоплату, то нараховувати «самоштраф» не потрібно. Саме за рахунок цього рядок 12 на рисунку 3 Методрекомендацій не заповнений.

Якщо заповнити рядок 9 в уточнюючій декларації, не нараховуючи при цьому «самоштраф» у рядку 12, то в ході автоматичної камеральної перевірки вилізе помилка.

Але якщо Методрекомендації дозволяють не нараховувати «самоштраф» у цьому випадку, то для вас це не повинно стати проблемою.

2. Виправлення у зв’язку з новою ставкою податку «всередині» року (рис. 4 — 7 Методрекомендацій). Це та ситуація, яку ми розглядали на початку статті. Тут у податківців такий «рецепт» виходу із ситуації. Вони пропонують подати відразу три уточнюючі декларації.

img 13Перша — обнуляюча (загальна для об’єктів житлової і нежитлової нерухомості), друга і третя — з правильними зобов’язаннями окремо за житловою і нежитловою нерухомістю.

Перша декларація повністю обнуляє зобов’язання, задекларовані у звітній декларації (як її заповнити — показано на рисунку 5 Методрекомендацій). У рядках до 6-го включно вказуються нулі (у графах 7 — 11; графи 2 — 6 при цьому не заповнюються). Виходить, що це — той рідкісний вид уточнюючої декларації, у якій можливо виправити дані за об’єктами як житлової, так і нежитлової нерухомості. У такій декларації значиться завищення суми податку, хоча реально жодного завищення немає (адже фактично ставка податку за даними прикладу зросла).

«Завищення» (інформація з рядка 6 «первинної» декларації) дублюється в рядках 7, 10, 11 такої обнуляючої уточненки.

Друга і третя уточнюючі декларації призначені для зазначення зобов’язань, розрахованих з урахуванням нової ставки податку. При цьому, за даними прикладу, така зміна сталася в І кварталі року.

За кожним об’єктом у такому разі дані наводять в окремих рядках. При цьому спочатку в декларації поданий перелік усіх об’єктів з нарахованими зобов’язаннями за старою ставкою, і тільки після цього — ті самі об’єкти в тому ж порядку із зобов’язаннями, нарахованими за новою ставкою.

Щоб таке нарахування стало можливим, потрібно вимкнути автоматичний розрахунок при заповненні декларації в електронному вигляді.

У рядку 7 потрібно проставити нулі (завдяки поданню обнуляючої декларації).

Звертає на себе увагу той факт, що податківці в прикладах зобов’язують заповнювати і рядок 8, і рядок 9.

Схоже, пов’язано це з тим, що при заниженні зобов’язань за інтегрованою карткою проходять дані з рядка 9. Тому виправлення можливе лише при її заповненні.

img 14ДФСУ голосує за безштрафне нарахування податку, незважаючи на заповнення рядків 8 і 9 одночасно. Уся річ у тому, що недоплата виникла не з вини платника податків.

3. Виправлення помилок поточного року (рис. 8 — 9 Методрекомендацій). У прикладі податківців помилки припустилися стосовно одного об’єкта (про який забули). За даними прикладу, це житловий будинок (тип об’єкта обкладення — 2) площею 489,5 м2.

У такому разі до звітної декларації додається одна уточненка. Причому якщо помилка стосувалася об’єктів житлової нерухомості, виправляти податківці велять лише дані про таку нерухомість.

img 15Хоча якщо помилки були допущені в частині об’єктів і житлової, і нежитлової нерухомості, подати доведеться дві декларації.

При цьому в рядок 7 переносяться суми зі звітної декларації, що відповідають об’єктам житлової нерухомості (без урахування даних за нежитловою).

Звертає увагу той факт, що суму податку, що припадає на об’єкт, який з’явився img 16, податківці наводять і в рядку 8, і в рядку 9.

Що стосується самоштрафу, то його фіскали велять нараховувати тільки на суму зобов’язань, граничний строк сплати яких минув на момент подання уточненки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі