Теми статей
Обрати теми

Списання палива: можливі ситуації (у тому числі при переобладнанні авто)

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
З основними правилами списання ПММ ви, радше за все, вже знайомі*. Але життя повне ситуацій, передбачити які заздалегідь не під силу. Тому сьогодні продовжимо розмову про списання ПММ у контексті отриманих від вас запитань. Зокрема, розглянемо роботу автомобілів на дизпаливі та газі, а також можливі комбінації витрати цих видів пального.
облік ПММ

* У тому числі завдяки статті «Списання ПММ: гарячий дайджест» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 24.

Газобалонне обладнання: що з нормами?

img 1Як списувати витрату газу за автомобілем, що переобладнується під роботу на ГБО? Чи потрібно орієнтуватися при цьому на базову норму витрати бензину?

За компанію img 2 розглянемо також роботу автомобілів на дизельному паливі, адже принцип дії подвійного устаткування (будь то газ/бензин чи газ/дизпаливо) багато в чому схожий.

Отже, для автомобілів, що працюють на газобалонному обладнанні (далі — ГБО) і газодизельному обладнанні (далі — ГДО), у додатку до Норм № 43** є свої базові лінійні норми витрати палива. Але ці норми передбачені лише для тих автомобілів, які були спочатку обладнані ГБО або ГДО. Установлені такі норми:

** Норми витрати палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43.

— для бензинових, дизельних автомобілів і автомобілів, що працюють на зрідженому нафтовому газі (ЗНГ), — у літрах на 100 км пробігу (л/100 км);

— для автомобілів, що працюють на стисненому природному газі (СПГ), — у нормальних м3 на 100 км (м3/100 км).

Для ГДО норми витрати СПГ наведені в таблицях (у додатках до Норм № 43) у м3/100 км, а дизпаливо — поруч у л/100 км.

Норми витрати дизельного палива можна розпізнати img 3 за індексом «д», наведеним після цифрового значення норм; зрідженого нафтового газу — за індексом «знг», а стисненого природного газу — «спг».

img 4При цьому для ГБО в дужках указана норма при роботі на бензині, а для ГДО — на дизельному паливі.

Для автомобілів, обладнаних ГБО самостійно, базових норм витрати газу в Нормах № 43, на жаль img 5, не відшукати. Але враховуючи поширеність такої техніки, питання з визначенням норм цікавить багатьох. У такому разі тимчасову норму витрати газу доведеться визначити самостійно згідно з п.п. 2.1.4 Норм № 43.

На це звертає увагу і Мінінфраструктури (листи від 25.12.2015 р. № 14432/25/10-15 і від 26.02.2016 р. № 1928/25/10-16).

Як це зробити? Потрібно взяти лінійну норму витрати рідкого палива (чи норму рідкого палива на виконання транспортної роботи) за переобладнуваним автомобілем, що працює на газовому паливі. Далі відкоригувати її за допомогою таких перевідних коефіцієнтів:

1) бензин — СПГ — 1:1;

2) бензин — ЗНГ — 1:1,25.

img 6При цьому для автомобілів із системою вприскування ЗНГ Нормами № 43 рекомендовано застосовувати менші значення перевідного коефіцієнта відповідно до фактичних потреб.

Приклад. Автомобіль Mazda 626 переобладнаний під роботу на ГБО (бензин — ЗНГ). Базова норма витрати бензину для нього дорівнює 8,2 л/100 км.

Для розрахунку тимчасової лінійної норми витрати газу до вказаної норми потрібно застосувати перевідний коефіцієнт 1,25. У результаті отримаємо 10,25 л/100 км (8,2 х 1,25).

А що коли ГБО обладнаний автомобіль нової марки (який не має базової норми витрати бензину)? У такому разі рецепт img 7 той же, що і для вже розглянутого нами раніше «чистобензинового» варіанта: потрібно отримати тимчасову норму від ДержавтотрансНДІпроекту.

img 8Як визначити норму витрати бензину, необхідного на запуск двигуна?

Ще одне поширене запитання. Відрадно, що Норми № 43 містять пряму вказівку із цього приводу. Але, як показують ваші коментарі, на практиці трапляються й інші варіанти вирішення цієї задачі.

При роботі автомобіля на СПГ або на ЗНГ, окрім норм витрати основного (газового) палива, згідно з п.п. 3.4.5 Норм № 43 слід установити і норму витрати додаткового (рідкого) палива на запуск автомобіля.

Норму витрати бензину на запуск працюючого на газі автомобіля встановлюють на кожен календарний день. Пояснюється це тим, що така норма залежить від фактичної температури повітря довкілля (період, за який визначається температура, підприємство затверджує самостійно — орієнтири для цього є в Нормах № 43).

img 9Установлювати місячну норму витрати додаткового палива (без урахування температурних умов) не можна! Норми № 43 проти!

Пробіги автомобіля на газовому паливі і на бензині розділяють за показаннями одометра і вказують у подорожніх листах (чи документах-замінниках).

Крім того, слід урахувати, що за необхідності водій може використати бензин не лише при запуску, але і під час руху, коли, наприклад, газ закінчився, а продовжувати рух потрібно (як мінімум, до заправки). Тоді він зобов’язаний зафіксувати в подорожньому листі (чи документі-заміннику) показники одометра на момент початку руху на бензині.

Розрахунок додаткової норми на запуск автомобіля, що працює на ГБО, знайдете в наступному прикладі.

Приклад. Базова норма витрати бензину на автомобіль Mazda 626 складає 8,2 л/100 км. На підприємстві температуру довкілля визначають за даними Гідрометцентру як середнє значення температур на початок і на кінець руху автомобіля (за даними подорожнього листа). Так, 03.07.2017 р. на початок руху температура повітря складала +16 ˚З, а на кінець — +24 ˚С. Крім того, умови експлуатації авто вимагають частих запусків.

Середнє значення температури складає 20 ˚С ((16 ˚С + 24 ˚С) : 2).

Цій температурі згідно з п.п. 3.4.5 Норм № 43 відповідає значення надбавки в розмірі до 0,5 %. Оскільки умови експлуатації авто вимагають частих запусків, то застосовано максимально можливе значення надбавки, тобто 0,5 %.

І тепер головний підсумок: надбавка до витрати бензину на запуск двигуна Mazda 626 на 03.07.2017 р. складає: 8,2 л/100 км х 0,5 % : 100 % = 0,041 л/100 км.

Також врахуйте: для авто, обладнаних ГБО, передбачена ще одна норма на додаткову витрату бензину на переміщення в зонах техобслуговування і для поточного ремонту (згідно з п.п. 3.4.6 Норм № 43).

img 10Вона дорівнює 5 % від базової норми витрати бензину з розрахунку на місяць. Так, якщо взяти згадану Mazda 626, така норма складе 0,41 л/міс.(8,2 л/100 км х 5 % : 100 %).

Логічно, що закладають цю добавку на той місяць, у якому заплановано і буде проведено техобслуговування автомобіля та/або його поточний ремонт. При цьому переміщення авто в зонах техобслуговування і ремонту має бути документально оформлене!

Мастильні матеріали: трішки подробиць

img 11Де взяти тимчасові норми витрати мастильних матеріалів, якщо автомобіля немає в додатку В до Норм № 43?

У першій статті цієї серії img 12 ми згадували, що більшість автомобілів знайти в додатку В до Норм № 43 вам не вдасться img 13. Де ж тоді взяти тимчасові норми витрати мастильних матеріалів на них? У таблиці нижче img 14!

Тимчасові норми витрати мастильних матеріалів

Вид мастила

Дизельні і газодизельні

вантажні автомобілі й автобуси

з повною масою понад 3,5 т

Інші автомобілі

й автобуси

Моторне, л/100 л (100 м3)

2,8

1,8

Трансмісійне, л/100 л (100 м3)

0,4

0,15

Спеціальне, л/100 л (100 м3)

0,1

0,05

Пластичні мастила, кг/100 л (100 м3)

0,3

0,1

Зверніть увагу! Для автомобілів, що перебувають в експлуатації:

не більше 3 років, тимчасову норму зменшують на 50 %;

більше 8 років або з пробігом понад 150 тис. км, — збільшують на 20 %.

img 15Коли відносити на витрати вартість витрачених мастильних матеріалів?

Якщо їх вартість не можна віднести на собівартість продукції, то витрати відображаються за датою їх здійснення — тобто за датою вибуття.

Таким чином, при заливанні слід враховувати об’єми мастила, вказані в техпаспорті на автомобіль. Надалі об’єми мастила списують на витрати відповідно до звітів водіїв.

І само собою зрозуміло: якщо фактична витрата мастильних матеріалів виявиться вищою за нормативну, то на витрати відноситься весь об’єм (у тому числі, якщо підприємство відображає коригування з податку на прибуток).

img 16Водночас у частині такого перевищення потрібно буде нарахувати також «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі