Теми статей
Обрати теми

«Кадрова азбука»: приймаємо на роботу, документальне оформлення

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Продовжуємо вивчати «кадрову азбуку». Сьогодні пропонуємо поговорити про документи, які пов’язані з працевлаштуванням працівників.
трудові відносини, кадрова документація

Отже, на порозі новий працівник img 1. У загальному випадку процедура документального оформлення трудових відносин з ним передбачає такі етапи:

1) працівник надає заяву про прийом на роботу й інші необхідні документи;

2) оформляють трудовий договір* (якщо він складається в письмовій формі) або контракт (якщо це передбачено чинним законодавством);

* Про оформлення трудового договору детальніше ви можете дізнатися зі статті «Якщо працівник просить трудовий договір і посадову інструкцію» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 31).

3) видають наказ про прийом на роботу, з яким ознайомлюють працівника під підпис, оформляють особисту картку працівника;

4) направляють податківцям Повідомлення про прийом на роботу до моменту допуску працівника до роботи;

5) вносять запис у трудову книжку працівника не пізніше за тижневий термін з моменту прийому на роботу;

img 2На осіб, працюючих за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи.

6) ознайомлюють працівника із записом у трудовій книжці під підпис в особистій картці.

Розглянемо порядок оформлення окремих документів, які «з’являються на світ» при працевлаштуванні працівника.

Заява про прийом на роботу

Цікаво, що в законодавчих актах заява про прийом на роботу не згадується як обов’язковий документ. Проте у зв’язку з практикою, що склалася, її надання є бажаним. Форма заяви на рівні нормативних актів не затверджена, тому оформляють її в довільному вигляді.

Наведемо приклади оформлення заяв про прийом на основну постійну роботу, а також про прийом на роботу за сумісництвом за строковим трудовим договором.

img 3 img 4

Наказ про прийом на роботу

Розпочнемо з того, що за змістом накази поділяють на дві групи: (1) за основною діяльністю і (2) за особовим складом.

Наказ про прийом на роботу належить до наказів за особовим складом.

img 5Наказами за особовим складом оформляють прийом на роботу, переведення на іншу роботу, звільнення працівників, надання відпусток, відряджання і т. д.

Типова форма наказу (розпорядження) про прийом на роботу № П-1 затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (ср. ). Зверніть увагу: за необхідності її можна доповнити будь-якими відомостями або внести в неї інші зміни.

Вам не подобається типова форма? Без проблем, можете оформити наказ про прийом на роботу в довільній формі. Єдина умова — він повинен містити всі обов’язкові реквізити типової форми № П-1. У заголовку до тексту такого наказу вкажіть: «Про прийом на роботу». Далі відразу розпорядча дія: ПРИЙНЯТИ. Потім з нового рядка з абзацу прописними літерами прізвище працівника, на якого поширюється дія розпорядчого документа, і малими (з великої букви) — його ім’я і по батькові. Потім назва посади (професії), на яку приймаєте працівника, і структурного підрозділу, у якому він працюватиме, умови прийому і їх тривалість, установлений розмір заробітної плати і т. д. Загалом «рухаєтеся» за типовою формою, вибираючи все необхідне.

Наведемо приклади оформлення наказів: 1) про прийом на роботу на час виконання певної роботи (наказ оформлений у довільній формі); про прийом на роботу на невизначений термін з нормальною тривалістю робочого дня (типової форми № П-1) Крім того, покажемо, як скласти розпорядження про вступ на посаду директора приватного підприємства особою, яка є єдиним засновником.

img 6Майте на увазі, що якщо в підприємства два і більше засновники (учасники, акціонери), то в розпорядженні необхідно вказати підставу: протокол загальних зборів учасників (акціонерів), їх дату і номер. img 7 img 8 img 9
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі