Теми статей
Обрати теми

Декларуємо рентну плату за надра: на що звернути увагу?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Перший квартал позаду, а тому настав час звітної кампанії з низки податків/зборів/платежів, звітувати і розплачуватися за якими доводиться щоквартально. В їх числі й рентна пла­та за користування надрами в цілях, пов’язаних з видобуванням корисних копалин (у частині деяких копалин), а також у цілях, не пов’язаних із їх видобуванням. На що звернути увагу при поданні такої звітності?

Форма декларації. «Квартальні» платники рентної плати за користування надрами в цілях, пов’язаних з видобуванням корисних копалин, використовують форму декларації, затверджену наказом № 719*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати» від 17.08.2015 р. № 719.

Виконати звітний обов’язок потрібно не пізніше четверга, 10 травня. А сплатити податкові зобов’язання, визначені в декларації, — не пізніше п’ятниці, 18 травня.

Разом з декларацією вони подають також:

додаток 2 — при видобуванні вуглеводневої сировини. До такої сировини згідно з п.п. 14.1.35 ПКУ належать, зокрема нафта, природний газ (у тому числі нафтовий (попутний) газ, газ (метан) вугільних родовищ, газ сланцевих товщ, газ центрально-басейнового типу, газ колекторів щільних порід), газовий конденсат, що є товарною продукцією.

Водночас при видобуванні нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого в нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану платники рентної плати звітують щомісячно (згідно з п. 257.1 ПКУ). У такому разі вони подають разом з декларацією додаток 21;

додаток 1 — при видобуванні інших корисних копалин (окрім вищеперелічених).

Додаток 3 подають платники, що використовують надра в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.

У декларації платники, що добувають корисні копалини, заповнюють рядок 4.1**, переносячи туди значення рядка 13 додатка 1 або 2, а в разі подання обох додатків — суму рядків 13.

** Платники рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, у свою чергу, заповнюють рядок 4.2, переносячи туди значення рядка(ів) 8 додатка 3.

Рядки 4.1.1 — 4.1.3 заповнюють лише у випадку виправлення помилок, допущених у минулих звітних (податкових) періодах.

Нові ставки. За рентною платою за видобування корисних копалин з 01.01.2018 р. відбулася точкова зміна ставок. Стосується вона видобування природного газу*** з нових свердловин.

*** Ставки на конденсат (які відрізняються залежно від глибини залягання покладів) підуть на спад img 1 лише з 01.01.2019 р.

Розміри ставок ренти за видобування корисних копалин знайдете в п. 252.20 ПКУ.

У частині ренти за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, стабільно все, крім ставок, які з 01.01.2018 р. зросли на 16,8 % (п. 253.5 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі