Теми статей
Обрати теми

Як відзвітувати, якщо єдиноподатник виявився загальносистемником

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Буває так, що і єдиноподатнику доводиться подавати декларацію про майновий стан і доходи (деку загальносистемника). Як бути, якщо декларацію про доходи підприємець вчасно не подав? Подавати чи не висовуватися? Про це сьогодні і поговоримо.

Загальносистемник «забув» перейти на спрощенку

Ситуація 1. Підприємець зареєструвався в березні 2016 року і працював на загальній системі, але вважав, що працює на спрощенці (група 3 з ПДВ). Насправді ж він перейшов на єдиний податок тільки через рік — з 01.04.2017 р. «Загальносистемні» декларації не подавалися. Як бути?

Цей підприємець повинен був подати декларацію про майновий стан і доходи за:

1) I квартал 2016 року (дека за підсумками першого кварталу роботи на загальній системі) — п.п. 177.5.2 ПКУ. Строк подання — не пізніше 10.05.2016 р.;

2) 2016 рік (річна дека) — п. 177.11 ПКУ, подається не пізніше 09.02.2017 р.;

3) 2017 рік (річна дека), подається не пізніше 09.02.2018 р.

Після подання кожної деки потрібно було сплачувати ПДФО і ВЗ.

Також потрібно було платити авансові платежі з ПДФО* (177.5.1 ПКУ).

* Деталі знайдете в статті «Внутрішньорічні «податок-аванси» у підприємця на загальній: де «так», де «ні» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 8).

Крім того, потрібно було сплачувати ЄСВ у розмірі 22 % від середньомісячного чистого доходу, а не 22 % від мінзарплати, як це роблять єдиноподатники. Тобто, радше за все, доведеться доплатити ЄСВ і виправити ще й форму № Д5 img 1.

Чи потрібно зараз подавати ці звіти чи «сидіти тихо»? Вирішувати вам (див. далі).

Якщо зачаїтися… то податківці можуть виявити недоліки при перевірці (дивно, що вони не помітили їх досі img 2). У цьому випадку вони оштрафують підприємця img 3:

— за п. 120.1 ПКУ за неподання звітів: 3х170 грн. = 510 грн.;

за ст. 1641 КпАП за неподання звітів: 51 — 136 грн.

Також податківці очевидно донарахують підприємцеві ПДФО і ВЗ (п.п. 54.3.1 ПКУ) + штрафи в розмірі 25 % від донарахованої суми (п. 123.1 ПКУ) і пеню (п.п. 129.1.1 ПКУ)**.

** Корисну інформацію знайдете в статті «Пеняй на себе»: про стягнення податкової пені» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 21).

При цьому за заявою можна «перекинути» помилково сплачений єдиний податок у рахунок погашення зобов’язань з ПДФО і ВЗ (п. 87.1 ПКУ).

Але від штрафів за донарахування це не позбавить.

Якщо ж «здатися» прямо зараз і подати звіти, то… По-перше, вас оштрафують за неподання звітів на суму 510 грн. + адмінштраф 51 — 136 грн. img 4.

По-друге, щойно ви подасте деки, ваше податкове зобов’язання з ПДФО і ВЗ автоматично стане узгодженим (п. 54.1 ПКУ), тобто його потрібно буде сплатити.

За донарахування податків податківці вас не оштрафують (адже ви нарахуєте їх самостійно), але оштрафують вас за п. 126.1 ПКУ за несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов’язання — 20 % від недоплати. А також нарахують пеню.

За 2017 рік ви ще встигаєте сплатити ПДФО і ВЗ без штрафів і пені (не пізніше 19.02.2018 р.).

У принципі, є лайфхак, який дозволить замінити 20 %-й штраф 3 %-м (про це — далі), але обережним підприємцям ми б не рекомендували ним користуватися в цій конкретній ситуації (оскільки така оптимізація буде шита білими нитками). А ось підприємцям з другого запитання лайфхак допоможе img 5.

Підприємець-новачок став єдиноподатником

Ситуація 2. Підприємець зареєструвався протягом року і відразу обрав спрощенку — групу 2. Але загальносистемних декларацій не подавав. Зараз з’ясовується, що подавати потрібно було. Що робити?

Якщо ви щойно зареєструвалися й обираєте групу 1 або 2, то за загальним правилом стаєте єдиноподатником з 1 числа найближчого місяця (п. 294.4 і п.п. 298.1.2 ПКУ). Отже, «шматочок» місяця від моменту держреєстрації до 1 числа ви перебуваєте на загальній системі.

За цей період потрібно подати деку про доходи. Причому зараз податківці вважають, що таку деку достатньо подати лише за рік, в якому відбулася держреєстрація (категорія 104.09 ЗІР). Хоча логічніше було б відзвітувати і за перший квартал роботи на загальній системі (п.п. 177.5.2 ПКУ), і за рік.

Раніше податківці так і рекомендували робити. На щастя, зараз їм достатньо лише річної деки (втім краще підстрахуватися й отримати зараз хорошу індивідуальну податкову консультацію).

Отже, якщо ви встигли подати річну деку не пізніше 9 лютого, все добре — штрафів не буде img 6. Якщо ж строк пропущений, можна або зачаїтися і чекати, що податківці не помітять, або подати деку, отримавши два штрафи: 170 грн. + (51 — 136) грн.

Врахуйте: якщо ви оберете «зачаїтися», а податківці потім помітять неподаний звіт, то вас чекають усе ті ж два штрафи і паровозиком до них 25 %-й штраф за донарахування (штраф за донарахування — тільки в тому випадку, якщо в цьому «шматочку» місяця були доходи).

Тепер для тих, у кого були доходи в «шматочку» місяця, а річну деку вчасно не подали: як вирішити проблему з несвоєчасною сплатою ПДФО і ВЗ з мінімальними втратами? Ось як: 1) подайте деку про доходи за рік, в якому відбулася держреєстрація, з прочерками (з нулями); 2) а через декілька днів — уточнену деку про доходи, вказавши в ній правильні дані.

У цьому випадку замість штрафу за п. 126.1 ПКУ за затримку узгодженого податкового зобов’язання ви нарахуєте собі лише самоштраф за п. 50.1 ПКУ (3 % від недоплати) у зв’язку з виправленням помилки*** img 7.

*** Детальніше про це ми розповідали в статті «Забута декларація підприємця-єдиноподатника» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 40).

Знову ж таки, не можна забувати і про ЄСВ за «шматочок» місяця роботи на загальній системі (навіть якщо доходів не було):

1) ЄСВ за нього має бути сплачений у розмірі не менше 704 грн. (сума актуальна для 2017 року);

2) має бути подана таблиця 1 до форми № Д5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі