Теми статей
Обрати теми

Підприємець помер: як припинити трудові відносини з працівниками?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Підприємець, який використовував працю найманих працівників, помер. У зв’язку із цим виникло запитання: як можна припинити трудові відносини з працівниками? І хто повинен вносити відповідний запис до трудових книжок працівників? Давайте шукати відповідь.

Механізм припинення трудового договору у разі смерті роботодавця — фізособи чинним законодавством не визначений. Скористатися п. 1 ст. 40 КЗпП і звільнити працівників «як би» у зв’язку з ліквідацією госпсуб’єкта / розреєстрацією підприємця в цьому випадку не вийде. Причина проста: на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП працівників звільняють за ініціативою роботодавця. Померлий роботодавець жодної ініціативи вже проявити не може. Що ж робити?

Окремі роз’яснення із цього приводу були надані Мінпраці в листі від 05.03.2003 р. № 06/2-2/51. Але знову ж таки тоді важливе місце в «працеоформлювальних» процедурах посідала реєстрація/зняття з реєстрації трудового договору між працівником і ФОП у службі зайнятості. Так ось, у цьому листі Мінпраці:

— зазначало, що при смерті однієї зі сторін трудові відносини між сторонами припиняються (достроково);

— визнавало необхідність зняття з реєстрації в службі зайнятості трудового договору «у зв’язку зі смертю роботодавця» на підставі документів, що підтверджують його смерть.

Але …

1) З 01.01.2015 р. реєстрація в держслужбі зайнятості укладення і розірвання трудового договору, укладеного між працівником і ФОП, скасована. Тому на сьогодні для такої реєстрації немає законодавчих підстав.

Єдине, якщо при укладенні договір усе-таки був зареєстрований у держслужбі зайнятості, то можна спробувати зареєструвати і його розірвання (у зазначений вище спосіб). Але знову ж таки не факт, що держслужба зайнятості захоче це робити*;

* Див. роз’яснення фахівця Департаменту ринку праці і зайнятості Мінсоцполітики України в журналі «Вісник. Офіційно про податки», 2017, № 7 (http://www.visnuk.com.ua/ru/publication/100004148-pripinennya-trudovikh-vidnosin-pratsivnika-z-fop).

2) де працівникові померлого ФОП отримати такі документи?

Відповідно до ст. 49 ЦКУ смерть фізособи є актом цивільного стану. У свою чергу, згідно з ч. 2 ст. 19 Закону № 2398** свідоцтво про смерть повторно може бути видане другому з подружжя і близьким родичам померлого на підставі їх заяви, представникові органу опіки і піклування у разі виконання ним повноважень з опіки і піклування щодо осіб, які мають право на отримання такого свідоцтва.

** Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 р. № 2398-VI.

Як бачимо, закон визначає виключний перелік осіб, які мають право звернутися за повторною видачею документа, що підтверджує смерть фізособи.

І працівник до їх числа не належить.

Нічим не кращою є ситуація з унесенням запису про припинення трудового договору до трудової книжки працівника. Знову-таки законодавчо цей момент не врегульований. Мінпраці у вищезгаданому листі пропонувало (!) посадовим особам служби зайнятості до трудової книжки працівника вносити запис про зняття з реєстрації відповідного трудового договору у зв’язку зі смертю роботодавця і посвідчувати його в установленому порядку.

Але запис про звільнення до трудової книжки працівника працівник служби зайнятості в будь-якому разі вносити не буде. Це не передбачено ні Положенням про Держслужбу зайнятості України, затвердженим Указом Президента України від 16.01.2013 р. № 19/2013, ні Інструкцією № 58***.

*** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Таким чином, колишні працівники померлого підприємця добитися зможуть хіба що зняття з реєстрації в службі зайнятості трудового договору і відповідного запису в трудовій книжці. Та й то за умови, що договір раніше був зареєстрований і служба зайнятості захоче цим займатися.

У зв’язку із цим можна порекомендувати в будь-якому випадку звернутися до родичів підприємця і попросити в них копію свідоцтва про смерть. Вона згодиться й для того, щоб довести новому роботодавцеві, що трудовий договір з підприємцем припинений.

Цікавий момент. На практиці іноді трапляються ситуації, коли трудовий договір укладений між працівником і ФОП та зареєстрований у центрі зайнятості до 01.01.2015 р. Після смерті підприємця в центрі зайнятості відмовляються знімати з реєстрації трудовий договір, мотивуючи це тим, що для цього потрібна присутність не лише працівника, але й фізособи-роботодавця. Через декілька років працівник, який звільнився від чергового роботодавця, побажав стати на облік у центрі зайнятості. Та ба: виявляється, трудовий договір з померлою фізособою-роботодавцем не розірваний і продовжує значитися в базі даних служби зайнятості img 1.

Як бути працівникові? Звертатися до суду з позовом про розірвання трудового договору. Зазвичай, суди в цій ситуації безперешкодно визнають трудовий договір розірваним датою смерті фізособи-роботодавця (див., наприклад, рішення Франківського райсуду м. Львова від 12.07.2018 р. у справі № 465/3731/17****).

**** http://reyestr.court.gov.ua/Review/75360444.

На завершення зазначимо, що в проекті Трудового кодексу законодавці пропонують закріпити таку підставу для припинення трудового договору, як смерть ФОП-роботодавця. Разом із цим планується знову ввести обов’язкову реєстрацію трудових договорів з фізособами-роботодавцями в службі зайнятості.

Отже, у разі смерті фізособи-роботодавця працівник зможе звернутися до служби зайнятості, де зареєструють розірвання трудового договору і внесуть відповідний запис до трудової книжки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі