Теми статей
Обрати теми

Як зберігати Z-звіти в електронному вигляді

Децюра Сергій, податковий експерт
Нещодавно в п. 6 розд. 4 підрозд. ІІ Порядку реєстрації та ведення КОРО* з’явилися вимога про те, що суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ, тобто протягом 1095 днів. Що саме повинен зробити суб’єкт господарювання, щоб виконати цю вимогу?

* Затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Відразу хочемо всіх заспокоїти. Щоб виконати вимогу щодо зберігання Z-звітів в електронному вигляді, жодних додаткових дій робити не доведеться. Усе за вас зробить РРО img 1.

Чесно кажучи, вже довгий час Z-звіти в електронному вигляді зберігають без відома суб’єктів господарювання всі РРО (за винятком автоматів з продажу товарів/послуг). Річ у тому, що в п. 10 ст. 3 Закону про РРО давно міститься вимога про те, що суб’єкти господарювання повинні не тільки друкувати або створювати в електронній формі на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів/послуг) контрольні стрічки, але і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років.

Під контрольною стрічкою в електронній формі (далі — КСЕФ) розуміють копії розрахункових документів, а також копії фіскальних звітних чеків, тобто Z-звітів (абзац двадцять сьомий ст. 2 Закону про РРО).

Як бачимо, вимога про зберігання в електронній формі Z-звітів існувала задовго до того, як Мінфін фактично її продублював у Порядку реєстрації та ведення КОРО.

Відповідно до п. 1.2 Вимог № 1057** усі РРО, які створюють КСЕФ, повинні автоматично зберігати її (а отже, і Z-звіти в електронній формі) на носії контрольної стрічки у формі пакетів даних. Таким носієм є функціональна частина РРО, яка призначена для зберігання створених РРО пакетів даних. При цьому щоб забезпечити зберігання на такому носії Z-звітів протягом установленого строку (3 років), він є енергонезалежним, тобто має індивідуальне енергозабезпечення (п.п. 2.3.4 Вимог № 1057).

** Вимоги щодо створення КСЕФ у РРО та модемів для передачі даних, затверджені наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. № 1057.

Враховуючи це, констатуємо: на щастя, з появою в Порядку реєстрації та ведення КОРО вимоги про обов’язок зберігати в електронній формі Z-звіти в бухгалтера головного болю не додасться. І до можливих штрафів нова норма не призведе. Оскільки цей обов’язок виконує і виконував кожен суб’єкт господарювання в момент формування Z-звіту.

Зауважте: навіть якщо в РРО виявиться бракований блок, на якому зберігається інформація про Z-звіти, то панікувати не варто. Зверніться до сервісного центру, і він перенесе збережені Z-звіти на новий. Тому навіть при виході з ладу РРО хвилюватися через порушення вимоги про збереження Z-звітів не потрібно.

Про це говорять фіскали в листі від 12.12.2017 р. № 2961/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі