Теми статей
Обрати теми

У ПДВ-декларації заповнений ряд. 4.1: чи обов’язковий додаток Д1?

Сумцова Ольга, податковий експерт
У новій формі декларації з ПДВ навпроти ряд. 4.1 і 4.2 з’явилося відсилання до додатка Д1. Багатьох це не на жарт схвилювало. Причому переважно вже після здачі декларації. Давайте розберемося, у яких випадках потрібно подавати цей додаток, якщо заповнені ряд. 4.1 і 4.2.
ПДВ-облік, «компенсуючі» податкові зобов’язання, Д1

Поява відсилання в ряд. 4.1 і 4.2 до додатка Д1 пов’язана з тим, що в них тепер слід відображати і коригування до «компенсуючих» податкових зобов’язань, нарахованих за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ (п.п. 5 п. 3 розд. V Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Тобто коригування до ряд. 4.1 і 4.2 потрібно відображати в цих же рядках. Якщо, наприклад, потрібно буде зменшити «компенсуючі» податкові зобов’язання, то таке зменшення показують за ряд. 4.1 (4.2).

img 1Раніше такі коригування відображалися разом з іншими в «загальному» ряд. 7.

Тому подавати додаток Д1, якщо заповнений ряд. 4.1 або 4.2, потрібно тільки в тому випадку, якщо в поточному періоді у вас є коригування до нарахованих за цим рядком «компенсуючих» податкових зобов’язань.

Такі коригування можуть бути:

— при зміні напряму використання товарів / послуг / необоротних активів з «невиробничого» на «виробниче» (коли раніше нараховані «компенсуючі» податкові зобов’язання можна зменшити за допомогою розрахунку коригування — абз. 6 п. 198.5 ПКУ);

— у зв’язку зі зміною суми компенсації, поверненнями товарів/послуг, що надійшли для неоподатковуваної/негосподарської діяльності, за якими раніше були нараховані «компенсуючі» податкові зобов’язання;

— при річному перерахунку ПДВ у декларації за грудень / IV квартал — у платників, які здійснюють одночасно оподатковувані й неоподатковувані операції ( п. 199.4 ПКУ, таблиця 2 додатка Д7).

Якщо ж у вас таких коригувань немає, то і в Д1 розшифровувати нічого img 2.

Підтверджує цей висновок і застереження, що з’явилося нещодавно в п. 11 розд. III Порядку № 21. У ньому сказано:

«додатки додаються до декларації за наявності подій, які підлягають відображенню в таких додатках».

Відповідно якщо таких підстав (тобто коригувань) немає, то і додаток Д1 не подається.

Те ж саме стосується і додатка Д7 (на який також є відсилання в ряд. 4.1 і 4.2). Указане вище застереження з Порядку № 21 дає чітко зрозуміти, що кожного разу при заповненому ряд. 4.1 (4.2) подавати додаток Д7 не потрібно. Подаємо його тільки в тому випадку, якщо є підстави для заповнення цього додатка (у першому звітному періоді року / звітному періоді, у якому вперше декларуються неоподатковувані операції, і в останньому звітному періоді року для проведення річного перерахунку ПДВ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі