Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна на роботи/послуги: одиниця виміру

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
«У тихому вирі…» Здавалося б, у заповненні одиниці виміру на роботи/послуги теж нічого складного немає. Але… два «гарячі» питання нам усе-таки доведеться розглянути в сьогоднішній статті.
одиниці виміру в податковій накладній

Якщо ви хочете уникнути претензій фіскалів, то краще, щоб у податковій накладній була вказана та одиниця виміру, яка фігурує в первинці і договорі. Податківці завжди в цьому випадку люблять посилатися на п. 44.1 ПКУ, який вимагає вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинки.

img 1Організація з вивезення сміття в акті виконаних робіт указує одиницю виміру «м3», а в податковій накладній — «грн». Чи буде дійсною така податкова накладна?

Більше того, на те, що в податковій накладній повинна фігурувати одиниця виміру з первинки, вказує і п. 16 Порядку № 1307*.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Тут, звичайно, варто зазначити, що одиниця виміру не належить до обов’язкових реквізитів податкової накладної ( п. 201.1 ПКУ). Тобто можна вважати, що податкова накладна, у якій вказана неправильна одиниця виміру, не вважається заповненою з порушенням. Але потрібно пам’ятати, що від одиниці виміру може безпосередньо залежати інший, уже обов’язковий, реквізит податкової накладної — «Кількість (об’єм, обсяг)» (гр. 6). Тому якщо, наприклад, згідно з актом виконаних робіт підприємству надані послуги з вивезення 50 м3 сміття, але в податковій накладній як одиницю виміру (гр. 4) буде вказано «грн», а в кількості (гр. 6) — «1», то вже можуть бути претензії до вказаного в податковій накладній об’єму наданих послуг. Тож краще, щоб одиниці виміру товарів/послуг у первинці і податковій накладній збігалися.

img 2Послуга має тільки вартісне вираження. Одні контрагенти ставлять у цьому випадку одиницю виміру «грн», інші — «послуга». Як правильно?

Вважаємо, що це не принципово й обидва варіанти допустимі.

Нагадаємо, що раніше в разі постачання послуг, які вимірюються тільки у вартісному вираженні, податківці радили в гр. 4 вказувати «послуга», а гр. 5 залишати порожньою.

Зараз же нинішні рекомендації податківців у категорії 101.17 ЗІР зводяться до цитування положень п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307 без конкретизації, яка саме одиниця виміру повинна вказуватися в гр. 4 податкової накладної.

Оскільки вартість послуги виражена в гривнях, то можна вказувати в гр. 4 «грн», а в гр. 5 — код «2454». Ніхто не забороняє як одиницю виміру податкової накладної обрати «послугу» (у гр. 4 в цьому випадку стоятиме «послуга», а гр. 5 буде порожня).

Сам запис «грн» або «послуга» не змінює обов’язкових реквізитів податкової накладної (зокрема, гр. 6, що відповідає за кількість, обсяг постачання, і гр. 7 — за ціну постачання) і суму ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі