Теми статей
Обрати теми

Відновлення податкового кредиту після перевірки

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Ситуація. Під час перевірки податківці зняли податковий кредит за податковою накладною, у якій була допущена помилка в обов’язковому реквізиті. Якщо постачальник виправить таку податкову накладну, чи можна буде відновити суму податкового кредиту?
податковий кредит, виправлення податкової накладної після перевірки

Розпочнемо з позиції податківців. Зараз у ЗІР (категорія 101.13) розміщена консультація, у якій фіскали стверджують, що відновити податковий кредит після отримання від постачальника належним чином оформленої податкової накладної, якщо під час перевірки суми ПДВ були виключені зі складу податкового кредиту, не можна. І аргументують вони цей висновок тим, що ПКУ не передбачене переоформлення податкової накладної img 1.

Запитання: йдеться про отримання «повторної» податкової накладної на ту ж операцію після перевірки чи все-таки мається на увазі виправлення колишньої податкової накладної шляхом складання розрахунку коригування? Радше за все, платник, ставлячи запитання податківцям, мав на увазі другу ситуацію. А податківці, чіпляючись за слова «отримання належним чином оформленої податкової накладної», описують першу ситуацію img 2.

Адже якщо покупець «повторно» після перевірки отримав нову податкову накладну (виписану тією ж датою), то формально податківці праві — механізм повторного надання податкової накладної ПКУ не передбачений.

img 3ПКУ тільки передбачена можливість виправлення помилок у податковій накладній шляхом складання розрахунку коригування ( ст. 192)*.

* Водночас, якщо помилка — у даті і продавець складе податкову накладну правильною датою, то така накладна не вважатиметься «повторною» і на її основі можна буде (після її реєстрації) показати податковий кредит.

Але припустимо, що йдеться все-таки про ситуацію, коли до забракованої під час податкової перевірки податкової накладної покупець отримує «виправляючий» розрахунок коригування.

У такому разі, вважаємо, податковий кредит відновити можна img 4. Адже ст. 192 ПКУ прямо дозволяє виправляти помилки в податковій накладній шляхом складання розрахунку коригування. При цьому самі податківці визнають (у тій же категорії 101.13 ЗІР), що якщо в податковій накладній допущені помилки, що заважають ідентифікації операції, то право на податковий кредит за такою податковою накладною виникає після реєстрації «виправляючого» розрахунку коригування.

img 5Податківці відводять на реєстрацію «виправляючого» розрахунку коригування 365 к. дн. з дати складання податкової накладної (категорія 101.13 ЗІР).

Відповідно, отримавши «виправляючий» розрахунок коригування, платник має повне право показати податковий кредит — у поточній декларації або в будь-якому наступному періоді до закінчення 365 к. дн. з дати складання податкової накладної. Або пізніше (до 1095 к. дн.), подавши уточнюючий розрахунок до періоду, у якому зареєстрований розрахунок коригування. На період отримання «дефектної» податкової накладної вже не озираємося.

img 6Якщо «виправляючий» розрахунок коригування зареєстрований своєчасно, право на податковий кредит з’являється в місяці його складання, несвоєчасно — у місяці реєстрації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі