Теми статей
Обрати теми

Як для цілей податкової накладної визначити, постачається товар чи послуга?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Часто платники ПДВ ставлять запитання: що є результатом тієї чи іншої діяльності — товар чи послуга? Ставити в податковій накладній код товару чи код послуги? Спробуємо розібратися в цьому питанні.
податкова накладна, коди товарів/послуг

На перший погляд здається, все просто — достатньо зазирнути в договір і поглянути, як сформульований предмет договору: він передбачає виконання робіт/послуг чи ж усе-таки постачання товарів. Але на ділі картина трохи інша img 1.

Як, наприклад, класифікувати результат «виготовлення» чого-небудь. За ЦКУ договір на виготовлення визнається різновидом договору підряду ( ст. 837). А договір підряду передбачає результат у вигляді виконання робіт. Але ж «на виході» замовник отримує матеріальний об’єкт, тобто «товарний» результат. Так що ж зрештою отримуємо: товар чи послугу?

Дуже корисними в пошуках відповіді на це запитання можуть виявитися Класифікатор послуг ДК 016:2010* і Методрекомендації № 396**.

* Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010.

** Методологічні основи та пояснення до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджені наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396.

Передусім, вважаємо, потрібно визначити, чи передбачає взагалі здійснювана операція / вид діяльності наявність «товарної» складової «на виході».

Розглянемо декілька прикладів.

Приклад 1. Підприємство замовляє в друкарні друк рекламних каталогів (за наданим оригінал-макетом). Що отримуємо «на виході»?

За логікою — послугу. Адже фактично рекламні каталоги не є продуктом друкарні. Це ж підтверджують і Методрекомендації № 396 (ср. ). Діяльність з друкування рекламних каталогів належить до класу «18.12» КВЕД (див. пояснення до цього класу). А Класифікатор послуг ДК 016:2010 не передбачає наявності «товарних» кодів (кодів УКТ ЗЕД) навпроти цього класу КВЕД. Цей клас передбачає тільки надання послуг.

Тому в цьому випадку податкова накладна має бути складена на послуги.

При цьому, оскільки «на виході» отримуємо матцінності (рекламні каталоги), у податковій накладній можна використати «кількісну» одиницю виміру (шт., тис. шт.).

Наприклад, друкарня виконала друк рекламних каталогів накладом 5000 екземплярів. У цьому випадку розділ «Б» табличної частини податкової накладної буде заповнений так:

img 2На практиці, оскільки «на виході» отримуємо матцінності, окрім акта виконаних робіт, складається ще і видаткова податкова накладна, за якою ці каталоги прибуткують у замовника.

1

2

3.1

3.2

3.3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Поліграфічні послуги з друку рекламного каталогу

18.12

шт

2009

5000

4,00

20

20000,00

Приклад 2. Підприємство укладає з рекламним агентством договір на виготовлення рекламного стенду для виставки. Виготовлений стенд — це товар чи послуга?

Якщо ми зазирнемо в Методрекомендації № 396, то побачимо, що діяльність з виготовлення рекламних стендів належить до класу 73.11 «Рекламні агентства» КВЕД (див. пояснення до розділів 73.11 і 74.90). Цей клас (73.11) включає забезпечення повного набору рекламних послуг, у тому числі виготовлення рекламних матеріалів, їх купівлю.

Згідно з Класифікатором послуг ДК 016:2010 код 73.11 класифікується саме як послуги рекламних агентств. Навпроти нього ми не побачимо ще і коди УКТ ЗЕД (які можна побачити навпроти кодів виробничих видів діяльності). Відповідно цей вид діяльності не передбачає «товарного» результату. Це чистої води послуги.

img 3Значить, податкова накладна в цьому випадку повинна містити код послуг.

Приклад 3. Підприємство уклало із замовником договір підряду на виготовлення офісних меблів. Податкова накладна повинна складатися на товар чи послугу?

Знову ж таки звертаємося до Методрекомендацій № 396. Виготовлення меблів (припустимо, вони виготовляються з дерева) класифікується за класом 31.01 КВЕД. При цьому, якщо ми зазирнемо в Класифікатор послуг ДК 016:2010, то навпроти коду послуги 31.01 побачимо ще і зазначення коду УКТ ЗЕД. Відповідно, це той вид діяльності, який передбачає, якщо не брати до уваги інші умови, постачання продукції, тобто «товарний» результат.

І в п. 81 Методрекомендацій № 396 указано, що підрядники, тобто одиниці, що здійснюють діяльність за винагороду, зазвичай класифікуються як виробники такої продукції.

Щоправда, виробниками вони вважатимуться тільки в тому випадку, якщо виготовляють цю продукцію за свій рахунок (тобто використовуючи свої матеріали). Якщо ж переважно використовуються матеріали замовника, то діяльність з виготовлення розцінюватиметься як результат робіт (п. 86 Методрекомендацій № 396).

Звідси можна дійти висновку. Якщо підприємство за договором підряду виготовляє меблі на замовлення зі своїх матеріалів, то «на виході» в нього товар. Інакше кажучи, у податковій накладній повинно бути вказано «Меблі офісні» з кодом УКТ ЗЕД.

А ось якщо меблі виготовляються з матеріалів замовника, «на виході» матимемо послугу — з кодом послуг «31.01».

Приклад 4. Ресторан продає готові страви своїм клієнтам. Готові страви — товар чи послуга?

Це буде послуга.

У Методрекомендаціях № 396 указано, що приготування їжі для безпосереднього вживання на місці, наприклад, у ресторанах, не належить до діяльності з виробництва харчових продуктів. Це діяльність, яка відноситься до класу 56 «Діяльність із забезпечення стравами та напоями».

За Класифікатором послуг код 56 КВЕД передбачає тільки надання послуг.

img 4Відповідно в податковій накладній повинен фігурувати код послуг.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі