Теми статей
Обрати теми

Коригування доходу єдиноподатника, якщо повернули аванс

Децюра Сергій, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Фізична особа — підприємець є платником єдиного податку групи 2. Наприкінці минулого року він отримав аванс у рахунок майбутнього постачання товару. Цього року договір розірвали і повернули отриманий аванс. Чи можна на таку суму зменшити розмір доходу 2017 року?
ФОП, єдиний податок, облік доходів

Нагадаємо, що не вважаються доходом платників єдиного податку груп 1 — 3 кошти (аванс, передоплата), які повертаються покупцеві товару (робіт, послуг) — платникові єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцеві товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається в результаті повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Отже, якщо підприємець отримав аванс, а потім повертає його контрагентові у зв’язку з розірванням договору, то зрозуміло, що включати в дохід ці суми не потрібно.

img 1Хоч вони і пройшли через поточний рахунок платника, але доходу платник єдиного податку не отримав.

Жодних проблем немає, якщо аванс отримали і повернули в одному звітному періоді. А ось за ситуації, коли аванс доведеться повертати в наступному звітному періоді (році), все не так однозначно.

На момент отримання авансу платник єдиного податку вважає отриманий аванс своїм доходом. Такі суми він вписує в Книгу обліку доходів і враховує при порівнянні свого доходу з граничною сумою, дозволеною для відповідної групи платників єдиного податку.

img 2Для групи 2 це 1,5 млн грн. (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Після того, як підприємець повернув суму авансу, наступного року виникає закономірне запитання: чи можна на цю суму зменшити дохід цього року? Адже відповідну суму доходів у цьому звітному періоді він не отримував. Звичайно, на суму єдиного податку, яку потрібно сплатити, це не вплине. А ось при розрахунку загальної суми доходу за рік, яка повинна вписатися в дозволені 1,5 млн грн., це має принципове значення.

У ПКУ про це немає жодної вказівки img 3.

Щоб надати відповідь на це запитання, слід звернутися до правил заповнення Книги обліку доходів. У ній є спеціальна графа (гр. 3), у якій платник єдиного податку має можливість показати суму повернених коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передоплати. І на цю суму буде зменшений загальний дохід, отриманий упродовж звітного року (через гр. 4 Книги обліку доходів).

Таким чином, коли ви повертаєте аванс (незалежно від того, коли саме він був отриманий), то достатньо просто вказати суму, на яку слід зменшити ваш дохід у гр. 3 Книги обліку доходів.

Саме так рекомендують робити податківці в аналогічній ситуації (категорія 107.04 ЗІР) у разі повернення помилково зарахованих коштів. Вони наполягають: у звітному періоді, у якому відбулося їх повернення, потрібно здійснити перерахунок отриманого доходу за такий звітний період.

Якщо підприємець повертає аванс, то правила коригування доходу мають бути такі ж, як і при поверненні помилково зарахованих коштів. Адже ці ситуації дуже схожі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі