Теми статей
Обрати теми

Земельний податок: звітуємо за 2017 рік

Сергій Децюра, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
На початку кожного нового року бухгалтерові мало того, що треба закрити минулий рік, так ще й необхідно задекларувати деякі податки за поточний рік. Наприклад, податок на майно. Цей податок складається з декількох частин. Сьогодні поговоримо про правила звітування з плати за землю. При цьому розглядатимемо тільки одну зі складових цієї плати — земельний податок.
земельний податок, НГО, індексація, ставки податку, декларація

Правила справляння. Розпочнемо з того, що правила справляння плати за землю в 2017 році практично не були змінені порівняно з минулим роком. Виділити варто довгоочікуване «АТО-звільнення» ( п. 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Про нього детально ви можете прочитати в окремому матеріалі цього номера.

Розрахунок земельного податку. Зупинимося лише на деяких моментах.

1. Розмір нормативної грошової оцінки (НГО) вашої земельної ділянки. Відповідні дані можна знайти в довідці (витязі) про розмір НГО земельної ділянки. Таку довідку підприємство може отримати в органі Державного агентства земельних ресурсів України або через електронний сервіс Державного земельного кадастру (http://e-gov.dzk.gov.ua/).

Звертаємо увагу! Підприємство повинне обов’язково отримувати довідку з розміром НГО тільки на початку використання земельної ділянки, а також кожного разу, коли відбувається перегляд НГО такої землі. Цю довідку ви подаєте разом із декларацією при першому її поданні (фактичному початку роботи) і при кожній зміні НГО землі. Щороку таку довідку подавати не треба (категорія 112.05 ЗІР ДФСУ). Проте іноді місцеві податківці наполягають саме на щорічному її поданні img 1.

У той же час ви можете подавати контролерам як оригінал довідки (витягу) про розмір НГО, так і її копію, оскільки в ПКУ ніяких вимог до статусу такого документа не передбачено img 2. З цим погоджуються і контролери в категорії 112.05 ЗІР ДФСУ.

Отримувати таку довідку можна і частіше. Наприклад, при кожному розрахунку земельного податку, тобто щороку при поданні декларації на наступний рік. У такому разі вам не треба самостійно індексувати НГО.

img 3Справа в тому, що в довідці про НГО мають бути враховані усі коефіцієнти індексації, на які слід проіндексувати «базову» НГО.

Якщо ви отримали довідку до початку року, за який звітуєте, або взагалі не отримували довідку з моменту встановлення НГО земельної ділянки, то вам слід проіндексувати НГО самостійно.

Правила проведення такої індексації прописані в п. 289.2 ПКУ. Відповідно до норм цього пункту розмір коефіцієнта індексації НГО земель, на який індексується НГО сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення станом на 1 січня поточного року, визначається Держагентством земресурсів.

Коефіцієнт індексації за відповідний рік розраховується на сьогодні за формулою:

Кі = I : 100,

де I — індекс споживчих цін за попередній рік.

При цьому слід пам’ятати, що з початку 2017 року змінився алгоритм розрахунку коефіцієнта індексації. Так, відтепер у разі, якщо індекс споживчих цін перевищує 115 %, такий індекс застосовується зі значенням 115. Раніше таких обмежень не було.

Увага! Розрахований коефіцієнт застосовується, як і раніше, кумулятивно залежно від дати проведення НГО. Розмір цих коефіцієнтів Держгеокадастр довів листом від 12.01.2017 р. № 22-28-0.22-443/2-17.

Звернемо увагу лише на особливості застосування цих коефіцієнтів. Так, у 2015 році коефіцієнт індексації у розмірі 1,433 (розрахований з індексу інфляції за 2015 рік — 143,3 %) застосовується лише при індексації НГО несільськогосподарських земель. Для сільськогосподарських угідь застосовується спеціальний коефіцієнт індексації за 2015 рік — 1,2 ( п. 6 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ).

Також спеціальний коефіцієнт індексації слід застосовувати при індексації НГО за 2016 рік ( п. 8 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ):

— для сільгоспугідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ і перелогів) коефіцієнт індексації складає 1, тобто НГО таких угідь за 2016 рік не індексується;

— для земель несільськогосподарського призначення застосовується коефіцієнт 1,06.

img 4Отже, як і минулого року, треба індексувати НГО на спеціальні індекси, визначені в підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ, а не індекси споживчих цін за рік.

2. Ставка земельного податку. Земельний податок, як і сама плата за землю, є місцевим податком. А для них розмір податку визначають органи місцевого самоврядування, орієнтуючись на граничні розміри, установлені в ст. 273, 274 і 277 ПКУ (див. таблицю нижче).

Граничні ставки земельного податку

Категорія земель

Граничний розмір ставок плати за землю

на 2017 рік

для власників

для постійних користувачів*

І. Земельні ділянки, НГО яких проведена (за 1 гектар), які віднесені до:

1) сільськогосподарських угідь (рілля, сіножаті, пасовища і багаторічні насадження)

Не менше 0,3 %

і не більше 1 %

Не більше 12 % від НГО

2) земель загального користування

Не більше 1 %

3) інших видів земель (незалежно від місцезнаходження)

Не більше 3 %

від НГО

4) нелісових земель, які використовуються для потреб лісового господарства:

• як сільськогосподарські угіддя (рілля, сіножаті, пасовища і багаторічні насадження)

Не більше 1 %

від НГО

Не більше 12 % від НГО

• як інші земельні ділянки

Не більше 3 %

від НГО

ІІ. Земельні ділянки, НГО яких не проведена (за 1 гектар)

1) сільськогосподарські угіддя (рілля, сіножаті, пасовища і багаторічні насадження)

Не менше 0,3 % і більше 5 % НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області

Не більше 5 % від НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області

* Суб’єкти господарювання, у яких земельні ділянки знаходяться в постійному користуванні (крім суб’єктів господарювання державної і комунальної форм власності).

Якщо порівняти ставки земподатку в 2017 році з минулорічними, то відбулися певні коригування (у таблиці нові ставки виділено н/ж шрифтом). Зміни не кардинальні, але заслуговують на увагу.

До відома! Місцеві органи влади повинні були затверджувати розміри ставок податку із плати за землю до 25 грудня року, що передує звітному ( п. 284.1 ПКУ). У той же час, оскільки нові ставки з’явилися в ПКУ з початком 2017 року, місцеві органи влади фізично не могли врахувати новий розмір цього податку. Тому може виявитися, що для окремих земель розмір податку встановлено у розмірі менше граничного. Якщо так сталося, то місцеві органи повинні переглянути розмір такої ставки. Тому, щоб точно дізнатися розмір ставок на 2017 рік, які діють у вашій місцевості, зверніться за роз’ясненням до органів місцевого самоврядування.

img 5Зробити це їм вдасться без проблем ( п. 4 розд. ІІ Закону України від 20.12.2016 р. № 1791-VIII).

Подання декларації. Як річну, так і першу місячну декларацію за січень (якщо вирішили звітувати щомісячно) у 2017 році треба подати не пізніше 20.02.2017 р.

Як і раніше, це не стосується фізичних осіб!

img 6Фізичним особам суму податку нараховують податкові органи в податковому повідомленні-рішенні, яке надсилається до 1 липня поточного року ( п. 286.5 ПКУ), і сплачують вони її впродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення ( п. 287.5 ПКУ).

До відома! Якщо ви маєте декілька об’єктів оподаткування на території різних адміністративних одиниць (коди згідно з КОАТУУ різні), але підконтрольних одному органу ДФС, то звітувати доведеться окремо (за кожним кодом) в податкові органи за місцезнаходженням таких об’єктів.

Для звітності на 2017 рік слід використати декларацію з плати за землю, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560.

При цьому, оскільки ви звітуєте із земельного податку, вам треба буде в шапці декларації поставити відмітку «Х» у графі «Земельний податок», а також заповнити розділи I (правила його заповнення див. далі) і ІІІ. У розділі ІІІ вказуються узагальнюючі дані щодо нарахованого земельного податку, а саме, загальна сума земельного податку розподіляється в розрізі місяців.

Увага! Якщо ви є одночасно платником земельного податку і орендної плати, то вам доведеться подати дві окремі декларації в частині цих складових плати за землю (див. категорію 112.05 ЗІР ДФСУ).

Сплачуються податкові зобов’язання з плати за землю за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно впродовж 30 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця ( пп. 287.3 і 287.4 ПКУ).

img 7
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі