Теми статей
Обрати теми

Найменування юрособи вказане «навпаки»: чи дійсна первинка?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Бухгалтер попросив покупця переробити акт виконаних робіт, аргументуючи це тим, що найменування їх підприємства написане неправильно. Ми вказали спочатку найменування підприємства, а потім — організаційно-правову форму, а потрібно навпаки. Наскільки це істотно і чи потрібно переробляти акт?
первинні документи

Якщо коротко, то найменування підприємства в первинному документі вказане неправильно. Але на це, в принципі, можна закрити очі.

Положення № 88* указує на те, що найменування підприємства, від імені якого складений документ, — обов’язковий реквізит первинного документа (п. 2.4). Найменування юрособи, у свою чергу, згідно зі ст. 16 Закону № 755** повинно містити (1) її організаційно-правову форму і (2) назву.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Щоправда, зазначимо, що в Законі про бухоблік (ч. 2 ст. 9) як обов’язковий реквізит указана саме назва підприємства (а не найменування) . Але вказувати вид організаційно-правової форми при зазначенні найменування підприємства в первинних документах потрібно. По-перше, цього, як ми зазначили вище, вимагає Положення № 88 (ср. ). А по-друге, без зазначення організаційно-правової форми можуть виникнути проблеми з ідентифікацією підприємства.

Адже згідно з ч. 4 ст. 16 Закону № 755 саме найменування підприємства (а не його назва) не може бути тотожним найменуванню іншого підприємства. Тобто цілком можуть існувати два підприємства з однаковою назвою, скажімо, «Ластівка», але з різними організаційно-правовими формами — ТОВ «Ластівка» і ПАТ «Ластівка».

img 1Найменування юрособи є тотожними, якщо в цих найменуваннях збігаються і організаційно-правові форми, і назви.

Тепер про вимоги до порядку написання найменування підприємства. Вони затверджені наказом Мін’юсту від 05.03.2012 р. № 368/5. Так ось, у п. 3.1 цих вимог сказано, що назва юрособи вказується після організаційно-правової форми. Інакше кажучи, спочатку повинна вказуватися організаційно-правова форма підприємства, а потім — його назва.

Оскільки жодних додаткових зауважень стосовно зазначення найменування підприємства Положення № 88 не містить, то ці ж загальні правила (про те, що спочатку потрібно вказувати організаційно-правову форму підприємства, а потім — його назву) застосовуються і до зазначення найменування підприємства в первинних документах.

Інша справа, що зазначення найменування підприємства «навпаки» навряд чи може вплинути на дійсність первинного документа. Адже вид організаційно-правової форми підприємства вказаний. Тобто за ним можна однозначно ідентифікувати підприємство.

Отже, це несуттєва помилка, яка не може стати єдиною причиною для визнання документа недійсним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі