Теми статей
Обрати теми

Підвищення мінімального розміру аліментів на дитину — головний біль бухгалтера чи ні?

Амброзяк Наталя, юрист, buhgalter911@mail.ua
У № 25 журналу в контексті теми аліментів на дітей ми вже знайомили вас з деякими нововведеннями із Закону № 2037-VIII*. Зокрема, стосовно підвищення мінімального розміру аліментів. Як реагувати на них бухгалтерові? Ми говорили — «ніяк». Сьогодні розвинемо цю тему — щоб відсікти сумніви, що залишилися.
аліменти, мінімальний розмір

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17.05.2017 р. № 2037-VIII.

Резонно виникає запитання: що робити, якщо з працівника стягаються аліменти в розмірі менше 50 % прожитмінімуму?

Не поспішайте панікувати і збільшувати суми відрахувань із зарплати.

img 1Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути менше ніж 50 % прожитмінімуму для дитини відповідного віку.

По-перше, тут необхідно враховувати положення ст. 128 КЗпП. Нагадаємо: за загальним правилом відрахування не повинні перевищувати 50 % зарплати. І тільки в разі, коли стягаються аліменти на неповнолітніх дітей, сума не повинна «перевалювати» за 70 %.

По-друге, керуватися слід діючим рішенням суду і постановою державного або приватного виконавця.

Відповідно, якщо в роботодавця є постанова виконавця про те, що з працівника необхідно стягнути, наприклад, 1/4 заробітку, але не менше 30 % прожитмінімуму, то ви стягуєте аліменти саме в такому розмірі.

Так потрібно діяти до тих пір, поки вам не прийде нова постанова виконавця або заява одержувача з новими виконавчими листами.

Та ж ситуація з аліментами у твердій грошовій сумі. Поки не буде нового судового рішення, а потім і постанови виконавця (заяви одержувача на підставі цього рішення з новими виконавчими листами), ви стягуєте аліменти по-старому. Про це свідчить і редакція ч. 3 ст. 184 СКУ, яка запрацює з 8 липня з набуттям чинності Законом, що коментується.

img 2Той із батьків (законних представників), разом з яким мешкає дитина, має право в порядку наказового судочинства стягнути аліменти в розмірі: на одну дитину — 1/4, на двох дітей — 1/3, на трьох і більше дітей — половини заробітку (доходу) «аліментника». Максимальний же розмір аліментів на кожну дитину — 10 прожитмінімумів для дитини відповідного віку.

Тут зазначимо: раніше суди за звичаєм таким чином і визначали розмір аліментів. Тепер же це стало законодавчою нормою. Але, знову ж таки, не поспішайте міняти розмір відрахувань. Чекайте нової постанови виконавця (на підставі судового наказу)!

Ще один момент, на якому слід зупинитися, — це вид цивільного судочинства.

Строго визначені розміри аліментів як частина від доходу встановлено тільки для наказового судочинства. Його суть у тому, що суд приймає рішення тільки за відсутності суперечки. Ні більше, ні менше встановити розмір аліментів у частині від доходу служитель Феміди в такому разі не зможе.

А ось якщо «аліментне» питання розглядатиметься в позовному судочинстві, суд, залежно від обставин, може призначити інший розмір аліментів. Зокрема, для зменшення обсягу виплат горе-батько повинен подати відповідний позов.

img 3Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Якщо раніше роботодавці зобов’язані були індексувати тільки аліменти у твердій грошовій сумі, визначені судом, то тепер такій процедурі підлягають і подібні виплати на підставі договору між батьками.

Проте тут є одне «але». Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII, на який посилається СКУ, поки що передбачає тільки індексацію аліментів у твердій грошовій сумі, встановленій судом. Тому індексацію «твердо-договірних» аліментів доведеться стягувати через суд.

img 4Якщо заборгованість виникла з вини «аліментника», то одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) в розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення з дня прострочення до дня повного погашення боргу або до дня прийняття судом рішення про стягнення пені. Але не більше 100 % заборгованості.

Тут врахуйте: наявність заборгованості з виплат не означає, що ви автоматично повинні відраховувати із зарплати «аліментника» ще й пеню.

По-перше, такі суми стягаються тільки за наявності провини горе-батька. Установлення провини — це компетенція виключно суду!

По-друге, ви не можете відраховувати із заробітної плати таку пеню, навіть якщо до роботодавця звернеться сам одержувач аліментів. Усе знову ж таки впирається в наявність провини другого з батьків.

Тому стягувати додатково із зарплати пеню разом з боргом ви зможете тільки на підставі відповідного судового рішення. А точніше — постанови виконавця або заяви одержувача аліментів, до якої додаються виконавчі листи.

Крім того, погасити борг з урахуванням «штрафних санкцій» може сам працівник, і тоді підставою для відрахувань стане його заява.

img 5У разі прострочення оплати додаткових витрат на дитину з вини платника він зобов’язаний на вимогу другого батька сплатити суму заборгованості з урахуванням установленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми.

Якщо із зарплати відраховуються додаткові витрати на дитину і ви бачите борг, то не кидайтеся стягувати інфляційні й 3 % річних.

На це є декілька причин. По-перше, знову ж таки наявність провини «аліментника», яку необхідно все-таки довести.

По-друге, стягуються ці суми на вимогу одержувача. Тобто як мінімум ця вимога має бути направлена на ім’я «аліментника». При цьому наявність самої вимоги ще не доводить провину горе-батька.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі