Теми статей
Обрати теми

ЄСВ по-новому: ФОП і члени фермерського господарства

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Приймаючи пенсійну реформу, законодавці «оптом» внесли зміни і в правила сплати ЄСВ*. «Зачепило» в тому числі підприємців і членів фермерських господарств. Але як у нас прийнято, при цьому залишили масу недомовок, які зараз і тривожать цих же платників ЄСВ.

* Про це ми писали в статті «Слідами пенсійної реформи: ЄСВ у підприємців і не лише» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 42).

Члени фермерського господарства. Так, у членів фермерського господарства «горить» питання, а чи не час їм звітувати з ЄСВ за січень 2018 року**?

** Питання ж зі сплатою ЄСВ більш-менш зрозуміле — див. статтю «Як сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у 2018 році члени фермерських господарств» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 5).

Проблема в тому, що «реформатори» в останньому абзаці 5 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ їх забули згадати як тих, що звітують раз на рік. І формально виходить, що подавати звітність їм потрібно щомісячно — уже за підсумками січня img 1.

Але хвилюватися, вважаємо, не варто img 2. Днями з’явилися проекти: 1) нової Інструкції про сплату ЄСВ; 2) нового Порядку ЄСВ-звітності***.

*** https://www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-normatyvnopravovykh-aktiv?category=aspekti-roboti.

Звичайно, це лише проекти, а не повноцінні нормативно-правові акти, але основний вектор думки зрозуміти можна.

Так ось, судячи з проекту, Мінфін виправить «неуважність» законодавця. Так, планується встановити, що члени фермерського господарства подаватимуть дані з ЄСВ за кожен звітний місяць раз на рік — у формі № Д5 (до неї внесуть таблицю для фермерів). Уперше цей звіт потрібно буде подати до 01.05.2019 р.

Тож вважаємо, зараз перейматися через те, що якось потрібно звітувати за січень, не варто. Так, проект — це тільки проект, але, строго кажучи, звітної форми поки що для членів фермерських господарств теж немає!

Підприємці-загальносистемники. Ще одна недомовка, але вже не така гаряча, стосувалася розміру квартального платежу в підприємців-загальносистемників. Нагадаємо, починаючи із цього року вони зобов’язані платити ЄСВ щокварталу (а не один раз на рік, як раніше).

За I квартал — не пізніше 19 квітня, за II — не пізніше 19 липня, за III — не пізніше 19 жовтня, за IV квартал — не пізніше 21.01.2019 р. Про остаточний розрахунок у проекті — жодного слова img 3.

Так ось, скільки платити за квартал? Адже база для них — береться з ПДФО/ВЗ декларації. А її ми подаватимемо тільки за рік.

Проект Інструкції підштовхує нас до вже раніше зробленого нами припущення. За кожен місяць кварталу ЄСВ має бути не менший за мінімальний. Виходить, що у 2018 році щоквартальний ЄСВ (якщо ви хочете платити по мінімуму) = 3 місяці х 22 % х 3723 грн. = 2457,18 грн.

Знову-таки питання з платежем за IV квартал і остаточним розрахунком й досі не до кінця зрозуміле. Благо, часу до кінця року ще «вагон».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі