Теми статей
Обрати теми

Вторинні водокористувачі: game over!

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Приємна новина про те, що в новому році сплачувати рентну плату за спецводокористування більше не доведеться вторинним водокористувачам, безумовно, порадувала багатьох з вас, шановані читачі. Поспішаємо поринути в подробиці, також згадавши тих платників (первинних водокористувачів і Кº), кому й у 2018 році ряди рентнозобов’язаних покинути не вдасться.

Первинні водокористувачі і не лише: хто залишився? Тепер у лавах платників рентної плати за спецводокористування залишилися тільки (п. 255.1 ПКУ):

1) первинні водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності1, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.

1 Юрособи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юрособи, постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці.

У свою чергу, водний об’єкт — це природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води (море, лиман, річка, струмок, озеро, водосховище, ставок, канал, а також водоносний горизонт).

Забираєте воду з річок, озер, каналів тощо або добуваєте її з надр землі (зі свердловини)? Якщо «так», то ви належите до первинних водокористувачів.

Ключова ознака «первинності» водокористування — наявність своїх водозабірних споруд і відповідного обладнання для забору води (абз. 3 ст. 42 Водного кодексу України).

Водночас це ще «не вирок» img 1.

Зверніть увагу, що не сплачують ренту за спецводокористування згідно з п. 255.2 ПКУ ті водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, у тому числі задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юросіб і підприємців.

Санітарно-гігієнічні потреби — це використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

До речі, питання використання води «для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб» — це ще той «горішок». Узяти ту ж ситуацію з орендою нерухомості «з водою», де в лавах самих податківців «розбрат і хитання» img 2. Але сьогодні про це детально говорити не будемо2;

2 Деталі зможете знайти в наших статтях: «Оренда і спецводорента: ДФСУ грюкає дверима?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 36), «Водна рента: сюрприз з орендою» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 49), «Використання води: розповідь про санітарно-гігієнічні потреби» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 36).

Знову ж таки спотикатися на цьому місці тепер будуть лише первинні водокористувачі.

2) суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

А ось численній армії вторинних водокористувачів у лавах платників більше немає!

Такими водокористувачами, нагадаємо, є ті, хто отримує воду від первинних водокористувачів (на підставі договору про водопостачання/поставку води).

Див. визначення в ст. 42 Водного кодексу України.

Важливо! Як і раніше, звільнені від нарахування, сплати та подання податкової звітності за рентою за спецводокористування платники єдиного податку групи 4 (згідно з п.п. 5 п. 297.1 ПКУ).

Зміни-2018. Окрім цього, а також зростання ставок рентної плати3 з 01.01.2018 р. набрали чинності й інші зміни в ст. 255 ПКУ, прийняті ще рік тому (передбачені п. 110 розд. І Закону № 17974).

3 Про що ви могли прочитати в статті «Новини «другого ешелону» (єдиний податок, плата за землю тощо)» в журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 1-2.

4 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII.

Так, згідно з п. 255.3 ПКУ об’єктом обкладення рентною платою за спецводокористування є «фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі». Слова «з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання» видалені.

На цьому фоні логічним виглядає видалення п.п. 255.4.6 ПКУ, який передбачав, що спецводорента не стягується за воду, втрачену в магістральних і міжгосподарських каналах зрошувальних систем та магістральних водогонах.

Як уже розтлумачила ДФСУ (ІПК від 01.11.2017 р. № 2472/6/99-99-12-02-03-15/ІПК), первинні водокористувачі повинні визначати оподатковуваний фактичний обсяг води як результат водозабору і водопідготовки, наприклад очищення або оброблення до встановлених для відповідного водного об’єкта нормативних вимог споживання.

Вторинні водокористувачі: відзвітувати і забути. З 01.01.2018 р. «вторинні» покинули лави платників водної ренти! Але від обов’язку відзвітуватися за останній квартал 2018 року вторинних водокористувачів ніхто не звільняв5!

5 Детальніше про що ви могли прочитати в статті «Звітуємо за 2017 рік: екоподаток, рента і єдиний податок» попереднього номера журналу.

Граничний строк подання декларації — п’ятниця, 9 лютого, а сплати відображених у ній податкових зобов’язань — понеділок, 19 лютого.

Крім того, рекомендуємо подати податківцям заяву в довільній формі, повідомивши, що у 2018 році платником рентної плати за спецводокористування ви більше не є. І хоча ПКУ цього і не вимагає, податківці раніше просили цього від колишніх платників img 3 (лист ДФСУ від 30.01.17 р. № 2069/7/99-99-12-03-04-17).

«На закуску» — тривожний факт. На розгляді ВРУ знаходиться злощасний проект № 72136. Він погрожує скасувати всі зміни, внесені з 01.01.2018 р. п. 110 розд. І Закону № 1797 (ср. ). У тому числі повернути до лав платників водної ренти вторинних водокористувачів.

6 Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо рентної плати за спеціальне використання води)» від 19.10.2017 р. № 7213.

І хоч прийняти Закон на базі цього проекту і «запустити» його з 01.01.2018 р. народні обранці і не встигли, підтримка його Комітетом ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи не може не насторожувати img 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі