Теми статей
Обрати теми

Різдво проти травневих: що з новими/старими святковими днями?

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Хтось ще не в курсі чергового «покращення», яке невтомні законодавці запропонували нам під кінець року? Ми маємо на увазі Закон № 2211*, яким 25 грудня додали до святкових днів, а 2 травня із цього числа виключили. Саме час із цим розібратися детальніше.
Зміст статті:

Розпочнемо з того, що Закон № 2211, який цікавить нас, уже опублікований і набрав чинності 02.12.2017 р. Він, як уже стало зрозуміло, вносить зміни в ряди святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП.

У ст. 73 КЗпП абзаци третій і п’ятий частини першої викласти в такій редакції:

«7 січня і 25 грудня — Різдво Христове»;

«1 травня — День праці».

Отже, що ми маємо?

По-перше, 25 грудня — день святкування Різдва Христова католиками і протестантами — став неробочим днем. А ось святковий день 2 травня — скасований img 1.

По-друге, День солідарності трудящих — 1 травня — «утримався» серед святкових днів. Проте його перейменували на День праці.

У результаті виявилося, що у 2017 році кількість святкових і неробочих днів дорівнює 12 (11 святкових і неробочих днів, які ми з вами відгуляли до внесення змін до ст. 73 КЗпП, плюс уже цього року 25 грудня — Різдво Христове — неробочий день).

Це потрібно буде врахувати в подальшому при розрахунку відпускних працівникам.

2017 рік

Важливо! Введення нового святкового дня (25 грудня — Різдво Христове) може спричинити зміну норми тривалості робочого часу на 2017 рік, установленої на підприємстві.

Обов’язково перевірте ще раз себе.

Так, наприклад, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю з однаковою тривалістю робочого часу за день протягом робочого тижня норма тривалості робочого часу:

на грудень 2017 року зменшиться до 160 год (було 168 год);

на 2017 рік у цілому — до 1978 год (було 1986 год).

Ще раз звернемо вашу увагу на те, що норму тривалості робочого часу роботодавці розраховують самостійно виходячи з установлених на підприємстві тривалості робочого тижня (п’ятиденний або шестиденний), вихідних днів, тривалості щоденної роботи (зміни)*.

* Детально про те, як розрахувати норму робочого часу, ми розповідали в статті «Невосьмигодинний робочий день» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 33).

2018 рік

Переходимо до 2018 року. З урахуванням змін, внесених Законом № 2211 у ст. 73 КЗпП, можна припустити, що у 2018 році кількість святкових і неробочих днів дорівнюватиме 11.

Перелічимо їх:

1 січня — Новий рік;

7 січня — Різдво Христове;

8 березня — Міжнародний жіночий день;

8 квітня — Пасха;

1 травня — День праці;

9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);

27 травня 2018 — Трійця;

28 червня — День Конституції України;

24 серпня — День незалежності України;

14 жовтня — День захисника України;

25 грудня — Різдво Христове.

І на закінчення наведемо розраховану норму тривалості робочого часу на 2018 рік для 40-годинного п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу і неділю з однаковою тривалістю робочого часу за день протягом робочого тижня.

img 2
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі