Теми статей
Обрати теми

Безнадійна заборгованість і податок на прибуток: «подвійний удар»

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Питання списання безнадійної заборгованості «обростає» новими роз’ясненнями податківців. До їх обговорення запрошуємо прибутківців-високодохідників (з доходом понад 20 млн грн.) і малодохідників-добровольців, якщо йтиметься про застосування різниць.
безнадійна заборгованість, строк позовної давності, податок на прибуток, коригування, єдиний податок

Безнадійною згідно з п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ визнають у т. ч. заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності. ДФСУ продовжує* «гнути свою лінію», вимагаючи (для можливості зменшення фінрезультату до оподаткування), щоб «відповідні заходи з її стягнення не призвели до позитивних результатів».

* Проблема не нова, про що ви могли прочитати, зокрема, в матеріалі «Окуляри від безнадії — треба?» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 22.

Але така позиція мало того, що не відповідає законодавству і логіці, так ще і в деяких випадках узагалі може призвести до того, що податок доведеться платити з витрат, про що ми вас нещодавно попереджали в статті «Безнадійна заборгованість за авансами»**.

** Журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 32.

За податківцями «не заіржавіло». В ІПК від 01.09.2017 р. № 1783/6/99-99-15-02-02-15/ІПК ДФСУ «грає на контрасті»:

— якщо платник податку — покупець протягом строку позовної давності здійснив відповідні заходи зі стягнення дебіторської заборгованості за сплачені, але не отримані послуги***, то після спливу строку позовної давності такий платник повинен зменшити фінрезультат до оподаткування на суму такої безнадійної дебіторської заборгованості відповідно до норм п.п. 139.2.2 ПКУ;

*** У цій ІПК якраз і розглянута ситуація з «проблемним» авансом.

— якщо платник податку — покупець протягом строку позовної давності не здійснив відповідних заходів зі стягнення дебіторської заборгованості, то, на думку ДФСУ, після спливу строку позовної давності вказана заборгованість вважається безповоротною фінансовою допомогою й обліковується при коригуванні фінрезультату відповідно до норм п.п. 140.5.10 ПКУ (якщо боржник — неплатник податку на прибуток з рядом уточнень).

img 1Тобто ви мало того що не отримаєте право на зменшуюче коригування, так ще і зобов’язані провести збільшуюче (згідно з п.п. 140.5.10 ПКУ)!

Потрібно розуміти, що в такому фарватері і рухатимуться податківці img 2.

Але позиція ця спірна. Податківці протиставляють дві різниці. Але біда в тому, що одна з них зменшуюча (п.п. 139.2.2 ПКУ), а інша — збільшуюча (п.п. 140.5.10 ПКУ) img 3.

Бухвитрати вже будуть зменшені через збільшуючу різницю згідно з п.п. 139.2.1 ПКУ. Якщо заходи зі стягнення не здійснювалися, то платника податківці і так «карають» неможливістю застосування зменшуючої різниці згідно з п.п. 139.2.2 ПКУ. Так навіщо застосовувати до вже по суті «зрізаних» бухвитрат ще одну збільшуючу різницю?

У ситуації, що розглядається нами, логічніше було б або застосовувати відразу всі три різниці, або застосовувати тільки різницю згідно з п.п. 140.5.10 ПКУ. Але знову ж таки, дуже ймовірно, що податківців цей підхід не влаштує.

img 4Тому в такій «авансовій» ситуації категорично не можна допускати, щоб строк позовної давності сплив.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі