Теми статей
Обрати теми

УПК щодо ПДВ: «дешевий» експорт і К°

Шевчук Михайло, податковий експерт
Для Мінфіну вже стає традицією затверджувати по декілька узагальнюючих податкових консультацій (УПК) одним наказом. Так ось, за допомогою наказу № 6731 міністерство затвердило відразу 4 УПК, присвячені обкладенню ПДВ. Зокрема, були порушені питання: (1) відсутності нарахування ПДВ при експорті товару за ціною нижче ціни придбання; (2) можливості уникнення нарахування ПДВ-зобов’язань при ліквідації основних засобів2 та інші питання.

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження узагальнюючих податкових консультацій з деяких питань оподаткування податком на додану вартість» від 03.08.2018 р. № 673.

2 Цьому питанню присвячений окремий матеріал («Обнадійлива УПК про ліквідацію основних засобів БЕЗ ПДВ») поточного номера.

Експорт товару за ціною нижче ціни придбання (звичайної ціни). В УПК-13 (так з вашого дозволу нумеруватимемо УПК «усередині» наказу № 673) Мінфін визначає, що при експорті товару за ціною нижче ціни придбання (звичайної ціни) такого товару нульова ставка ПДВ застосовується до такої операції в цілому. Тобто в тому числі до перевищення над мінбазою. Про жодні 20 % мови бути не може!

3 УПК щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість від’ємної різниці між ціною придбання (звичайною ціною) товару та ціною реалізації такого товару на експорт.

Нагадаємо, що після ряду програних судів із нульовою ставкою ПДВ до «дешевого» експорту уже погоджувалися і податківці4.

4 Детальніше про це ви могли прочитати в статті «Дешевий» експорт: ДФСУ згодна з «нулем» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 11).

Отримання фінансування постійним представництвом нерезидента від головної компанії — нерезидента. Роз’ясненню цього питання присвячена УПК-35. У ній Мінфін справедливо зазначає, що кошти, які надходять на рахунок постійного представництва нерезидента в Україні від головної компанії — нерезидента, не є компенсацією вартості товарів/послуг, що постачаються таким представництвом. Тому вони не мають бути об’єктом обкладення ПДВ при отриманні таких коштів.

5 УПК щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з отримання постійним представництвом нерезидента фінансування від головної компанії — нерезидента.

Як наслідок постійне представництво нерезидента не визначає податкові зобов’язання з ПДВ та не враховує їх у загальному обсязі операцій для цілей обов’язкової реєстрації такого постійного представництва платником ПДВ.

Передача у фінлізинг майна, набутого банками та іншими фінансовими установами у власність внаслідок звернення стягнення на таке майно. УПК-46 уточнює, що при передачі у фінлізинг такого майна банки та інші фінансові установи:

6 УПК щодо оподаткування податком на додану вартість операцій банків та інших фінансових установ з передачі у фінансовий лізинг майна, набутого ними у власність внаслідок звернення стягнення на таке майно.

— застосовують звільнення від оподаткування ПДВ на підставі абз. 2 п. 197.12 ПКУ до частини вартості майна, за якою таке майно було набуте у власність у рахунок погашення зобов’язань за договором кредиту (позики);

— нараховують податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної: (а) відповідно до п. 189.1 ПКУ, — якщо під час придбання банком такого майна суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту; (б) як позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання такого майна з урахуванням вимог, визначених п. 189.15 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі