Теми статей
Обрати теми

Норми робочого часу на 2018 рік — з урахуванням планованих перенесень

Савченко Олена, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
У когось традиція щороку 31 грудня ходити в лазню. Хтось перед Новим роком обов’язково дивиться цей фільм про лазню. А Мінсоцполітики завжди традиційно готувало нам лист з розрахунком норми робочого часу на наступний рік. На жаль, як повідомило це Міністерство в листі від 19.10.2017 р. № 224/0/103-17/214, на 2018 рік вони такий лист видавати вже не планують. Розраховуйте, мовляв, усе самі. То як же тепер бути?

Ми взяли на себе цю проблему і підготували для вас розрахунок норми тривалості робочого часу на 2018 рік, який і наведемо нижче в таблиці (для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями).

Єдине «але». Як ви знаєте, Законом № 2211* введений новий святковий день — 25 грудня і одночасно скасований неробочий день — 2 травня. Очевидно тому Кабмін «зволікає» з розпорядженням «Про перенесення робочих днів у 2018 році». Поки є тільки його проект. Але рано чи пізно його все одно затвердять. Тому для зручності читачів ми зробили окремо варіант розрахунку норми робочого часу з урахуванням «рекомендованого» (у проекті) Кабміном перенесення робочих днів.

* Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» від 16.11.2017 р. № 2211-VIII, детальніше про нього ми писали в матеріалі «Різдво проти травневих: що з новими/старими святковими днями?» у «Бухгалтер 911», 2017, № 50.

Зверніть увагу: роботодавець, який застосовуватиме рекомендації КМУ, повинен серед іншого видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих днів не пізніше ніж за два місяці до перенесення.

Нагадуємо, що календар з нормами робочого часу зручно мати під рукою, щоб розрахувати працівникові зарплату, відпускні, лікарняні, декретні, суму плати за дні відрядження тощо.

А якщо у вас на підприємстві встановлений режим роботи, відмінний від наведеного нами в таблиці, то вам доведеться самим розрахувати норми робочого часу. Для цього потрібно:

1) зібрати дані про тривалість робочого тижня (п’ятиденний чи шестиденний), вихідні дні, тривалість щоденної роботи, встановлені на підприємстві;

2) по кожному місяцю календарного року і всього за 2018 рік визначити: кількість календарних днів; кількість святкових і неробочих днів (див. ст. 73 КЗпП); кількість днів, робота в які не проводиться (тобто загальна кількість вихідних, святкових/неробочих днів); кількість робочих днів; кількість днів, що передують святковим і неробочим (число місяця, в яке скорочується тривалість робочого дня).

Далі, озброївшись показниками тривалості робочого дня протягом робочого тижня, встановленими на підприємстві, а також враховуючи кількість звичайних робочих днів і робочих днів, що передують святковим і неробочим дням, підраховуємо норму робочого часу для різних категорій працівників, залежно від установленої їм тривалості робочого тижня.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2018 рік за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі