Теми статей
Обрати теми

Податкові пільги з «прив’язкою» до АТО: що з їх застосуванням зараз?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Як і обіцяли в минулому номері (у статті «АТО/ООС-пільги: прийнято Закон»), сьогодні пройдемося по тих податкових пільгах, дія яких так чи інакше пов’язана із закінченням проведення антитерористичної операції (далі — АТО), але які не удостоїлися уваги в Законі України від 19.06.2018 р. № 2463-VIII. Відповідно зараз застосування деяких з них перебуває під питанням.

Податкові пільги «із запасом» строку дії. Ні для кого не секрет, що ПКУ передбачає ряд пільг, дія яких обмежується закінченням року завершення АТО/закінченням року, що йде за тим, у якому завершена АТО. Тобто, виходить, вони поки що «залишаються в грі» і без втручання законодавця. Але саме «поки», і законодавцеві теж час подбати про їх продовження.

Це, зокрема, такі пільги:

— звільнення від обкладення ПДФО благодійної допомоги, передбачене п.п. 165.1.54 ПКУ. Зазначені в цьому підпункті доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників до 31 грудня (включно) року, наступного за тим, у якому завершена АТО;

— передбачені п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільнення від сплати єдиного податку для платників групи 4, податку на нерухомість, плати за землю. Ці пільги діють до 31 грудня року, в якому завершена АТО.

«Підвислі» податкові пільги. Але є й такі пільги, «строк придатності» яких обмежується періодом проведення АТО. Тобто формально вони свою дію вже вичерпали img 1… Це такі пільги:

ПДВ-пільга щодо «компенсуючих» податкових зобов’язань, передбачена п.п. 38.10 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ;

— звільнення від проведення коригувань з податку на прибуток за п.п. 140.5.9 ПКУ, передбачене абз. 2 п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ;

звільнення від нарахування податкових санкцій, передбачені пп. 38.2 38.4 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Що стосується цих пільг, то, здавалося б, тут гуманна сторона повинна переважати над формальною. Але просто так продовжувати використовувати ці пільги не вдасться. У такому разі можна спробувати заручитися ІПК, якщо, звичайно, вірите у можливість поєднання фіскальних функцій і гуманних почуттів в одній особі (чи органі)…

ЄСВ-звільнення для платників на території АТО/ООС. Як же не згадати той факт, що, як наполегливо продовжують вважати податківці (підкатегорія 301.04.01 ЗІР), з 01.01.2016 р. законодавством не передбачено особливих умов щодо виконання зобов’язань платниками ЄСВ, які перебувають на обліку в контролюючих органах, розташованих на території населених пунктів, де проводилася АТО. Відповідно й зміна АТО на ООС ні на що не вплинула img 2

Аналогічні висновки бачимо і в ІПК «від пера» ДФСУ. Зокрема, ІПК від 08.06.2018 р. № 2537/К/99-99-13-02-03-14/ІПК і від 10.07.2018 р. № 3024/С/99-99-13-02-01-14/ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі