Теми статей
Обрати теми

Вносимо «поправки» в податкову декларацію із земельного податку

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Причини, що зумовили необхідність виправитися із земельного податку, можуть бути різними. У тому числі популярні на початку цього року пертурбації з «вискакуванням» коефіцієнта Кф 2,0 (кого торкнулося, той зрозуміє) і «відновленням справедливості» (якщо таке мало місце). Сьогодні ж розглянемо «рецепти» виправлення. А вони можуть бути корисними для багатьох із вас.
плата за землю, земельний податок, податкова звітність, виправлення

Загальне про уточнення

img 1Виправитися за квітень безпечніше не пізніше за понеділок, 22 травня (з урахуванням святково-вихідного перенесення і побажань img 2 податківців у категорії 112.05 ЗІР).

Розпочнемо з того, що декларувати податкові зобов’язання із земельного податку ви можете як раз на рік, причому наперед (не пізніше за 20 лютого), так і щомісячно (протягом 20 к. дн. місяця, наступного за звітним). Без сумніву, перший варіант виглядає привабливішим (тому він і поширеніший), але другий також має свої переваги. Зокрема, можна уникнути уточнення, якщо на початку року мають місце «незрозумілості», на які особливо багатий цей рік.

Зараз пояснимо, про що йдеться.

По-перше, слід звернути увагу, що з нового року затвердили нижні межі ставок земельного податку для сільгоспугідь (оновлені пп. 274.1 і 277.1 ПКУ)1. Тепер вони не можуть бути нижчі 0,3 % від нормативної грошової оцінки (1) сільгоспугідь, нормативна грошова оцінка яких проведена (незалежно від місцезнаходження), або (2) одиниці площі ріллі по області — для сільгоспугідь, розташованих за межами населених пунктів, нормативна грошова оцінка яких не проведена.

1 Про що ви могли дізнатися в тому числі завдяки статті «Другий ешелон»: новації-2017 за «іншими» податками» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2).

У зв’язку із цим місцеві ради були наділені правом ухвалення відповідних рішень про встановлення місцевих податків і зборів без дотримання встановленого ПКУ порядку img 3 (завдяки п. 4 розд. ІІ Закону № 17912). «Користуючись випадком», деякі місцеві ради вирішили «за компанію» змінити ставки і в частині інших (не сільгосп) ділянок.

2 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 р. № 1791-VIII.

img 4Так ось, з тієї дати, коли набуло чинності відповідне рішення, податкові зобов’язання із земельного податку потрібно перерахувати й уточнити.

По-друге, змінитися могла нормативна грошова оцінка земельної ділянки. А від неї безпосередньо залежить і розмір земельного податку.

Тут узагалі окрема історія, пов’язана з твердженням Порядку № 4893. Стисло викладемо її суть: значення коефіцієнта Кф, що характеризує функціональне використання земельної ділянки, для багатьох ділянок платників «злетіло» і склало 2,0 img 5. А від значення цього коефіцієнта безпосередньо залежить розмір нормативної грошової оцінки земель.

3 Порядок нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затверджений наказом Мінагрополітики від 25.11.2016 р. № 489. Набув чинності з 27.12.2016 р.

img 6І доки значення цього коефіцієнта не було приведене платником у межі, нараховувати зобов’язання доводилося в спотворених розмірах img 7.

Ось вам ще одна можлива причина для того, щоб уточнитися (якщо привели-таки значення Кф у належні межі).

У цьому випадку «кровним» є запитання: з якої дати можна застосовувати виправлений коефіцієнт (і відповідно змінену нормативну грошову оцінку)? Вимушені констатувати, що запитання неоднозначне і, скоріше за все, на місцях вирішуватиметься не на користь платників податків img 8 (починаючи з дати отримання «правильного» витягу з техдокументації про нормативну грошову оцінку).

Водночас має право на існування і протилежний висновок (що «зліт» значення Кф — узагалі помилка і її можна виправити за весь період з моменту її появи). Ось тільки обстоювати його, найімовірніше, доведеться в судах img 9.

Які ж переваги в поданні щомісячних декларацій у проблемних випадках? Щомісячне декларування — це декларування постфактум. Відповідно, ви, зазвичай, знаєте про значимі події, що сталися протягом звітного періоду.

img 10Такі, наприклад, як зміна ставок податку внаслідок ухвалення нового рішення місцевої ради або отримання нової технічної документації.

Відповідно, виправляти дані в таких деклараціях ви будете вимушені тільки тоді, якщо помилитеся зі своєї вини.

Кілька слів про відображення в декларації «перехідних» ситуацій, тобто якщо посеред місяця почали діяти нові ставки податку (або була отримана нова техдокументація). У такому разі в декларації слід задіяти два рядки:

— у першому з них відобразити нараховані зобов’язання, виходячи зі старої ставки / нормативної грошової оцінки за період, протягом якого вона діяла;

— у другій — виходячи з нової ставки / нормативної грошової оцінки.

Розрахована сума зобов’язання при цьому залежить від кількості днів місяця, протягом яких діяла певна ставка податку або нормативна грошова оцінка.

З поданням річної декларації ситуація зовсім інша. Її ви подаєте на весь рік наперед, тому і ймовірність подальшого виправлення її показників істотно зростає img 11.

Важливий момент: незалежно від того, яким з двох запропонованих способів ви вирішили звітувати, сплачувати податкові зобов’язання потрібно щомісячно. Граничний строк для сплати — 30-те число місяця, наступного за звітним. У річній декларації ви просто розбиваєте загальну суму податкових зобов’язань за місяцями.

При уточненні декларації ви таким чином можете чітко відокремити місяці, граничний строк сплати за які минув, від тих, «розрахуватися» за які ви ще встигнете. Податківці, до речі, не проти одночасного виправлення в уточнюючій декларації даних як за ті, так і за інші місяці (категорія 112.05 ЗІР).

Благословляє img 12 на це і форма декларації4, у розділі ІІІ якої зменшення/збільшення податкових зобов’язань відображають окремо за місяці, строки сплати за які минули (рядки 7 і 8), і за місяці, строки сплати за які ще не настали (рядки 5 і 6).

4 Затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 16.06.2015 р. № 560. Використати оновлену форму (з урахуванням змін, унесених наказом Мінфіну від 23.01.2017 р. № 9) ДФСУ рекомендує починаючи з 01.01.2018 р. (роз’яснення в категорії 112.05 ЗІР).

Якщо йдеться про виправлення в частині змінених ставок податку / нормативної грошової оцінки, то, скоріше за все, виправляти в річній декларації доведеться лише дані за періоди, строк сплати за які ще не настав.

img 13Виправити ситуацію вийде шляхом подання однієї уточнюючої декларації на 2017 рік.

Наприклад, рішення місцевої ради про встановлення ставок земельного податку набуло чинності з 01.04.2017 р. У такому разі без проблем виправити дані раніше поданої декларації ви можете не пізніше за 22.05.2017 р. А якщо не звертати уваги на побажання ДФСУ (у категорії 112.05 ЗІР), то і зовсім не пізніше за 30.05.2017 р.

Пояснюють свою позицію податківці тим, що при зміні протягом року об’єкта та/або бази оподаткування п. 286.4 ПКУ вимагає від платника подання податкової декларації упродовж 20 к. дн. місяця, наступного за місяцем, у якому сталися такі зміни. Тому діяти аналогічним чином вони ненав’язливо img 14 рекомендують і при зміні протягом року функціонального використання землі, настанні іншої зміни об’єкта та/або бази, що змінюють суму земельного податку за звітний(і) місяць(і). Що ж, щоб уникнути проблем, урахуйте таку думку головного податкового відомства.

Уточненка: особливості заповнення

Переходимо безпосередньо до заповнення декларації.

img 15Протягом усього 2017 року слід використовувати стару форму декларації (без урахування змін, внесених до неї наказом Мінфіну від 23.01.2017 р. № 9) — категорія 112.05 ЗІР.

Поспішають на допомогу img 16 при заповненні уточненки… виноски-підказки, що містяться безпосередньо у формі декларації.

Узагалі заповнення декларації дуже схоже на заповнення звітної форми5, але мають місце такі особливості.

5 Детальніше про яке ви могли прочитати в статті «Земельний податок: звітуємо за 2017 рік» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 5.

Вступна частина. Нумерацію звітних і уточнюючих декларацій ведуть окремо, тому якщо уточнюючу декларацію ви подаєте у звітному році вперше, проставляєте в ній порядковий номер «1».

У розділі 1 позначку «Х» ставте в полі 03 «Уточнююча».

У полі «за 20 ____ рік» указуєте рік, за який виправляєте помилку. Тобто якщо йдеться про «свіжі» виправлення, проставляєте «2017».

У реквізиті «З урахуванням уточнень з» наводите дату (число і місяць), починаючи з якої уточнюєте дані. Наприклад, якщо нова ставка почала діяти з 1 квітня, то потрібно вказати «01.04».

img 17Якщо йдеться про уточнення даних із земельного податку, то заповненню у вашій уточнюючій декларації підлягають розділи І і ІІІ.

Розділ І. У ньому ви повинні показати вже правильно нараховані дані за всіма наявними у вас земельними ділянками. Нарахувати податок за ділянками, ставки податку / нормативна грошова оцінка за якими змінилися, слід уже з урахуванням такої зміни. Для цього задійте два рядки:

— у першому з них розраховуєте зобов’язання виходячи з розміру старої ставки / нормативної грошової оцінки і періоду її дії (з початку року і до дня затвердження нової);

— у другому — указуєте дані виходячи з розміру нової ставки / нормативної грошової оцінки і періоду її дії (з дати затвердження ставки / нормативної грошової оцінки до кінця року).

Будьте уважні: формулу для розрахунку податку в цьому випадку застосувати не можна. Замість цього в кожному рядку розділу І указуєте в колонці 12 «річна сума земельного податку» суму земельного податку, нарахованого за відповідний період дії старої або нової ставки / нормативної грошової оцінки. Не проти такого порядку заповнення і податківці (роз’яснення в категорії 112.05 ЗІР).

img 18Заповнюєте декларацію в електронній формі? Тоді вимкніть автоматичний розрахунок і розрахуйте податок вручну виходячи з розміру ставки / нормативної грошової оцінки і періоду її дії.

Розділ ІІІ. Для його заповнення пропонуємо такий алгоритм.

Насамперед нарахований податок за різними ставками / нормативними грошовими оцінками (берете з колонки 16 розділу І) за кожною земельною ділянкою, яка вам належить, переносите в рядок 3 розділу ІІІ уточненки. У межах цього рядка його потрібно розбити між місяцями року.

img 19Робити таке розбиття потрібно з урахуванням періоду дії різних ставок податку / нормативної грошової оцінки. Рівномірного «розмазання» на весь рік не потрібно!

Ідемо далі. У рядку 4 розділу ІІІ указуєте раніше задекларовані суми земельного податку, розрахованого за старою ставкою / нормативною грошовою оцінкою. Для цього просто переносите з рядка 3 розділу ІІІ звітної / звітної нової декларації за 2017 рік відповідні дані.

Після цього помилкові податкові зобов’язання (у рядку 4 цього розділу) порівнюєте з правильно нарахованими даними (указаними в рядку 3) і визначаєте переплату або недоплату.

По-хорошому, про зміну ставки податку ви повинні дізнатися до закінчення граничного строку сплати податкових зобов’язань за період, у якому сталися такі зміни. А про зміну нормативної грошової оцінки — тим більше. Тому після порівняння у вас може бути заповнений:

або рядок 5, у якому вказуєте дані про суму заниження податкових зобов’язань. Заповнюється цей рядок у разі, якщо ви отримали позитивне значення різниці між даними рядків 3 і 4;

або рядок 6, у який заносите дані про суму завищення податкових зобов’язань. Воно виникає, якщо ви отримаєте позитивне значення різниці між даними рядків 4 і 3.

А ось рядки 7 або 8 можуть виявитися заповненими лише тоді, коли ви виправлятиметеся вже після закінчення граничного строку сплати зобов’язань за відповідний місяць.

Рядки 9 і 10 слугують для відображення сум штрафів і пені відповідно, тому в разі своєчасного виправлення заповнювати їх не доведеться, чого вам наостанок і побажаємо img 20!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі