Теми статей
Обрати теми

ПДВ-декларація в паперовій формі — прийняти, не можна відмовити!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Верховний Суд у своїй постанові від 31.07.2018 р. у справі № 810/1570/16* поставив кому в цій фразі саме так, хоча, зізнатися, ПКУ містить норми, які «натякають» на те, що підхід міг би бути й іншим. Пропонуємо проаналізувати позицію (й аргументи) Верховного Суду.

* http://reyestr.court.gov.ua/Review/75645190.

З одного боку, в п. 49.4 ПКУ закріплена норма про те, що податкова звітність з ПДВ подається в електронній формі контролюючому органу всіма платниками цього податку. При цьому можливість подавати ПДВ-декларацію особисто (або уповноваженою на це особою) або поштою (з повідомленням про вручення та з описом вкладення) прямо закріплена абз. 3 п. 49.4 ПКУ лише у разі припинення договору про визнання електронних документів до складення нового договору.

З іншого боку, п.п. 49.8 ПКУ закріплений обов’язок контролюючого органу прийняти податкову декларацію. При її прийнятті уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Відмова посадової особи прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених ст. 49 ПКУ, у тому числі висунення будь-яких не визначених цією статтею передумов щодо такого прийняття**, забороняється.

** Включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо.

Пунктом 49.11 визначено, що у разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пп. 48.3 та 48.4 ПКУ, такий контролюючий орган зобов’язаний надати платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Поклавши на чаші терезів Феміди ці аргументи, Верховний Суд дійшов висновку, що податковий орган може відмовити у прийнятті податкової декларації виключно у разі порушення платником при її заповненні вимог пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Перелік підстав для прийняття податковим органом рішення про відмову в прийнятті декларації носить виключних характер та розширеному тлумаченню не підлягає.

Недодержання платником податків приписів п. 49.4 ПКУ щодо подання податкової звітності з ПДВ в електронній формі та надання її в паперовій формі, само по собі, не є підставою для відмови у прийнятті податкової декларації, вважає Верховний Суд. Єдине: в поданих документах мають бути присутніми реквізити, передбачені пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Що тут сказати: висновки, безумовно, приємні для платників податків, ось тільки для відновлення справедливості платник-позивач у справі витратив чимало часу img 1

Декларація, не прийнята податківцями, про яку йшлося в постанові від 31.07.2018 р. у справі № 810/1570/16, була подана за звітний період вересень 2015 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі