Теми статей
Обрати теми

Уточнююча декларація з прибутку vs відмітка про незастосування різниць

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
У підкатегорії 102.23.01 ЗІР з’явилася цікава консультація, що стосується відмітки для малодохідних платників «Наявність рішення» в завершальній частині «прибуткової» декларації*. Цього разу розглянутий випадок заповнення вказаного поля при поданні уточнюючої декларації. Розберемося!
податок на прибуток, податкова звітність

* Форма якої затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 20.10.2015 р. № 897.

Що ж «говорять» з приводу заповнення цього поля «підказки» до декларації і ПКУ? Згідно з виноскою 15 до поля «Наявність рішення» заповнюють його в разі використання права на незастосування коригувань фінрезультату на різниці відповідно до п.п. 134.1.1 ПКУ. У свою чергу, вказаний підпункт вимагає приймати рішення про незастосування різниць «не більше одного разу впродовж безперервної сукупності років, у кожному з яких виконується критерій за розміром доходу». Про прийняте рішення платник податків указує в податковій звітності, яка подається за перший рік у такій безперервній сукупності років. У подальші роки такої сукупності коригування фінрезультату також не застосовують.

img 1На підставі прямих норм ПКУ ми і рекомендували при заповненні декларації за 2016 рік заповнювати обговорюване поле лише новачкам**.

** Дивіться, зокрема, статті «Декларуємо прибуток-2016» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 5) і «Прибуткова декларація: запитання в «останній вагон» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 7).

Тепер про побажання img 2 податківців. Складається «стійке» враження, що вони хочуть бачити заповненими поля «Наявність рішення» і «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» фактично щороку (у якому не застосовуються різниці, зрозуміло).

«Першою ластівкою» була консультація в журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 5, с. 41: «якщо в подальші звітні (податкові) періоди <…> платник використовує право на незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування, то відповідна відмітка в декларації також проставляється».

img 3У ній бачимо лише прив’язку до неперевищення доходу за останній річний період межі в 20 млн грн., без уточнення, що це перший рік у «безперервній сукупності років».

У принципі, в такому ж світлі можна представити і невиразну консультацію з категорії 102.23.01 ЗІР.

І нарешті — свіже роз’яснення з категорії 102.23.01 ЗІР. У ньому податківці говорять про те, що при поданні уточнюючої декларації до декларації, в якій була «відмітка», потрібно цю відмітку підтверджувати (дублювати).

Що маємо в результаті? Незважаючи на те, що з ПКУ явно випливає висновок про одноразовість «відмітки», на догоду податківцям цю «відмітку» потрібно дублювати в усіх подальших деклараціях (поки не застосовуються різниці). Причому в тому числі і в уточнюючих деклараціях до таких декларацій.

Водночас вважаємо, що якщо «відмітка» проставлена одноразово, це не привід панікувати. Змусити вас рахувати різниці за «непродубльовані» роки податківці підстав не мають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі