Теми статей
Обрати теми

ППЄП здає приміщення в суборенду звичайному громадянинові: no problem

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Єдиноподатник групи 2 орендує приміщення у юрособи (ПрАТ). Чи допустимо це? Чи можна таке приміщення здати в суборенду громадянинові (фізособі)? Чи потрібно видавати квитанцію при прийнятті готівкової орендної плати? Чи потрібен акт виконаних робіт/послуг? Розбираємося!

Оренда в юрособи — приватного акціонерного товариства (ПрАТ). Розпочнемо з того, що єдиноподатники групи 2 не обмежені в тому, у кого їм придбавати товари/роботи/послуги. Обмеження стосуються тільки тих ситуацій, коли єдиноподатник сам виконує роботи / надає послуги для інших осіб. Замовниками можуть бути лише єдиноподатники (ППЄПи/ЮРЄПи) або громадяни (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Оренда нерухомості — не виняток. Отже, якщо єдиноподатник групи 2 вирішив орендувати нерухомість у юрособи — ПрАТ, немає приводу для занепокоєння img 1.

Суборенда громадянинові. Тут теж без «сюрпризів»:

1) єдиноподатник групи 2 має право займатися суборендою. Здавати в оренду те, що сам орендує. Заборона є тільки на діяльність агентств нерухомості (код 68.31 КВЕД-2010), тобто він не може бути посередником при купівлі-продажу або оренді майна. А особисто здавати в оренду він може як власне майно, так і орендоване img 2;

Не забудьте заздалегідь внести до Реєстру єдиноподтаників код виду діяльності 68.20.

2) щоб здати нерухомість у суборенду, спочатку потрібно отримати письмовий дозвіл на це від орендодавця ПрАТ або в договорі оренди зазначити, що підприємець має право передавати майно в суборенду;

3) оскільки підприємець здає в суборенду нерухомість, його клієнтами (орендарями) можуть бути тільки єдиноподатники або громадяни (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). У нашому випадку орендар — громадянин, тому — no problem img 3;

4) також потрібно пам’ятати про обмеження щодо площі, яка здається в оренду: взяти в оренду можна будь-яке приміщення, а здавати — тільки ≤ 300 кв. м нежитлової нерухомості або ≤ 100 кв. м житлової нерухомості (291.5.3 ПКУ).

Якщо ваше приміщення більше за площею — надлишок використовуйте для себе (або не використовуйте взагалі), але не здавайте його ні в позичку, ні в суборенду (навіть виступаючи при цьому як громадянин), інакше податківці позбавлять вас спрощенки (категорія 107.03 ЗІР) img 4.

Розрахунковий документ і акт. Віднедавна податківці вимагають, щоб підприємець оформляв квитанцію про отримання готівки (у 2 примірниках: собі та орендареві). Краще цю вимогу виконувати, бо штраф за порушення — «кусючий»*.

* Детальніше читайте в статті «Готуй сани влітку, а товарні чеки (квитанції) — до перевірки» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 44).

Що ж до акта прийняття-передачі послуг оренди, то його складати, вважаємо, бажано, але необов’язково.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі