Теми статей
Обрати теми

Прожитмінімум підріс. А оклади?

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Чи потрібно з 1 травня 2017 року піднімати оклади в штатному розписі у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для працездатних осіб?
КЗпП, підвищення окладів

Дійсно, з 1 травня 2017 року розмір прожитмінімуму для працездатних осіб підвищений з 1600 до 1684 грн. Чи означає це, що роботодавцям, які формували тарифну сітку (схему посадових окладів), відштовхуючись від прожитмінімуму, встановленого з 1 січня 2017 року, слід переглянути оклади (тарифні ставки) працівникам? Давайте поглянемо, що із цього приводу говорить закон.

img 1У 2017 році розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб дорівнює: у січні — квітні — 1600 грн., у травні — листопаді — 1684 грн., у грудні — 1762 грн.

І КЗпП (ст. 96) і Закон про оплату праці (ст. 6) у цьому питанні одностайні. Зростання прожитмінімуму впродовж календарного року не впливає на розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки), який використовується для формування схеми посадових окладів (тарифної сітки). Адже цей оклад (ставка) «прив’язаний» до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

img 2У ст. 96 КЗпП і ст. 6 Закону про оплату праці мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) визначений у розмірі не менше прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Але не поспішаємо радіти.

Спершу подивіться, що із цього приводу говорить ваш колективний договір (інший локальний нормативний акт роботодавця, що регулює питання оплати праці). Якщо в ньому, наприклад, прописано, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) не може бути нижчий прожитмінімуму, встановленого законом (тобто немає «прив’язки» до 1 січня календарного року), або що такий оклад (ставка) збільшується у зв’язку зі зростанням прожитмінімуму, то вам слід переглянути оклади (тарифні ставки) працівників і, можливо, викласти штатний розпис у новій редакції.

До речі, не зайвим тут буде згадати положення п. 5 розд. II Закону № 1774*. Ними було встановлено, що з 01.01.2017 р. мінзарплата не застосовується як розрахункова величина в колективних договорах і угодах усіх рівнів. Для приведення колдоговорів і угод у відповідність із цим Законом і чинним законодавством сторонам було надано 3 місяці.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-VIII.

Ви досі не внесли зміни в колдоговір і там указано, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) не може бути нижчим мінзарплати? Тоді врахуйте, що замість мінзарплати як розрахункової величини у вас застосовується прожитмінімум для працездатних осіб без «прив’язки» до 1 січня календарного року. Тобто вам також потрібно буде вивчити штатний розпис на предмет відповідності умовам вашого колдоговору.

Підіб’ємо підсумки. Законодавець не зобов’язує роботодавця збільшувати оклади (тарифні ставки) у зв’язку зі зростанням прожитмінімуму впродовж календарного року. Водночас таке збільшення може бути передбачене вашим колдоговором.

img 3Чи іншим нормативним актом роботодавця, що регулює питання оплати праці працівників.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі