Теми статей
Обрати теми

Як правильно «комісіонерити» б/в товарами?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
І знову — про «б/в» торгівлю. У № 24 ми розповідали, чи потрібний єдиноподатникам РРО при торгівлі «складними» б/в товарами. А зараз розберемося, як підприємцю-спрощенцю відображати виручку від продажу б/в товарів, узятих на комісію? Чи утримувати ПДФО і військовий збір з комітента? Як нарахувати ПДВ і сформувати чек РРО при їх продажу? Приступимо!
підприємець, єдиний податок, комітент-фізособа, товари б/в, ПДФО, військовий збір, форма № 1ДФ, чек РРО, ПДВ

Виручка єдиноподатника-комісіонера. Сюди йде тільки комісійна винагорода. Про це прямо сказано в п. 292.4 ПКУ.

Але зверніть увагу: не так давно в категорії 107.07 ЗІР з’явилася консультація, в якій ДФСУ наполягає на тому, щоб у Книгу обліку доходів (і витрат) продавець (комісіонер) записував усю суму коштів, отриманих на поточний рахунок або готівкою. Виходить, і транзитні суми (які потім потрібно повернути комітентові) теж! При цьому ДФСУ логічно дозволяє не враховувати транзитні суми в декларації єдиноподатника. У декларації в дохід включайте тільки винагороду.

img 1Податківці вимагають так чинити не лише при виконанні договорів комісії, але і за договорами доручення, транспортного експедирування й агентськими договорами.

Тому рекомендуємо підприємцям, особливо тим, хто має справу з готівкою, вказувати в графі 2 Книги всю суму, отриману від продажу комісійних товарів. Адже тут є загроза 5-кратного штрафу за неоприбутковування готівки*.

* Деталі шукайте в статті «Куй залізо, не відходячи від каси, або Касові питання підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 14).

Далі, щоб дані Книги обліку доходів (і витрат) збігалися з даними декларації єдиноподатника, на дату виплати грошей комітентові вкажіть транзитні суми зі знаком «-» у графі 2 Книги.

Сміливі «безготівкові» підприємці, вважаємо, можуть записувати в графу 2 Книги тільки суму своєї комісійної винагороди (в день її отримання від комітента).

Чи утримувати ПДФО і ВЗ? Щоб відповісти на це запитання, потрібно знати, хто передав вам товар на комісію. Якщо це:

юрособа — безумовно, нічого не утримуємо;

фізособа-підприємець (з документальним підтвердженням статусу) — не стягуємо податків**, але відображаємо суму виплаченого доходу у формі № 1ДФ з ознакою доходу «157»;

** Виняток — підприємці, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія. Детальніше читайте в статті «Слідами податкової реформи: Закон про дивіденди й АТО» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 17).

img 2Ви маєте право не утримувати ПДФО і ВЗ, тільки якщо підприємець-комітент надасть вам копію своєї виписки або витяг з Держреєстру (п. 177.8 ПКУ).

фізособа-громадянин — керуємося п. 173.3 ПКУ, згідно з яким при продажу рухомого майна посередник (комісіонер) виконує функції податкового агента частково. Тобто він усього лише зобов’язаний подати податківцям інформацію про дохід, який отриманий комітентом. А вже сам комітент (громадянин) зобов’язаний сплатити ПДФО і ВЗ. Це згідно із законом.

Але, на жаль, на всякий закон у податківців — своя думка img 3. Так, вони достатньо давно наполягають на тому, що комісіонер (на відміну від повіреного) зобов’язаний виконувати функції податкового агента повністю, оскільки продає товар від свого імені.

img 4Лист ДПАУ від 19.04.2011 р. № 7435/6/17-0715, нещодавно «вбиті» консультації в категоріях 103.02 і 103.22 ЗІР, які зберегли свою актуальність.

Що ж виходить: комісіонерові потрібно утримувати з комітента ПДФО і ВЗ і подавати фіскалам форму № 1ДФ? Так, саме так і радимо чинити.

Ставки ПДФО і ВЗ. Ставка військового збору складає 1,5 % від суми, належної комітентові (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А ось з ПДФО все складніше. Формально ставка ПДФО для рухомого майна згідно зі ст. 173 ПКУ — 5 %.

Але в податківців знову свої «викрутаси». Під рухомим майном для цілей обкладення ПДФО вони розуміють тільки транспортні засоби! І тільки до цих об’єктів дозволяють застосовувати правила, встановлені ст. 173 ПКУ, і ставку ПДФО у розмірі 5 %.

А все інше «без колес/крил/гвинтів» img 5 не відносять до рухомого майна і закликають обкладати ПДФО за ставкою 18 % (категорія 103.03 ЗІР, листи ДФСУ від 13.01.2017 р. № 446/Д/99-99-13-02-03-14 і від 10.11.2016 р. № 24277/6/99-99-13-02-03-15).

Як виплатити дохід комітентові і сплатити податки? Єдиноподатнику заборонені будь-які види взаємозаліків (п. 291.6 ПКУ). Тому не можна утримувати свою комісійну винагороду з виручки. Потрібно спочатку всю виручку виплатити комітентові, а потім — отримати від нього назад свою винагороду.

У зв’язку із цим доведеться або ганяти гроші «туди-сюди» по банківських рахунках, або розраховуватися з комітентом готівкою. Очевидно, що останнє прийнятніше img 6.

При цьому врахуйте, що якщо ваш комітент — підприємець або юрособа, ви можете розрахуватися з ним готівкою на суму не більше 10 тис. грн. на добу (кожному партнерові, але кількість самих партнерів не обмежена). Якщо ж він — громадянин — не більше 50 тис. грн. готівки на добу (постанова № 210***).

*** Постанова Правління НБУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» від 06.06.2013 р. № 210. Корисну інформацію знайдете в статті «50 тисяч готівкою. Хто у справі»? (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 10).

Обравши готівкові розрахунки, ви зобов’язані сплатити ПДФО і ВЗ упродовж 3 банківських днів з дня, наступного за днем виплати доходу комітентові (п.п. 168.1.4 ПКУ). Якщо ж ви застосовуєте безготівку, сплатити податки до бюджету потрібно одночасно з переказом грошей комітентові (п.п. 168.1.2 ПКУ).

Дохід, нарахований комітентові-громадянинові, відображаєте у формі № 1ДФ з ознакою доходу «102».

img 7Якщо ви все ж вирішите вважати товар рухомим майном і обкладати ПДФО за ставкою 5 %, тоді ознака доходу — «105».

Що стосується перерахування податку, то згідно з п.п. 168.4.5 ПКУ фізична особа — податковий агент перераховує податок до відповідного бюджету за своїм місцем реєстрації в податкових органах.

ПДВ. Якщо ви приймаєте товар на комісію від платника ПДВ, то при отриманні товару у вас виникає право на податковий кредит, а при його продажу — податкове зобов’язання (п.п. «е» п.п. 14.1.191, п. 189.4 ПКУ). Плюс податкове зобов’язання виникає ще й у зв’язку з отриманням комісійної винагороди.

img 8Податковий кредит і податкові зобов’язання в цьому випадку виникають за загальними правилами — у тому числі з урахуванням правила «першої події».

Якщо ж ви прийняли б/в товар від неплатника ПДВ (громадянина, підприємця або юрособи), то ні податкових зобов’язань, ні податкового кредиту за таким товаром у вас не буде. Головне, щоб до цього товар уже був у вжитку більше 1 року (п. 189.3 ПКУ). У такому разі вам достатньо буде виписати податкову накладну і нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ тільки на отриману комісійну винагороду.

За транспортними засобами критерій «більше 1 року» не працює. Вони для цілей, що цікавлять нас, вважаються б/в, якщо не підпадають під визначення нового транспортного засобу. При цьому новими транспортними засобами вважаються:

— наземний транспортний засіб, який уперше реєструється в Україні, не був зареєстрований в інших державах і при цьому має загальний наземний пробіг до 6000 км;

— судно, яке вперше реєструється в Україні, не було зареєстроване в інших державах і при цьому пройшло не більше 100 годин після першого введення його в експлуатацію;

— літальний апарат, який уперше реєструється в Україні, не був зареєстрований в інших державах і при цьому його налітаний час не перевищує 40 годин після першого введення в експлуатацію. Налітаним вважається час, який розраховується від блок-часу зльоту літального апарату до блок-часу його приземлення (п. 189.3 ПКУ).

Чек РРО. Якщо у вас є РРО, врахуйте: б/в товари, отримані від неплатників ПДВ, слід запрограмувати як неоподатковувану операцію («без ПДВ»). Тоді в чеку РРО, що видається покупцеві, вартість комісійного товару відображатиметься без ПДВ.

Що ж до комісійної винагороди, то ви не утримуєте її з виручки, а отримуєте від комітента. Тому податкове зобов’язання виникає не в момент продажу товару, а або на дату отримання винагороди від комітента, або на дату підписання звіту комісіонера й акта наданих послуг (за першою подією). Тому в чеку РРО на продаж товару жодної інформації про комісійну винагороду вказувати не потрібно.

Це вже потім, якщо ви отримаєте винагороду готівкою (і зобов’язані застосовувати РРО), потрібно буде провести її через РРО. При цьому не забудьте, що вона обкладається ПДВ за ставкою 20 %, тому програмуйте РРО правильно.

Наприклад, якщо ви продали б/в товар за 1000 грн., то в чеку РРО буде вартість 1000,00 грн. без ПДВ. Потім цю 1000,00 грн. ви заплатили комітентові, а він вам сплатив — 60 грн. винагороди. У такому разі при отриманні винагороди ви проводите через РРО вартість своїх комісійних послуг у розмірі 60,00 грн., у тому числі ПДВ за ставкою 20 % — 10,00 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі