Теми статей
Обрати теми

Купили в кілограмах, продаємо в штуках: що в податковій накладній?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Чи можна в податковій накладній указувати іншу одиницю виміру, ніж була вказана в податковій накладній при придбанні товару (наприклад, при придбанні вказана одиниця виміру «кг», а при постачанні — «шт.»)?
податкова накладна, одиниця виміру

Ситуація така. Підприємство купує товар, а потім його продає. Чи можуть одиниці виміру у «вхідній» (отриманій від постачальника) і «вихідній» (виписуваній покупцеві) податкових накладних не збігатися?

Відразу зазначимо позицію податківців. Вони вважають цілком припустимими такі «розбіжності». Так, у категорії 101.16 ЗІР податківці зазначають, що платник може придбати товар, ціна за який прив’язана до вагової одиниці (кілограм, тонна тощо), а продавати його за ціною за кількісну одиницю (штуку і т. ін.). У результаті одиниця виміру, вказана в гр. 4 податкової накладної, складеної на постачання товару, може відрізнятися від одиниці виміру, вказаної в податковій накладній, отриманій при придбанні товару img 1.

img 2Податківці згодні з тим, що одиниці виміру у«вхідній» і «вихідній» податкових накладних можуть відрізнятися.

І тут ідеться не лише про ситуацію, коли відбуваються операції з розфасовки товару, але і про ситуацію, коли товар (у тому ж вигляді) враховується постачальником в одних одиницях виміру, а покупцем — в інших (за якими він, наприклад, уже продає товар своїм покупцям). Ніде не встановлена заборона на перепродаж товару в інших одиницях виміру. Та і ПКУ, і Порядок № 1307* не містять вимог про «дублювання» одиниці виміру.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Щоправда, в цьому випадку у фіскалів можуть виникнути запитання стосовно «походження» товару, який продається: чи є товар, що продається, саме тим, який продавець купив у свого постачальника? Тому зміну одиниці виміру постачальника на «свою» потрібно задокументувати. Так, наприклад, при оприбутковуванні товару можна скласти Акт приймання-передачі товару, у якому зафіксувати кількість товару відразу у двох одиницях виміру.

Є тут і інший ризик — це майбутнє блокування податкових накладних. Одним з критеріїв блокування, які планується ввести, є невідповідність обсягів товарів на «вході» і «виході». А використання іншої одиниці виміру практично завжди впливає на показник обсягу. Чи буде програма «вникати» у використані одиниці виміру? Сподіваємося, що буде.

img 3Благо торкнеться вона далеко не всіх img 4.

Звичайно, для цього критерію блокування повинні одночасно дотримуватися й інші умови**. Але якщо ви підпадаєте під ці умови, то слід врахувати ризик можливого блокування податкової накладної при використанні різних одиниць виміру.

** Детальніше — у статті «Критерії ризиків для блокування податкової накладної: новий проект» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 20).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі