Код УКТ ЗЕД при продажу товарів у комплекті: податківці відступають

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Як заповнити податкову накладну на постачання товарів у комплекті (наборі): розписувати комплект за всіма компонентами чи достатньо вказати його одним рядком як остаточний продукт? Раніше фіскали вимагали розписувати номенклатуру всіх товарів, що входять у набір (комплект). Проте їх нові роз’яснення вже не такі категоричні. Податківці визнають, що розписувати всі товари, що входять у комплект, зовсім не обов’язково. Подробиці — далі.
податкова накладна, код УКТ ЗЕД

Нагадаємо, податківці тривалий час стверджували, що в податкових накладних на постачання товарів у наборі/комплекті потрібно розписувати всю номенклатуру товарів, що входять у комплект. Причому цієї позиції вони дотримувалися ще до введення поголовного кодування податкових накладних. А з настанням 2017 року цю логіку стали просувати й далі. Відповідні роз’яснення були, зокрема, розміщені в категорії 101.16 ЗІР і «дублювалися» в індивідуальних податкових консультаціях (див., наприклад, ІПК від 26.05.2017 р. № 377/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Але нинішні роз’яснення фіскалів свідчать про те, що можуть бути й інші варіанти. І розписувати всі товари, що входять у комплект, зовсім не обов’язково. Попередню консультацію в категорії 101.16 ЗІР вони перевели в розряд недіючих, а замість неї з’явилася консультація, у якій дійшли вже таких висновків:

1. Номенклатура товарів продавця повинна відповідати формулюванням у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів.

2. Визначення коду УКТ ЗЕД набору (комплекту) товарів, який містить декілька видів однієї товарної позиції й один (чи декілька) вид іншої товарної позиції, здійснюється з урахуванням правила 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД.

3. Операція з постачання такого набору (комплекту) товарів у податковій накладній відображається одним рядком.

img 1Аналогічні висновки містяться й у свіжій індивідуальній податковій консультації від 12.09.2017 р. № 1908/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Як бачимо, тепер податківці пропонують більш зважений підхід. Вони вказують на те, що при вирішенні питання, чи розписувати набори (комплекти) за компонентами, потрібно передусім орієнтуватися на умови договору і первинку. Якщо згідно з угодою і даними первинки йде комплект, то саме комплект як остаточний продукт у податковій накладній потрібно записати одним рядком.

Якщо в договорі компоненти виділені окремо з окремою ціною, то і в податковій накладній потрібно розписати ці компоненти.

Наприклад, візьмемо комп’ютер. Якщо в договорі і первинних документах він фігурує як комп’ютер, то і в податковій накладній запишемо тільки «комп’ютер». Якщо ж комп’ютер у договорі і первинці проходить як системний блок, монітор, клавіатура, миша — кожна частина зі своєю ціною, тоді в податковій заповнимо на нього 4 рядки.

А що стосується визначення коду УКТ ЗЕД на «комплект», то податківці рекомендують керуватися правилом 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД*.

* Див. Закон України «Про Митний тариф України» від 19.09.2013 р. № 584-VII.

Але беззастережно відразу застосовувати правило 3 при визначенні коду УКТ ЗЕД на комплект, вважаємо, все-таки буде не зовсім правильно.

По-перше, потрібно перевірити, чи не підпадає товар під застосування правила 2, адже воно має пріоритет перед правилом 3. Це правило стосується, зокрема, комплектного або завершеного виробу, поданого незібраним або розібраним. Так ось, дотримуючи цього правила, виріб, поданий розібраним, класифікується в тій же товарній позиції, що і зібраний об’єкт.

img 2Щоправда, цей варіант допустимий тільки за умови, що розібраний об’єкт потім збирається в готовий виріб за допомогою простих складальних операцій.

По-друге, у самих Поясненнях до УКТ ЗЕД (затверджені наказом ДФСУ від 09.06.2015 р. № 401**) указано, що правило 3 може застосовуватися за умови, що в текстах товарних позицій або примітках до розділів або груп не вказане інше. Тобто потрібно ще й звертати увагу на примітки до розділів і груп товарних позицій.

** http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/mitne-zakonodavstvo/nakazi/63754.html.

Тепер безпосередньо про правило 3. Стосовно товарів у наборі (комплекті) підходить правило 3(b). Воно стосується: (1) сумішей; (2) багатокомпонентних товарів, складених з різних матеріалів; (3) багатокомпонентних товарів, складених з різних компонентів; (4) товарів, що входять у набір для роздрібної торгівлі.

Остання позиція («товари, які входять у набір для роздрібної торгівлі») стосується товарів, які: а) складаються принаймні з двох різних виробів; б) складаються з компонентів, зібраних разом з метою задовольнити конкретну потребу або виконати певну роботу; в) паковані так, що не вимагають перепакування для продажу споживачеві (наприклад, у коробках чи ящиках).

За цим правилом суміші багатокомпонентні товари (виготовлені з різних матеріалів або виготовлені з різних компонентів), а також товари, що надходять у продаж у наборах для роздрібної торгівлі, класифікують за тим матеріалом або компонентом, який визначає основні властивості цих товарів.

img 3Тобто за компонентом, що надає набору основну відмінну ознаку (якесь загальне призначення).

У тих же поясненнях до УКТ ЗЕД наводиться такий приклад під це правило. Креслярський набір, який складається з лінійки (код 9017), транспортира (код 9017), олівця (код 9609) і точила для олівців (код 8214), поміщених у пластмасовий пенал (код 4202), класифікують як код 9017 «Інструменти для креслення».

Є і такий приклад: набори, компоненти яких призначені для загального використання під час приготування спагеті, що містять пакет сирих спагеті (товарна позиція 1902), маленький пакет тертого сиру (товарна позиція 0406) і маленьку консервну баночку томатного соусу (товарна позиція 2103), упаковані в картонну коробку, класифікуються в товарній позиції 1902.

Якщо товар не можна класифікувати за якимось компонентом, що надає йому відмінну рису, то тоді Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД вимагають визначати код УКТ ЗЕД за правилом 3(b) — класифікувати його в товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед товарних позицій, що розглядаються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі