Теми статей
Обрати теми

Первинні водокористувачі теж мають санітарно-гігієнічні потреби!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Звичайно, це твердження і не піддається сумніву, але податківці поставили під питання той факт, що види використання води (у тому числі й на санітарно-гігієнічні потреби), за які не справляється рентна плата, стосуються й первинних водокористувачів. І цей їх висновок вартий того, щоб його спростувати !

Не встигли ми порадіти за вторинних водокористувачів, які з 01.01.2018 р. більше не є платниками рентної плати за спецводокористування*, як «радість» img 1 звалилася на первинних. «Корінь зла» — лист ДФСУ від 19.01.2018 р. № 1579/7/99-99-12-03-04-17. Вірніше, його твердження: «визначені у п. 255.4 ст. 255 Кодексу види використання води, за які не справляється рентна плата, стосуються виключно вторинних водокористувачів, які відповідно до п. 255.1 ст. 255 Кодексу з 2018 року не є платниками рентної плати» img 2.

* Про це ви могли прочитати в статтях «Звітуємо за 2017 рік: екоподаток, рента і єдиний податок» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 4) і «Вторинні водокористувачі: game over!» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 5). Про подання декларації з водної ренти за І квартал детальніше йшлося в матеріалі «Дебютна у 2018 році звітність з ренти за спецводокористування» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 15).

У зв’язку з цим слід нагадати, що, по-перше, згідно з п. 255.2 ПКУ водокористувачі, що використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, не є платниками рентної плати за спецводокористування. Тобто якщо використовувати воду тільки на згадані потреби, то водокористувач не є платником водної ренти в принципі.

Відповідно розраховувати розмір ренти за спецводокористування їм не потрібно.

Причому ніде не сказано, що стосується це лише первинних або лише вторинних водокористувачів. І податківці цього не заперечують.

А ось звітувати з водної ренти ДФСУ колись від них вимагала (роз’яснення з категорії 121.06 ЗІР, віднесене в розряд недіючих), що є твердженням вельми спірним img 3. З іншого боку, від цього обов’язку рятувало (і повинно продовжувати рятувати) подання податківцям заяви, в якій повідомляється про відсутність у платника у звітному році об’єкта оподаткування рентною платою.

Рекомендуємо подати таку заяву (знову-таки, тільки первинним водокористувачам) не пізніше граничного строку подання декларації за I квартал, тобто четверга, 10 травня.

По-друге, є ще п.п. 255.4.1 ПКУ, який встановлює, що водна рента не справляється за воду, використовувану для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб. Ось у ньому-то ДФСУ і засумнівалася…

Ця норма, на нашу думку, стосується випадку, коли водокористувач (причому знову-таки неважливо, первинний чи вторинний) використовує воду на питні санітарно-гігієнічні та інші потреби. У такому разі платити рентну плату, вважаємо, потрібно тільки за використання води на такі інші потреби. Але й до нового року роз’яснення податківців як хотіли, так і коверкали цю норму…

Втім ахіллесова п’ята нової позиції ДФСУ — відсутність під нею хоч якогось підґрунтя. Тому є всі підстави опиратися і відбиватися!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі