Теми статей
Обрати теми

Обнадійлива УПК про ліквідацію основних засобів БЕЗ ПДВ

Шевчук Михайло, податковий експерт
В одній з УПК, затверджених наказом № 673*, містяться дуже позитивні висновки. Мінфін, на відміну від ДФСУ, «розгледів» таку підставу для ненарахування ПДВ-зобов’язань при ліквідації основних засобів, як самостійне знищення, розбирання або перетворення основних засобів. Пропонуємо розібратися в подробицях!

* Узагальнююча податкова консультація щодо документального підтвердження знищення або зруйнування основних виробничих або невиробничих засобів, затверджена наказом Мінфіну від 03.08.2018 р. № 673.

Що говорить Кодекс? Спершу нагадаємо суть питання. Згідно з п.п. «д» п.п. 14.1.191 ПКУ постачанням товарів вважається ліквідація платником податків за власним бажанням необоротних активів, які перебувають у такого платника.

Але при цьому згідно з останнім абзацом цього підпункту не є постачанням товарів випадки, коли:

1) основні виробничі засоби або невиробничі засоби ліквідуються у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили;

2) в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі у разі викрадення необоротних активів, або

3) платник податку надає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення необоротних активів в інший спосіб, внаслідок чого необоротний актив не може використовуватися за первісним призначенням.

Що думають податківці? Або, радше за все, думали img 1, адже думка Мінфіну, викладена в УПК, повинна змінити «вектор думок» податківців.

У ЗІР і ряді своїх листів/ІПК податківці припинили «помічати» img 2 останню підставу для ненарахування ПДВ-зобов’язань (див. вище). Дивіться, наприклад, лист від 02.03.2017 р. № 4338/6/99-99-15-03-02-15, ІПК від 03.05.2017 р. № 52/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 13.07.2017 р. № 1179/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 01.02.2018 р. № 393/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Поки відповідь із такою ж думкою бачимо в категорії 101.07 ЗІР, але підозрюємо, що незабаром її замінять іншою.

У судах платникам переважно вдавалося «розплющити очі» податківцям, але далеко не кожен захоче вплутуватися в судове оскарження**.

** Подробиці знайдете в статті «Ліквідовуємо основний засіб: як уникнути ПДВ?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 25).

УПК № 673. Спасибі Мінфіну, в цьому питанні він справедливо поклав край «нерозумінню», що несподівано звалилося на податківців, зазначивши, що у випадку самостійної ліквідації (розбирання) об’єкта основних засобів (ОЗ), що цікавить нас, платник податків також не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ (у тому числі відповідно до норм п. 198.5 ПКУ):

«...у випадку ліквідації основних засобів у зв’язку з їх розібранням або перетворенням у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, платник податку не нараховує податкові зобов’язання з податку на додану вартість (в тому числі, відповідно до норм пункту 198.5 статті 198 Кодексу) у випадку подання контролюючому органу належним чином оформленого акта на списання основних засобів за формою, встановленою наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку» від 29 грудня 1995 № 352, або за довільною формою, за умови, що такий документ міститиме всю необхідний інформацію, яка дозволяє ідентифікувати операцію, та матиме належні реквізити первинного документа. Незалежно від форми складання документа на списання основних засобів такий документ повинен підтверджувати факт знищення, розібрання або перетворення основних засобів в інший спосіб, внаслідок чого основний засіб не може використовуватися за первісним призначенням».

Тобто для ненарахування ПДВ при самостійній ліквідації об’єкта ОЗ достатньо подати податківцям акт на списання основних засобів:

— за формою № ОЗ-3 або № ОЗ-4 — для автотранспортних засобів або

у довільній формі, за умови, що такий документ містить усю необхідну інформацію, яка дозволяє ідентифікувати операцію, і має належні реквізити первинного документа.

Такий документ повинен підтверджувати факт знищення, розібрання або перетворення основних засобів іншим способом, унаслідок чого об’єкт не може використовуватися за первісним призначенням.

ПДВ не буде ні за «ліквідаційним» п. 189.9 ПКУ, ні за «компенсаційним» п. 198.5 ПКУ.

Ще один важливий висновок Мінфіну стосується механізму подання податківцям такого документа на списання. Мінфін зазначає, що ПКУ він не визначений. Тому платник ПДВ може подати такі документи (копії документів) як за власною ініціативою, так і на вимогу контролюючого органу.

Тобто подавати їх разом з ПДВ-декларацією за період ліквідації об’єкта (як раніше вимагала ДФСУ в категорії 101.07 ЗІР) не обов’язково.

Мінфін уточнює, що подати такі документи/їх копії можна:

— особисто або уповноваженою на це особою;

— поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення;

— в електронній формі з дотриманням вимог законів про електронний документообіг і ЕЦП.

Хоча остання можливість поки що залишається недоступною для платників ПДВ, про що ДФСУ повідомляла в категорії 101.23 ЗІР.

Корисна УПК № 673 ще й тим, що вона систематизувала перелік документів, які платник ПДВ зобов’язаний подати податківцям у випадку знищення або руйнування в результаті дії обставин непереборної сили та в інших випадках ліквідації без згоди платника ПДВ, у тому числі при викраденні, основних виробничих або невиробничих засобів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі