Теми статей
Обрати теми

Путівка коштом підприємства: а що з податками?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство надає своїм працівникам безкоштовно (чи зі знижкою) путівки на оздоровлення і відпочинок. Який порядок оподаткування путівок у 2018 році? Що з ПДФО, ЄСВ, ПДВ, податком на прибуток? Як такі операції відображаються в бухобліку? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.

ПДФО, ВЗ і ЄСВ

ПДФО і ВЗ. Щоб вартість путівки не обкладалася ПДФО, потрібне виконання таких умов:

1) путівку надає роботодавець — платник податку на прибуток, а одержувач путівки — найманий працівник, з яким укладений трудовий договір (контракт);

2) путівка призначена для відпочинку, оздоровлення і лікування, у тому числі реабілітації на території України (!) безпосередньо працівника та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення — його батьків, дружини (чоловіка), дітей, у тому числі усиновлених (п.п. 14.1.263 ПКУ).

З проханням про надання путівки до підприємства повинен звертатися безпосередньо найманий працівник, а не член його сім’ї. Саме працівник буде одержувачем доходу у вигляді вартості безкоштовно наданої йому путівки (суми знижки), навіть у разі, коли на підставі його заяви видається путівка для оздоровлення/лікування/відпочинку дитини, дружини або батьків працівника;

3) раніше в цьому календарному році підприємство не надавало працівникові не оподатковувану на підставі абзацу другого п.п. 165.1.35 ПКУ путівку на його оздоровлення та/або оздоровлення членів сім’ї першого ступеня споріднення;

4) вартість путівки (розмір знижки) не повинна перевищувати 5 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня звітного податкового року.

У 2018 році ця сума становитиме 18615 грн. (3723 грн. х 5).

Якщо не виконана хоча б одна з перелічених вимог, то ВСЯ вартість путівки, отриманої платником податків безкоштовно, або сума знижки (якщо путівка була надана особі з індивідуальною знижкою) увійдуть до складу його оподатковуваного доходу*.

* Див. роз’яснення «Путівка працівникові за рахунок коштів підприємства: що з ПДФО?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 9).

Так, наприклад, з усієї вартості путівки, що надається безкоштовно (із суми індивідуальної знижки від вартості путівки), потрібно утримати ПДФО, якщо працівник придбає путівку за власні кошти, а роботодавець повністю або частково компенсує йому її вартість.

На думку податківців, якщо вартість путівки перевищує 5 розмірів мінзарплати, то під обкладення ПДФО потрапляє вся вартість путівки, а не лише сума перевищення.

Важливо! Оскільки обкладена ПДФО путівка (сума знижки) надається працівникові в негрошовій формі, то до бази оподаткування вона повинна потрапити збільшеною на «натуральний» коефіцієнт (п. 164.5 ПКУ). При ставці ПДФО 18 % його величина становить 1,219512.

У розділі І форми № 1ДФ з податковим номером працівника — одержувача путівки відображаємо як необкладену на підставі абзацу другого п.п. 165.1.35 ПКУ вартість путівки (суму знижки), так і обкладену ПДФО — з ознакою доходу «156».

ВЗ. Його утримуємо тільки з обкладеної ПДФО вартості путівки (суми знижки) (див. пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). ПКУ не передбачає застосування для ВЗ «натурального» коефіцієнта. Базою обкладення цим внеском буде вартість путівки (сума знижки), визначена за правилами звичайної ціни, без урахування якихось коефіцієнтів і незалежно від того, в якій сумі цей дохід нарахований у бухобліку. У рядку «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ відображаємо дохід від отримання путівки, незалежно від того, обкладається він чи ні.

Сплатити ПДФО і ВЗ з такого доходу слід протягом 3 банківських днів з дня, що настає за днем його надання (нарахування, виплати) (п.п. 168.1.4 ПКУ).

ЄСВ. Вартість путівки (сума знижки від її вартості, сума компенсації вартості путівки), наданої роботодавцем своєму працівникові для його оздоровлення та/або оздоровлення членів його сім’ї, увійде до бази нарахування ЄСВ у складі заробітної плати (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5**). Тут не має значення, обкладалася така путівка ПДФО і ВЗ чи ні. Якщо ж путівка надавалася сторонній особі (непрацівнику), то на її вартість підприємство ЄСВ не нараховує.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстатистики України від 13.01.2004 р. № 5.

Підстава — таке підприємство не є страхувальником для цієї особи.

Приклад. Роботодавець надає працівникові путівку на оздоровлення його дружини в санаторії, розташованому в м. Трускавці. Вартість путівки — 30000 грн. У цьому випадку вартість путівки (30000 грн.) перевищує неоподатковувану межу (18615 грн.). Отже, вона в повній сумі потрапить до оподатковуваного доходу працівника. Визначимо базу оподаткування. Нагадаємо: оскільки дохід наданий у негрошовій формі, до бази оподаткування він увійде збільшеним на «натуральний» коефіцієнт (1,219512): 30000 х 1,219512 = 36585,36 (грн.). Визначимо суму ПДФО: 36585,36 х 18 : 100 = 6585,36 (грн.); ВЗ: 30000 х 1,5 : 100 = 450 (грн.); ЄСВ: 36585,36*** х 22 : 100 = 8048,78 грн.

*** Така сума буде відображена в бухобліку підприємства як дохід працівника. Тому, на наш погляд, саме вона є базою нарахування ЄСВ.

Путівки і податок на прибуток

У цьому випадку «цікавості» є тільки для високодохідників і малодохідників-невідмовників від різниць. З 2018 року п.п. 140.5.10 ПКУ доповнений ще однією «збільшуючою» різницею.

Тепер згідно з його положеннями фінрезультат до оподаткування доведеться збільшувати також на суму повної або часткової компенсації один раз на календарний рік вартості путівок на відпочинок, оздоровлення і лікування на території України фізособи — платника податків та/або його дітей віком до 18 років роботодавцем, що є платником податку на прибуток, якщо така компенсація не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи — платника ПДФО.

Потрібно розуміти, задумка авторів змін у ПКУ була в тому, щоб зняти податкове навантаження з фізосіб (у частині путівок) з перенесенням її на роботодавця — платника податку на прибуток, що застосовує різниці. Але ось вийшло якось «криво».

По-перше, відразу видно, що не збігається суб’єктний склад: працівники і члени сім’ї першого ступеня споріднення в абзаці другому п.п. 165.1.35 ПКУ, працівники і діти віком до 18 років у податковоприбутковому п.п. 140.5.10 ПКУ. Тобто виходить, що різниця «викосить» не все, що пільгувалось із ПДФО, а вибірково.

По-друге, при формальному прочитанні п.п. 140.5.10 ПКУ можна дійти висновку, що фінрезультат слід збільшувати лише в разі, якщо підприємство виплачує працівникові компенсацію за путівки (повну або часткову). Але вище ми вже говорили, що, на думку податківців, ПДФО-пільги (за абзацом другим п.п. 165.1.35 ПКУ) у разі компенсації вартості путівки якраз немає.

Виходить, що різниця ця взагалі «неробоча» img 1? Формально — так, але не можна виключати появи «розширювального» тлумачення від податківців.

На жаль, фіскали свою думку із цього питання поки що не висловили.

Путівки і ПДВ

Суми «вхідного» ПДВ від вартості путівки підприємство — платник цього податку включає до податкового кредиту (за наявності податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН). Передача путівки зі знижкою — це звичайна операція постачання на території України. Вона є об’єктом обкладення ПДВ за ставкою 20 % (п.п. «а» п. 185.1 ПКУ). Базу оподаткування в цьому випадку визначають за загальними правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ, а саме: виходячи з договірної вартості, але не нижче ціни придбання.

Передаєте путівку без будь-якої оплати? Безкоштовна передача товарів для цілей ПДВ також вважається постачанням (п.п. 14.1.191 ПКУ). Отже, на дату вручення путівки працівникові підприємство — платник ПДВ повинно нарахувати податкові зобов’язання із цього податку.

Оскільки при безкоштовній передачі договірна вартість дорівнює нулю, податкові зобов’язання слід нараховувати виходячи з мінбази, що дорівнює ціні придбання.

За такою операцією платник ПДВ складає дві податкові накладні: «звичайну» — на суму, розраховану виходячи з договірної (нульової) вартості постачання (на покупця); з типом причини «15» — на суму, розраховану виходячи з мінбази (на себе). Обидві податкові накладні необхідно зареєструвати в ЄРПН.

Що стосується «компенсуючих» податкових зобов’язань з ПДВ, то, на щастя, останнім часом податківці на цьому не наполягають (див., зокрема, роз’яснення в підкатегорії 101.06 БЗ). На їхню думку, при безкоштовних передачах податкові зобов’язання виникають лише один раз — виходячи з бази, визначеної згідно з п. 188.1 ПКУ. Інших податкових зобов’язань на підставі п. 198.5 ПКУ нараховувати не потрібно.

Бухгалтерський облік

Вартість отриманих підприємством від постачальників путівок відображають на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». Так, надходження путівок відображаємо в бухобліку проводкою: Дт 331 — Кт 685. Видали путівку працівникові? Її вартість списуємо на витрати залежно від того, на якій ділянці працює такий працівник. Тобто відображаємо за дебетом рахунків 91, 92, 93 або субрахунку 949.

Витрати на придбання путівки, яка видається непрацівнику, підуть у вас на підставі п. 20 П(С)БО 16 до інших операційних витрат (Дт 949).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі