Теми статей
Обрати теми

Слідами пенсійної реформи: ЄСВ у підприємців і не лише

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Президент уже підписав Закон про пенсійну реформу1. Є багато змін, що стосуються фізосіб-підприємців. Є зміни для роботодавців. Сьогодні про них і розповімо.
підприємці, ЄСВ, лікарняний, роботодавці

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 р. № 2148-VIII. До речі, він уже офіційно опублікований (газета «Голос України» від 10.10.2017 р. № 188).

Відразу «заспокійлива пігулка» img 1: у тій частині, про яку ми говоритимемо нижче, зміни набувають чинності з 01.01.2018 р. Тож час ознайомитися з ними ще є.

1. Зросте «максимальна планка» бази обкладення ЄСВ. Нагадаємо, цей «верхній» обмежувач стосується як ЄСВ з доходів працівників, так і ЄСВ «за себе» для фізосіб-підприємців.

Зараз «максимальна планка» для місячного доходу — 25 розмірів прожитмінімуму, встановленого для працездатної особи2. Якщо місячний дохід більше 25 прожитмінімумів, «вершок» не обкладається ЄСВ.

2 Цей показник у динаміці для 2017 року знайдете в статті «Важливі цифри 2017 року: оподаткування доходів фізичних осіб і соцстрахування» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2).

Так ось, з 01.01.2018 р. замість 25 прожитмінімумів потрібно використовувати 15 мінзарплат.

img 2Згідно з проектом Держбюджету — 2018 (законопроект № 7000) мінзарплату для 2018 року планується встановити на рівні 3723 грн.

2. У підприємців-єдиноподатників групи 1 віднімуть право сплачувати ЄСВ у «половинному» розмірі img 3. Тобто з 01.01.2018 р. ними, як і іншими підприємцями, ЄСВ за місяць повинен платитися в розмірі не менше ніж 22 % від мінзарплати. Добре лише те, що при такій сплаті кожен місяць підприємництва йтиме в їх стаж повністю (а не половинкою, як було з початку 2017 року).

Уперше за новими правилами (у збільшеній сумі) ЄСВ потрібно буде сплатити за I квартал 2018 року — у строк не пізніше 19.04.2018 р.

3. Підприємці-загальносистемники і незалежні професіонали з 01.01.2018 р. сплачуватимуть ЄСВ «за себе» щокварталу (зараз платять тільки один раз на рік)!

img 4Це ж стосуватиметься і членів фермерських господарств.

Строк сплати — до 20-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Тобто з 2018 року загальносистемники в цьому плані «уподібняться» єдиноподатникам, які і зараз платять ЄСВ поквартально.

Що стосується «бази» (з чого платити) для поквартальної сплати ЄСВ підприємцями-загальносистемниками, то повну картину ми отримаємо тільки після «впровадження» відповідних змін в Інструкцію про сплату ЄСВ3.. Але вже зараз зрозуміло, що повернення до колись існуючої і вже забутої моделі сплати внутрішньоквартальних авансів за результатами минулого року загальносистемниками не буде.

3 Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Потрібно розуміти, що «танцюватимемо» за аналогією зі сплатою ПДФО-авансів. Тобто відштовхуватися потрібно буде від квартальних даних Книги обліку доходів і витрат.

А ось питання з остаточним розрахунком ЄСВ «за себе» за підсумками року на підставі цих ПДФО/ВЗ-декларацій — туманне. Але до нього ще потрібно дожити img 5 (актуально буде тільки у 2019 році).

Що стосується підприємницької форми № Д5 (звіт з ЄСВ «за себе»), то її, як і раніше, можна подавати раз на рік. Це стосується і єдиноподатників, і загальносистемників, і незалежних професіоналів.

А ось члени фермерських господарств самі за себе цей звіт, імовірно, подавати не будуть. Можливо, за них це робитиме голова фермерського господарства. Але ясності в цьому питанні нормативка поки що не дає img 6. Поживемо — побачимо.

4. Склад «звільненців» від сплати ЄСВ «за себе» з 01.01.2018 р. буде викладений у новій редакції. У зв’язку з цим «прорватися» в їх ряди зможе більше число пенсіонерів. Нова редакція виглядатиме ось так:

«Особи, зазначені у пунктах 4 і 51 частини першої цієї статті, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу».

img 7Зараз якщо говоримо про пенсіонера — «звільненця» від ЄСВ «за себе», то це обов’язково має бути тільки пенсіонер за віком4.

4 Деталі знайдете в тому числі в статті «На пенсію переходжу!»: підприємницький клопіт» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 38).

5. Члени фермерських господарств зобов’язані платити ЄСВ «за себе», якщо не підлягають страхуванню на інших підставах (наприклад, офіційно працевлаштовані)! Голова фермерського господарства платив ЄСВ «за себе» і раніше, будучи підприємцем (категорія 301.01 ЗІР). А ось його родичі — члени фермерського господарства могли робити це добровільно. Але з 01.01.2018 р. добровільної сплати більше не буде, вона буде обов’язковою img 8. Сума ЄСВ — 22 % від доходу, який підлягає обкладенню ПДФО, але не менше мінімального страхового внеску.

6. Підприємства, установи й організації з кількістю штатних працівників від 8 до 20 обов’язково повинні будуть мати хоча б 1 працівника-«передпенсіонера» (якому залишилося до пенсії не більше 10 років).

А якщо кількість штатних працівників більше 20 осіб?

У незмінному вигляді продовжить діяти стара «трудова» квота (норматив працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні в прийнятті на роботу). Нагадаємо: про її виконання роботодавці з чисельністю штатних працівників більше 20 осіб звітують шляхом подання Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, не пізніше за 1 лютого після звітного року5.

5 Вам допоможе стаття «Трудова» квота. Прийшла пора звітувати» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 3).

Але зверніть увагу: вимога про працевлаштування «передпенсіонерів» стосується тільки юросіб, на підприємців вона не поширюється! img 9

img 10Хоча з роз’яснень Мінсоцполітики (див. лист від 23.09.2013 р. № 733/021/106-13) виходить зворотне, ми із цим категорично не згодні.

На цьому поки що все.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі