Теми статей
Обрати теми

З 18 % на 9 %: дивідендне питання у ф. № 1ДФ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Як єдиннику відобразити у ф. № 1ДФ за 1 квартал 2017 року дивіденди, які були нараховані в цьому звітному кварталі і з яких був сплачений ПДФО за ставкою 18 %?
ф. № 1ДФ

Ми вже писали про те, що 15.04.2017 р. набув чинності Закон «про уточнення суперечностей у ПКУ»*. Завдяки йому «заднім числом (з 01.01.2017 р.) нарешті «устаканили» половинну ставку ПДФО (9 %) для обкладення дивідендів, що виплачуються тими ж підприємцями-єдинниками засновникам-фізособам.

* Закон України від 23.03.2017 р. № 1989-VIII.

Добре, що хоч не наприкінці року. Але що робити із цим щастям тим, хто вже нарахував, виплатив дивіденди, а головне, утримав і сплатив з них ПДФО за ставкою 18 % img 1? Вважаємо, що в такому разі ви можете вже у 2 кварталі 2017 року провести добровільний перерахунок з ПДФО і визначити суму надмірно утриманого податку.

img 2У бухобліку суму переплати ПДФО, що підлягає поверненню засновникові, відобразите таким чином: Дт 671 — Кт 641/ПДФО методом «червоне сторно».

А як відобразити виплачені дивіденди й утриманий з них податок у ф. № 1ДФ за 1 квартал?

На сайті Офісу великих платників податків ДФС з’явилося роз’яснення, що у ф. № 1ДФ за 1 квартал 2017 року потрібно показувати утримання ПДФО за ставкою 9 %. Якщо ж податковий агент вкаже утримання податку за 18 %, то він повинен буде подати «уточненку» і заробить штраф у 510 грн. img 3

Але (!) консультанти Контакт-центру ДФСУ позицію своїх колег не підтвердили. З їх усних роз’яснень виходить, що поки це питання залишається відкритим і повинне вирішитися після травневих свят.

Ми, зі свого боку, категорично не згодні з озвученим вище роз’ясненням Офісу великих платників. Вважаємо, що у ф. № 1ДФ за 1 квартал 2017 року слід відображати фактично утримані з дивідендів і сплачені до бюджету суми ПДФО за ставкою 18 %.

Наші аргументи... Незважаючи на те, що ф. № 1ДФ є податковою декларацією, за нею не відбувається узгодження податкових зобов’язань. Зобов’язання з ПДФО узгоджуються в момент виникнення податкового зобов’язання, що визначається за календарною датою, встановленою розд. IV ПКУ для граничного строку сплати ПДФО до відповідного бюджету (див. п. 54.2 ПКУ). Тобто, по суті, Податковий розрахунок відображає події, що фактично відбулися.

У момент нарахування/виплати дивідендів у 1 кварталі 2017 року узгодження зобов’язань з ПДФО відбувалося виходячи зі ставки податку, що діяла на той момент, — 18 %, що і слід відобразити у ф. № 1ДФ за 1 квартал 2017 року.

У 2 кварталі міняються «правила гри» в дивіденди. Отже, податковий агент отримує право провести перерахунок, визначити суму надмірно утриманого податку і відобразити результат перерахунку в загальному випадку в Податковому розрахунку, сформованому за той звітний період, у якому такий перерахунок був проведений.

img 4При цьому подавати «уточненку» за 1 квартал 2017 року не потрібно! Адже жодної помилки при утриманні ПДФО не було допущено.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі