Теми статей
Обрати теми

Таблиця 6 Звіту з ЄСВ: КТН «2» і «3»

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Минулого разу ми з вами з’ясували, що помилки в сумах виплат (зарплати, лікарняних, декретних), допущені при їх розрахунку, не є помилками для цілей ЄСВ. При їх відображенні коди типу нарахувань «2» і «3» (графа 10 Таблиці 6 Звіту за формою Д4) не застосовують. А в яких же випадках слід говорити про наявність сумової помилки в Таблиці 6 Звіту за формою № Д4?

Якщо ця помилка, наприклад, пов’язана з: неправильним відображенням бази нарахування ЄСВ у Звіті з ЄСВ, у тому числі з неправильним застосуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ; застосуванням неправильного розміру ставок ЄСВ. Детальніше — далі.

Виправляємо помилку. Донараховуємо ЄСВ

Ситуація 1. Бухгалтер підприємства згідно з бухгалтерськими документами в попередньому звітному періоді нарахував особі виплату, що обліковується в базі нарахування ЄСВ, проте помилково не нарахував ЄСВ на цю виплату і відповідно не відобразив її у Звіті з ЄСВ.

Ситуація 2. Бухгалтер підприємства в попередньому звітному періоді згідно з бухгалтерськими документами нарахував особі виплату, що входить у базу нарахування ЄСВ, сплатив з неї внесок, але не відобразив у Звіті з ЄСВ.

У ситуації 2 хоча підприємство і сплатило ЄСВ, проте, не відобразивши таку виплату у Звіті з ЄСВ, воно занизило зобов’язання за ЄСВ. Тому порядок виправлення помилки, допущеної підприємством, у ситуаціях 1 і 2 буде аналогічним. Так-так, у цьому випадку вже йдеться саме про виправлення помилки у Звіті за формою № Д4.

Такі помилки виправляємо у Звіті з ЄСВ, сформованому за той звітний період, у якому вони були фактично виявлені. У Таблиці 6 для виправлення такої помилки формуєте окремий рядок, зазначаючи серед іншого:

— у графі 10 — КТН «2», якщо помилку виявили самостійно і донараховуєте ЄСВ;

— у графі 11 — місяць і рік, у якому допущена помилка, що виправляється;

— у графі 17 — суму доходу, яка помилково не була відображена в цій графі;

— у графі 18 — суму доходу, на яку самостійно донарахований ЄСВ;

— у графі 21 — суму донарахованого ЄСВ.

Графи 22 — 25 заповнюєте в загальному порядку.

Зверніть увагу: виправлення такої помилки спричинить необхідність заповнення рядків 4, 4.1, 4.3 Таблиці 1 Звіту за формою № Д4.

Приклад 1. У липні 2017 року працівниці Конончук Вірі Павлівні (податковий номер — 2354789655, не інвалід, основне місце роботи) була нарахована матеріальна допомога у зв’язку з оздоровленням у сумі 1500 грн. Помилково цю допомогу не включили в базу нарахування ЄСВ і не нарахували на неї єдиний внесок (330 грн.). Помилка виправлена в жовтні. У цьому ж місяці (жовтні) працівниці була нарахована зарплата в сумі 6500 грн. (ЄСВ — 1430 грн.).

Порядок відображення в Таблиці 6 Звіту за формою № Д4 даних за працівницею див. на рис. 1.

img 1

Рис. 1

Приклад 2. У липні 2017 року працівниці Ковальчук Вірі Павлівні (податковий номер — 2364789677, не інвалід, основне місце роботи) була нарахована заробітна плата в розмірі менше мінімальної заробітної плати. Бухгалтером була здійснена доплата до мінімального розміру ЄСВ, а саме 330 грн. (1500 грн. х 22 %). Проте в Таблиці 6 Звіту з ЄСВ за липень 2017 року бухгалтер у графі 19 вказав лише суму різниці між розміром мінімальної заробітної плати і фактично нарахованою заробітною платою — 1500 грн., а в графі 21 помилково не вказав суму нарахованого ЄСВ на різницю — 330 грн. Помилка виправлена в жовтні. У цьому ж місяці працівниці була нарахована зарплата в сумі 6000 грн. (ЄСВ — 1320 грн.).

Порядок відображення в Таблиці 6 Звіту за формою № Д4 даних за працівницею див. на рис. 2.

img 2

Рис. 2

Виправляємо помилку. Сторнуємо ЄСВ

Ситуація 3. Підприємство в попередньому звітному періоді помилково нарахувало ЄСВ на виплату, яка не входить у базу нарахування ЄСВ (тобто сплатило ЄСВ з виплати, на яку ЄСВ не нараховують).

Цю помилку виправляємо у Звіті з ЄСВ, сформованому за той звітний період, у якому вона була фактично виявлена. У Таблиці 6 для виправлення такої помилки формуєте окремий рядок, зазначаючи серед іншого:

— у графі 10 — КТН «3», якщо помилку виявили самостійно і сторнуєте надмірно нарахований ЄСВ;

— у графі 11 — місяць і рік, у якому допущена помилка, що виправляється;

— у графі 17 — суму нарахованого доходу, яка помилково була зазначена в цій графі;

— у графі 18 — суму доходу, помилково включену в базу нарахування ЄСВ;

— у графі 21 — надмірно нараховану суму ЄСВ.

Графи 22 — 25 заповнюєте в загальному порядку.

Зверніть увагу: виправлення такої помилки спричинить необхідність заповнення рядків 5, 5.1, 5.3 Таблиці 1 Звіту за формою № Д4.

Приклад 3. У липні 2017 року працівниці Коваленко Ганні Марківні (податковий номер — 2254879630) була нарахована разова матеріальна допомога на лікування в сумі 9500 грн. Така матеріальна допомога не входить до фонду оплати праці. Але її помилково включили в базу нарахування ЄСВ і нарахували на неї єдиний внесок у сумі 2090 грн. Помилка виправлена в жовтні. У цьому ж місяці працівниці була нарахована зарплата в сумі 6700 грн. (ЄСВ — 1474 грн.).

Порядок відображення в Таблиці 6 Звіту за формою № Д4 даних за працівницею див. на рис. 3.

img 3

Рис. 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі