Теми статей
Обрати теми

Форма № 1ДФ: про що ви ще хотіли запитати

Савченко Олена, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Ось уже і стартувала кампанія з подання звіту за формою № 1ДФ за I квартал. Якщо все йде за «стандартною схемою» — проблем немає. Але ось виникає нестандартний випадок з виплатою доходу фізособі, і відразу ж з’являються запитання. «Гаряча» добірка таких запитань — у сьогоднішній статті.

Запитання

Відповідь

Як правильно відобразити у формі № 1ДФ надання нецільової благодійної допомоги працівникові?

Дивіться: якщо сума такої допомоги, наданої роботодавцем (резидентом), не перевищить сукупно за звітний рік величину, що дорівнює граничному розміру доходу, визначеному згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2018 році — 2470 грн.), то вона не обкладатиметься ПДФО (п.п. 170.7.3 ПКУ) і військовим збором (далі — ВЗ) (пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Якщо сума вища, з’явиться оподатковуваний дохід (п.п. 164.2.20 ПКУ) у сумі такого перевищення, який обкладатиметься і ПДФО, і ВЗ. У розділі I форми № 1ДФ зазначені виплати показують таким чином:

— не оподатковувану на підставі п.п. 170.7.3 ПКУ нецільову благодійну допомогу — з ознакою доходу «169»;

— нецільову благодійну допомогу, що перевищує неоподатковувану межу, — з ознакою доходу «127» (див. лист ДФСУ від 24.06.2016 р. № 14009/6/99-99-13-02-03-15).

У розділі II за рядком «Військовий збір» у будь-якому випадку потрібно відобразити як оподатковувані, так і не оподатковувані ВЗ доходи, які були нараховані (виплачені, надані) фізособам у звітному кварталі

З 01.01.2018 р. на підприємстві прийнято рішення щодо виплати добових понад установлений норматив (450 грн. по Україні). Як правильно відобразити їх виплату у формі № 1ДФ?

Неоподатковуваний ПДФО і ВЗ розмір добових у 2018 році — не вище 372,30 грн. для відряджень по Україні. Усе, що перевищує цей розмір, наднормативні добові, які для цілей обкладення ПДФО є доходом працівника у вигляді додаткового блага. Це означає, що з частини суми добових, яка перевищує неоподатковувану межу, потрібно утримати ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %. Зазвичай, у документі, що встановлює розмір добових витрат, роботодавець зазначає «чисту» суму добових, яку слід виплатити працівникові на руки. У такому разі, щоб знайти суму доходу, що підлягає нарахуванню, потрібно «накрутити» ПДФО і ВЗ на оподатковувану частину добових.

Для цього рекомендуємо використати коефіцієнт (К), розрахований за формулою: К = 100 : (100 - 18 - 1,5), де 18 — ставка ПДФО (18 %); 1,5 — ставка ВЗ (1,5 %). При зазначених ставках ПДФО і ВЗ отримуємо коефіцієнт 1,242236. Застосувавши його до «чистої» суми оподатковуваних добових, ми отримаємо суму доходу у вигляді додаткового блага, що підлягає нарахуванню.

У розділі І форми № 1ДФ нараховану суму оподаткованих добових відображаємо з ознакою доходу «126» — додаткове благо. Водночас податківці в консультації з підкатегорії 103.02 БЗ, називаючи оподатковувану частину добових додатковим благом, пропонують при цьому показувати її у формі № 1ДФ з ознакою доходу «118» (як надміру видані і своєчасно не повернені кошти). На наш погляд, це технічна помилка.

У розділі ІІ форми № 1ДФ суму наднормативних добових показуйте в загальній сумі доходів, оподатковуваних ВЗ за рядком «Військовий збір».

Добові, що виплачуються в неоподатковуваних межах, у формі № 1ДФ відображати не потрібно

Як відображати у формі № 1ДФ лікарняні?

Згідно з нормами ПКУ лікарняні належать до заробітної плати. Тому їх суми відображаємо у формі № 1ДФ у загальній сумі заробітної плати, нарахованої в розрахунковому періоді, з ознакою доходу «101»

Працівниця звільнилася, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Чи потрібно відображати дані про неї у формі № 1ДФ без сумових показників (дохід у звітному кварталі не нараховувався), але з датою звільнення в графі 7?

У п. 3.7 Порядку № 4* зазначено, що графу 7 «Дата звільнення з роботи» розділу I форми № 1ДФ заповнюють тільки за тими платниками податків, які:

— були звільнені у звітному періоді з місця роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати, або

— звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у звітному періоді.

Тобто головна умова для того, щоб дані про платника податків потрапили у Звіт за формою № 1ДФ, — це наявність нарахованого/виплаченого йому у звітному кварталі доходу та/або нарахованого/сплаченого до бюджету податку. Оскільки зарплата працівниці в I кварталі 2018 року не нараховувалася, то, незважаючи на те, що дата її звільнення припадає на цей квартал, заповнювати на неї рядок без сумових показників, але з датою звільнення в графі 7 розділу I форми № 1ДФ не потрібно

У поточному кварталі у зв’язку з розірванням договору підприємству був повернений аванс, виплачений фізособі-підприємцеві в IV кварталі 2017 року. Чи потрібно подавати уточнюючий розрахунок № 1ДФ?

Ні, не потрібно. Уточнюючий розрахунок подають, якщо хочуть виправити помилку у вже поданому розрахунку після закінчення граничного строку його подання (див. розд. 4 Порядку № 4). У нашому випадку про помилку не йдеться. Повернення передоплати у зв’язку з розірванням договору не є помилкою. Адже в IV кварталі підприємство дійсно виплатило підприємцеві дохід у вигляді авансу. Тобто зобов’язане було відобразити таку виплату у формі № 1ДФ. Так що ж робити з поверненням? Передоплата була повернена в I кварталі 2018 року, тому підприємство повинне зазначити суму «повернення» в графі 3 «Сума виплаченого доходу» форми № 1ДФ за I квартал 2018 року з від’ємним значенням (див. також роз’яснення в категорії 103.25 БЗ)

У I кварталі 2015 року підприємство виплатило фізособі (не підприємцеві) аванс за цивільно-правовим договором. У встановлений строк фізособа роботу не виконала і грошові кошти не повернула. Зараз прийнято рішення списати прострочену дебіторку. Чи потрібно суму прощеного фізособі боргу зазначати у формі № 1ДФ? Чи потрібно коригувати форму № 1ДФ за I квартал 2015 року (рядок з виплаченою сумою авансу) у зв’язку зі списанням простроченої дебіторки?

Отже, що у нас виходить. У I кварталі 2018 року сплив 3-річний строк позовної давності за цивільно-правовим договором (далі — ЦПД). Сума авансу залишилася не повернена фізособою. Підприємство списує прострочену дебіторку. У результаті така фізособа отримує «додатковий» дохід у вигляді списаної заборгованості за ЦПД, за якою сплив строк позовної давності. Такий дохід у сумі, що дорівнює у 2018 році 881 грн. (50 % місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного року), не обкладається ні ПДФО, ні ВЗ. Якщо ж сума списаної заборгованості перевищує неоподатковувану межу (881 грн.), то сума перевищення ввійде до бази обкладення ПДФО і ВЗ. Причому зверніть увагу: сплатити ПДФО і ВЗ з такого доходу зобов’язана фізособа самостійно за підсумками річного декларування (п.п. 164.2.7 ПКУ).

Підприємству в такому разі потрібно буде виконати функції податкового агента тільки в частині відображення такого доходу у формі № 1ДФ. Неоподатковувану частину списаної заборгованості зі строком позовної давності, що сплив (у 2018 році — 881 грн.), показуємо з ознакою доходу «127», а оподатковувану — з ознакою «107» (див. роз’яснення в категорії 103.25 ЗІР ДФСУ). Графи 4 і 4а не заповнюються. «Уточненку» форми № 1ДФ за I квартал 2015 року подавати не потрібно (див. запитання вище)

Підприємство купило легковий автомобіль у фізичної особи. У неї це перший продаж автомобіля в поточному році, ПДФО і ВЗ не утримували. З яким кодом показувати дохід фізособи у формі № 1ДФ?

При купівлі легкового автомобіля у фізособи підприємство є податковим агентом за цією операцією (п. 173.3 ПКУ). Дохід фізособи від продажу автомобіля у формі № 1ДФ потрібно показати з ознакою доходу «105». Оскільки дохід неоподатковуваний (у звітному році перший продаж легкового автомобіля), графи 4а і 4 не заповнюють (у паперовому варіанті форми № 1ДФ ставлять прочерки). Не забудьте показати дохід і в розділі II форми № 1ДФ

На підприємстві в січні пройшла вакцинація працівників коштом підприємства. Як правильно відобразити цю операцію у формі № 1ДФ?

У п.п. 165.1.19 ПКУ сказано, що в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податків не включаються, зокрема, витрати, понесені роботодавцем на вакцинацію працівника, направлену на профілактику захворювань у період загрози епідемій. При цьому одночасно мають бути дотримані такі умови:

1) вакцинація працівника є обов’язковою і проводиться відповідно до Закону № 4004** і Календаря щеплень***;

2) у роботодавця є в наявності відповідні підтвердні документи. У формі № 1ДФ вартість обов’язкової вакцинації працівників відображають з ознакою доходу «143». А якщо вакцинація рекомендована? У цьому випадку обґрунтувати відсутність об’єкта обкладення ПДФО можна за допомогою положень усе того ж п.п. 165.1.19 ПКУ, оформивши проведення вакцинації як надання працівникові допомоги на лікування. Якщо вимоги п.п. 165.1.19 ПКУ не дотримані (наприклад, працівник не надав підтвердних документів), допомогу на лікування обкладають ПДФО за ставкою 18 % і відображають у формі № 1ДФ як додаткове благо з ознакою доходу «126».

ВЗ у цій ситуації повністю «солідарний» з ПДФО. АЛЕ! І оподатковувану, і неоподатковувану допомогу на лікування потрібно відобразити в розділі II форми № 1ДФ

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

** Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-ХII.

*** Календар профілактичних щеплень в Україні, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.09.2011 р. № 595.

Насамкінець зазначимо, що на додаток до цієї статті вам може стати в пригоді наша торішня стаття «Форма № 1ДФ. Запитували? Отримайте відповіді» в «Бухгалтер 911», 2017, № 17. Там ви теж знайдете відповіді на деякі ситуації з формою № 1ДФ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі