Теми статей
Обрати теми

Скасування печаток: гірко-солодка пігулка від законодавця

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Перший крок до скасування печаток законодавець зробив ще у 2014 році, коли зафіксував добровільність їх використання в більшості сфер господарської діяльності*. У свою чергу, Закон № 1982** продовжує цю реформу. Про те, вийшло це в нардепів чи ні і як тепер із цим жити (з поправкою на українські реалії), ви зможете дізнатися в цій статті.
дерегуляція, договірні відносини

* Див. журнал «Бухгалтер 911», 2014, № 4.

** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами — підприємцями» від 23.03.2017 р. № 1982-VIII.

Закон № 1982 набуде чинності 20 липня 2017 року. Із цієї дати ви зможете самостійно вирішувати, проставляти на документі (договорі, звітності, дорученні і т. ін.) печатку чи ні. Причому її наявність/відсутність не створюватиме юридичних наслідків — навіть у тому випадку, якщо використання печатки передбачене статутом підприємства або прописане в договорі між сторонами. По суті, печатка перетвориться на дрібничку… Тепер про все це детальніше.

Договірні стосунки

Сьогодні сторони все ще мають право прописати в договорі обов’язковість використання печатки ( ч. 2 ст. 207 ЦКУ). Для зниження комерційних ризиків (зокрема, підписання договору неуповноваженою особою) багато хто так і робить. При цьому, якщо ця умова в договорі є, її порушення може спричинити визнання такого договору неукладеним (див. лист Мін’юсту від 14.08.2014 р. № 6820-0-4-14/8.1).

img 1Держпідприємництва вважає, що такий договір не можна визнати недійсним або розірвати в односторонньому порядку, але стосовно визнання його неукладеним умовчує (див. лист від 04.08.2014 р. № 6255). Тому на думку Мін’юсту краще зважати.

З 20 липня 2017 року це правило скасують (у тому числі і приберуть з ч. 2 ст. 207 ЦКУ). Так що, навіть якщо договір, як і раніше, посилатиметься на печатку (це стосується і договорів, укладених до 20 липня), правового значення це мати не буде. Усе вирішуватиме підпис особи на договорі — якщо він є, договір вважатиметься укладеним (за умови, що він не вимагає нотаріального посвідчення або підтвердження якимись діями). Але як дізнатися, що ця особа з боку контрагента має право його підписувати? Якщо договір підписується директором підприємства або підписантом, внесеним у Єдиний держреєстр, алгоритм може виглядати так:

— запросити витяг зі статуту з підтвердженням повноважень;

— перевірити запис про цю особу в Єдиному держреєстрі;

— запросити копію паспорта цієї особи.

Що стосується договорів, які підписуються особами, не включеними в Єдиний держреєстр (наприклад, за дорученням), то бажано також мати на руках документальне підтвердження їх повноважень і копії паспортів.

Також звертаємо увагу на декілька моментів:

— указаний порядок перевірки повноважень стосується не лише договорів, але й інших угод — зокрема, доручень. Це може виявитися важливим при передачі контрагентові матеріальних цінностей;

— указаний вище алгоритм — не догма. Якщо ви із цим контрагентом уже працювали і не бачите необхідності в перевірці повноважень особи, ці дії (чи окремі етапи) можуть не знадобитися;

img 2Наприклад, на практиці контрагенти нерідко обмінюються електронними формами договорів, після чого направляють підписані керівниками екземпляри кур’єром/поштою — причому без будь-якої додаткової перевірки підписів.

— ви все одно зможете використати печатку тією мірою, у якій вам це зручно, — наприклад, з контрагентами, що вже відбулися, наявність друку зможе підтвердити, що документ складений уповноваженою особою.

Інше

Закон № 1982 виключає посилання на печатку в ряді інших законодавчих актів — у частині доручень у межах судового процесу, оформлення векселів, ОСББ тощо. Але ми пропонуємо подивитися на випадки, які в цьому Законі прямо не згадані.

Подання податкової/ЄСВ-звітності. З набуттям чинності Законом № 1982 відпаде необхідність проставляння печатки на паперовій податковій/ЄСВ-звітності — навіть якщо в статуті записано, що печатка у вас є. Що стосується електронної звітності, то накладати ЕЦП посадових осіб точно потрібно буде, а ось з ЕЦП — аналогом печатки підприємства поки що неясно (але формально за ст. 5 Закону про ЕЦП останній не знадобиться).

img 3Не виключаємо, що в осіб, які подаватимуть звітність на папері без печатки, контролери почнуть вимагати підтвердження повноважень (практика показує, що подібні вимоги трапляються і зараз).

Запити з податкової. Такі запити повинні містити ряд обов’язкових реквізитів, у тому числі і печатку ДФС. При цьому Закон № 1982 цієї вимоги не скасовує. Тому і після 20 липня при отриманні запиту з ДФС перевіряйте наявність печатки — якщо її не буде, є підстави на такий запит не відповідати.

Що стосується відповіді на запит ДФС, то в ній проставляти печатку необов’язково (це не потрібно і сьогодні).

Відносини з банками. Сьогодні банки зобов’язані перевіряти засновницькі документи з метою виявлення наявності/відсутності печатки. Якщо вона є, то рахунок відкривається/використовується/закривається з її використанням. Закон № 1982 цих норм не міняє, проте він пріоритетніший за них. Інша справа, що, як показує практика, передбачити поведінку банків неможливо.

Якщо чиновник незаконно вимагає відбитка печатки. Ця проблема особливо характерна на місцях. У таких випадках суд може накласти на чиновника штраф у розмірі 850 — 1700 грн. Протокол про таке порушення складає Держрегуляторна служба, тому і скаржитися треба до неї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі