Теми статей
Обрати теми

Внесок у статутний капітал грошима vs ф. № 1ДФ

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Чи відображаються в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ внески фізичних осіб — засновників у статутний капітал підприємства?
ф. № 1ДФ, ПДФО, військовий збір

Відповідь на запитання: чи потрібно відображати у ф. № 1ДФ внески фізосіб-засновників у статутний капітал підприємства, залежить від того, в якому вигляді були здійснені такі внески.

Якщо в статутний капітал було передано майно (негрошові засоби), то дійсно в цьому випадку є всі підстави замислитися про ПДФО і військовий збір. Адже така передача, по суті, є для фізичної особи продажем цього майна — право власності на майно переходить від засновника до підприємства в обмін на корпоративні права.

Але хвилюватися не варто img 1. Тут паличкою-виручалочкою буде п.п. 165.1.44 ПКУ. Він виводить зі складу оподатковуваних ПДФО доходів суми майнових і немайнових внесків платника ПДФО в статутний капітал юрособи — емітента корпоративних прав в обмін на такі права.

А що з військовим збором? Його також утримувати не потрібно (див. пп. 1.2 і 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Але у ф. № 1ДФ суму отриманого від фізичної особи майнового і немайнового внеску відобразити все-таки потрібно. Ознака доходу — «178». Також потрібно суму такого внеску вказати в розділі II ф. № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі нарахованого/виплаченого фізичним особам доходу.

img 2Врахуйте: негрошові внески в статутний капітал повинні «засвітитися» у ф. № 1ДФ, сформованій за той звітний квартал, у якому відбулося фактичне внесення майна.

А ось якщо внесок здійснений грошовими коштами, то відображати його суму у ф. № 1ДФ не потрібно, оскільки в цьому випадку може йтися тільки про набуття корпоративних прав. Жодного продажу, а відповідно і доходу, тут немає.

Приклад. У червні 2017 року фізособа-засновник (податковий номер — 3025694758) вносить у статутний капітал юридичної особи:

— грошові кошти в сумі 13000 грн.;

— ноутбук вартістю 23770 грн. (акт прийому-передачі складений у червні).

У цьому випадку у ф. № 1ДФ за 2 квартал з ознакою доходу «178» необхідно буде відобразити тільки негрошовий внесок. Наведемо фрагмент заповненого розділу I ф. № 1ДФ за 2 квартал 2017 року з даними засновника.

img 3
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі