Теми статей
Обрати теми

Готуємося до заокруглення сум готівки в чеках

Шевчук Михайло, податковий експерт
З 01.07.2017 р., як ви, ймовірно, вже чули (про цю новину не сурмив хіба що ледачий) запрацюють нові правила заокруглення сум у чеках, продиктовані поступовим виведенням з обігу монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Діяти такі правила будуть тільки при проведенні розрахунків готівкою. Пропонуємо розібратися із цією новиною трохи детальніше.

При проведенні безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюється (згідно з п. 6 постанови № 25).

Розпочнемо з того, що головний ньюсмейкер img 1постанова № 25* — набере чинності з 01.07.2018 р. (згідно з п. 9 цієї постанови).

* Постанова Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25.

Отже, з означеної дати НБУ припинить чеканити монети, що й до того нечасто траплялися, номіналом 1 і 2, а також 5 і 25 копійок. Тобто з монет номіналом менше гривні «у справі» залишаться тільки 10 і 50 копійок. Але стосується зазначене нововведення лише додаткового випуску таких монет. Його більше не буде. А ось з обігу такі монети не вилучатимуть до прийняття окремого рішення Правління НБУ про їх вилучення. Щось підказує, що воно не змусить на себе довго чекати…

З метою подальшої «дієздатності» монет дрібних номіналів банки України будуть зобов’язані забезпечити (згідно з п. 3 цієї постанови):

1) приймання без будь-яких обмежень від клієнтів таких монет для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів, а також для обміну на монети та банкноти інших номіналів;

2) видачу клієнтам таких монет за наявності їх у залишку операційної каси.

Якщо залишити в подальшій перспективі планують лише монети номіналом 10 і 50 копійок, то, відповідно, й заокруглення цін орієнтуватиметься на десятки копійок.

Правила заокруглення НБУ окреслив у п. 4 постанови № 25. Причому застосовуватися вони будуть повинні, по-перше, у випадку відсутності монет дрібних номіналів. Тобто якщо монети (щоб дати решту) в касира є, в заокругленні немає потреби!

По-друге, проводити заокруглення загальних сум готівкових розрахунків за необхідності потрібно буде не лише в чеку за товари (роботи, послуги), але й в акті про видачу коштів або іншому документі, що оформляється при поверненні коштів.

При заокругленні повинні використовуватися загальні правила заокруглення. Нагадаємо їх:

1) сума, яка закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

2) сума, яка закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України.

Інша новина — з 27.04.2018 р. будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 грн. За своєю суттю, це вже давно копійки… Вони будуть перебувати в обігу нарівні з монетами номіналом 1 грн. і банкнотами номіналом 1 і 2 грн. попередніх років виготовлення (що передбачено рішенням № 148-рш**).

** Рішення Правління НБУ «Про введення в обіг обігових монет номінальною вартістю 1 та 2 гривні» від 13.03.2018 р. № 148-рш.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі