Теми статей
Обрати теми

«Дивні» роз’яснення від НБУ: відокремлені підрозділи і К°

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
У своєму листі від 07.03.2018 р. № 50-0007/13560 регулятор розглянув 4 запитання і за двома з них висловив, як мінімум, не най­очевиднішу думку. У тому числі це стосується відокремлених підрозділів юросіб, що здають готівкову виручку до банку через інкасаторів. Їм НБУ дозволив не «світитися» в касовій книзі головного підприємства, не заводячи при цьому і власної касової книги. Чи так усе гладко насправді?

Висновок 1. Готівкова виручка відокремлених підрозділів, які не ведуть касової книги, що здається ними до кас банку через інкасаторів-збирачів, зараховується на рахунок підприємства — юридичної особи у безготівковому порядку та не потребує оприбуткування в касовій книзі підприємства-юрособи. Це — головний висновок першого розглянутого в листі запитання, причому з ним якраз не посперечаєшся.

Сумнів викликає інше. Регулятор указує також на абз. 4 п. 39 Положення № 148*, що дозволяє відокремленим підрозділам, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК і веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, не вести касової книги.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Якщо її не буде у відокремленому підрозділі, а в касовій книзі головного підприємства запису про оприбуткування виручки не буде також, виникає запитання з оприбуткуванням виручки, що надійшла. Адже й абз. 18 п. 3 і п. 11 Положення № 148 ототожнюють оприбуткування саме із записом у касовій книзі! І нечуваний п’ятикратний штраф img 1 примушує бути максимально обережним у цьому питанні.

Вимагають наявності «відокремленої» касової книги при проведенні РРО-розрахунків і столичні податківці (ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 06.03.2018 р. № 899 /ІПК/26-15-14-09-12).

Тож ми, як і раніше, радимо: поки «загадка не розгадана», «відокремлену» касову книгу, вважаємо, потрібно мати в будь-якому відокремленому підрозділі підприємства, який не здає готівку до головної каси, незалежно від того, застосовує він РРО (або РК з КОРО) чи ні**.

** Деталі знайдете в статті «Порядок оприбуткування готівки: готова «риба» для вас» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 10).

Висновок 2 (маємо на увазі спірні висновки). У разі якщо видатковий касовий ордер оформляється на загальну суму готівки, що видається, наприклад — по видатковій відомості працівникам підприємства, то у реквізиті «Видати» зазначається П. І. Б. особи, яка видає кошти (касир). Також, м’яко кажучи, не беззаперечний висновок. У цьому випадку касир гроші не отримує, а видає. Тому логічніше в цьому полі, на нашу думку, виглядав би запис «Працівники підприємства».

Жодних санкцій за запропонований нами порядок заповнення цього реквізиту бути не повинно, адже Положенням № 148 він чітко не регламентований.

Висновок 3. При здійсненні перевірок щодо дотримання порядку ведення операцій з готівкою слід виходити з того, що вимоги Положення № 148 є обов’язковими до виконання з 05.01.2018 р. Зокрема, це стосується і касових документів, які із зазначеної дати повинні складатися за новими формами img 2

А проект із перехідним періодом (див. обкладинку журналу «Бухгалтер 911», 2018, № 6) — досі залишається проектом img 3...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі