Як за допомогою «кабінету» отримати дані з Єдиного реєстру податкових накладних?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@bugfalter911.com
В «Електронному кабінеті платника податків» з’явився новий сервіс — «ЄРПН». Чим він корисний для платників ПДВ і як з ним працювати, обговоримо в сьогоднішній статті.
електронний кабінет, відомості з ЄРПН

Новий сервіс «ЄРПН» «Електронного кабінету платника податків» дуже корисний, оскільки дозволяє:

1) отримувати інформацію про видані й отримані податкові накладні, які потрапили в Єдиний реєстр податкових накладних (ЄРПН), у режимі реального часу (для цього не потрібно подавати жодних запитів). Тому новий сервіс зручний хоча б тим, що дозволяє економити час на відправленні запитів на отримання відомостей з ЄРПН img 1;

2) переглядати видані й отримані податкові накладні, а також імпортувати їх у свою бухпрограму.

Як працювати з новим сервісом? Усе достатньо просто.

Крок 1. Відкриваємо «Електронний кабінет платника податків» (https://cabinet.sfs.gov.ua)*. За допомогою ЕЦП заходимо до особистого кабінету (натискаємо «Вхід до особистого кабінету» в правому верхньому кутку) й обираємо вкладку «ЄРПН».

* Якщо ви «новачок» у користуванні «Електронним кабінетом платника податків» — радимо вам ознайомитися зі статтею «Електронний кабінет платника: час заходити» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 31).

img 2

На замітку! Якщо далі нічого не завантажується, а з’являється білий екран — у цьому випадку потрібно трохи почекати. Якщо і після очікування нічого не завантажується — спробуйте зайти з іншого браузера.

Крок 2. У вікні, що з’явилося, обираємо вкладку:

— «Отримані ПН/РК» (якщо хочемо отримати дані з ЄРПН про отримані податкові накладні / розрахунки коригування) або

— «Видані ПН/РК» (якщо хочемо отримати інформацію про видані податкові накладні / розрахунки коригування).

img 3

Крок 3. Вводимо потрібні критерії пошуку. І натискаємо кнопку «Пошук».

«Шукати» податкові накладні можна: за датою реєстрації, за датою складання, за контрагентом або за статусом податкової накладної (зареєстровано, заблоковано тощо).

img 4Наприклад, якщо необхідно отримати інформацію про наявність заблокованих податкових накладних, потрібно в полі «Оберіть статус ПН/РК» зі списку, що відкривається, обрати статус — «реєстрацію зупинено». img 5

Ми як «фільтр» для пошуку податкових накладних обрали дату реєстрації податкових накладних (зареєстровані з 01.09.2017 р. по 15.09.2017 р.). Тому після того як натиснемо кнопку «Пошук», отримаємо інформацію про всі зареєстровані в цьому періоді «вхідні» податкові накладні.

img 6

Крок 4. У переліку, що з’явився, знаходимо податкову накладну, що цікавить нас. Її можна завантажити як у PDF- форматі, так і в HTML- форматі.

img 7

Відкривши податкову накладну / розрахунок коригування в PDF- форматі, ви можете проглянути її вміст, чи правильно вона заповнена.

А ось для того щоб завантажити податкові накладні / розрахунки коригування в HTML- форматі і далі їх імпортувати у свою бухпрограму, обираємо вкладку «ЕЦП».

img 8

Хочемо звернути увагу на кнопки «Експорт Excel» і «Експорт XML в zip», що з’являються при виборі формату завантаження «ЕЦП».

Кнопка «Експорт XML в zip» надає можливості вивантажити отримані з ЄРПН дані у форматі, що дозволяє «втягнути» їх у бухгалтерське програмне забезпечення (1С, Медок тощо).

img 9Файл у zip-форматі розархівуйте й імпортуйте у свою бухпрограму.

Кнопка «Експорт Excel» надає можливості експортувати дані про ПН/РК, отримані з ЄРПН, у програму Excel.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі