Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник оформляє субсидію: чи потрібна довідка про доходи?

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Громадянин, зареєстрований підприємцем (спрощенка, група 2), вирішив оформити субсидію на оплату комунальних послуг у своїй квартирі. Де йому взяти довідку про доходи і чи потрібна вона? Зараз і з’ясуємо.

Чи дадуть субсидію підприємцеві? Звичайно! Не варто турбуватися, в плані субсидій жодних обмежень для підприємців немає img 1. Якщо у вас є підстави претендувати на субсидію, ви можете її отримати*.

* Про те, як це зробити, ми розповідали в статті «Субсидія + ФОП = welcome!» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 24).

Чи потрібна довідка про доходи? Уже років зо три, як таку довідку подавати необов’язково img 2 (за рідкісним винятком, про який — пізніше). Річ у тому, що дохід єдиноподатника, зазначений у деці єдиноподатника, малоінформативний. Усе тому, що спрощенці зазначають у деці оборот, а не прибуток. Саме тому законодавці встановили для них щомісячний «віртуальний» прибуток у таких розмірах:

Група спрощенки*

Розмір доходу

Сума доходу у 2018 році, грн.

січень — червень

липень — листопад

грудень

1

2 ПМ **

3524,00

3682,00

3842,00

2

3 ПМ **

5286,00

5523,00

5763,00

3

4 ПМ **

7048,00

7364,00

7684,00

* Система оподаткування і група спрощенки визначаються на початок того місяця, з якого призначається субсидія (у загальному випадку — з місяця звернення за нею).

** ПМ — прожитмінімум для працездатних осіб на кінець періоду, за який враховуються доходи.

З одного боку, це добре. Наприклад, якщо ви в групі 2 заробляєте на місяць 15000,00 грн. «чистими», то для субсидії вам врахують усього 5286,00 — 5763,00 грн.

З іншого, це може бути і погано. Якщо доходу взагалі немає або є збиток — для субсидії вам усе одно врахують дохід 5286,00 — 5763,00 грн. на місяць img 3. У такому разі можна або знятися з держреєстрації, або перейти на загальну систему.

Знову ж таки, якщо окрім підприємницького доходу, єдиноподатник отримує ще й зарплату (як найманий працівник), пенсію, стипендію, соцвиплати і тому подібне, то ці доходи теж будуть враховані (не забудьте зазначити їх у «субсидео-декларації»)!

Що стосується довідки про доходи, то вона не потрібна ще і з тієї причини, що всю необхідну інформацію про ваші доходи соцзабез отримає від податківців і соцфондів. Саме тому в «субсидео-декларації» зазначають тільки вид доходу (наприклад, «ФОП єдиний податок, 2 група»). А саму суму доходу в ній не ставлять.**

Суму вашого підприємницького доходу соцзабез дізнається від податківців, але в розрахунку субсидії цей дохід не «зіграє» (абз. 7 п. 12 постанови № 848**).

** Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.

Але є один виняток, коли довідку про доходи подати-таки потрібно. Якщо ви відверто зазначите в «субсидео-декларації» доходи, про які не знають ні податківці, ні Пенсійний фонд, ні інші соцфонди, — подавайте довідку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі