Теми статей
Обрати теми

Зміна номенклатури: деталі складання розрахунку коригування від фіскалів

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
На сайті ДФСУ з’явилася уточнююча інформація щодо запов­нення розрахунку коригування на зміну номенклатури*. Є в ній важливі моменти, на яких варто зупинитися.

* http://sfs.gov.ua/anonsi/17334.html. Див. також «Вісник. Офіційно про податки», 2017, № 48.

У консультації фіскали уточнюють особливості складання розрахунку коригування (РК) на зміну номенклатури.

Нагадаємо, зараз у питанні зміни номенклатури в податковій накладній (ПН) податківці повернулися до старого підходу і дозволяють її міняти одним РК:

— рядком з «-» знімаємо показники за товарами/послугами, номенклатура яких змінилася;

— рядком з «+» додаємо нові товарні позиції.

При цьому в гр. 2 РК слід вписати причину коригування — «Зміна номенклатури».

Єдине, що тепер по-новому потрібно заповнювати гр. 1 («№ з/п рядка податкової накладної, що коригується») такого РК. При додаванні нової товарної позиції замість старої, у гр. 1 РК повинен указуватися (!) новий порядковий номер рядка (наступний за порядком), якого не було в ПН**.

** Подробиці знайдете в статті «Знову «нульовий». При зміні номенклатури в податковій накладній достатньо одного розрахунку коригування» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 52).

Наприклад, якщо в ПН були заповнені дві позиції (товар А і Б), а потім сторони передомовилися, що замість товару А постачатиметься товар В і Г, то в РК:

— рядком з «-» (з порядковим номером «1» в гр. 1) знімемо товар А;

— рядками з «+» додамо нові товари В і Г (з порядковими номерами «3» і « 4»), тобто з наступними новими порядковими номерами, яких не було в ПН).

Тобто в ПН і РК не можуть під одним і тим же порядковим номером обліковуватися дві різні товарні позиції.

У нинішній же консультації податківці підтверджують, що застосовується саме такий підхід. Але при цьому додатково надають пояснення щодо таких ситуацій.

1. Як складати РК до ПН, до якої вже раніше складався РК за «старими» правилами. Ідеться про випадок, коли нам знову потрібно скласти РК до ПН, яка раніше коригувалася. При цьому такий «попередній» РК (припустимо, він був на зміну номенклатури) платник заповнював за правилами, що діяли на той час. Тобто в гр. 1 РК і на «стару», і на «нову» номенклатуру проставляв у гр. 1 один і той же порядковий номер рядка ПН — той, під яким «старий» товар стояв у ПН.

Наприклад, у ПН були дві позиції: товар А (порядковий номер у ПН — «1») і товар Б (порядковий номер у ПН — «2»). Потім сторони домовилися, що:

— замість товару А постачатиметься товар В і Г;

— замість товару Б — товар Д.

У цьому випадку (!) попередній РК (за старими правилами) був заповнений так.

1

2

3

4.1

4.2

4.3

5

6

7

8

<…>

Заміна товару А

1

Зміна номенклатури

Товар А

3738

шт

2009

-20

200,00

<…>

1

Зміна номенклатури

Товар В

3738

шт

2009

15

160,00

1

Зміна номенклатури

Товар Г

3738

шт

2009

10

160,00

Заміна товару Б

2

Зміна номенклатури

Товар Б

3738

шт

2009

-45

100,00

2

Зміна номенклатури

Товар Д

3738

шт

2009

50

90,00

Тепер припустимо, що платникові потрібно знову скласти РК до цієї ж ПН (наприклад, поміняти ціну чи кількість товару або знову поміняти номенклатуру).

Припустимо, сторони вирішили, що замість товару В (який був доданий попереднім РК і значиться під порядковим номером «1» у РК) постачатиметься товар Е.

У цьому випадку РК до ПН податківці рекомендують складати так:

— спочатку відсторнувати (рядками «-») усі однаково пронумеровані товарні позиції попереднього РК (у гр. 1 при цьому, вказуючи те ж значення, яке було вказано в гр. 1 колишнього РК).

Причому, судячи з роз’яснення, «перенумеровувати» потрібно тільки ті позиції, які стоять під одним і тим же порядковим номером, що і позиція, яка зараз новим РК потребує коригування. Тобто якщо брати умови нашого прикладу, то зараз у РК ми не чіпаємо позиції з порядковим номером «2», а коригуємо тільки позицію з порядковим номером «1». Повністю перенумеровувати весь «старий» РК — усю номенклатуру в ньому, судячи з консультації податківців, — немає необхідності. Якщо раптом вона мінятиметься пізніше, тоді й перенумеруємо. Хоча подивимося, як на ділі під такі РК налаштують програмне забезпечення;

Адже в нас міняється номенклатура товару, який був указаний у ПН під порядковим номером «1».

— додати ці ж товарні позиції (рядками «+»), за якими в попередньому РК було вказано дублююче значення рядка ПН, але вже під новими (наступними) порядковими номерами, які раніше не вказувалися в ПН.

І тільки після цього вже проводити безпосередньо «нове» коригування (тобто нову зміну номенклатури). Для цього в РК:

— рядками з «-» зняти відповідну номенклатуру (з урахуванням її свіжої перенумерації);

— рядками з «+» (якщо натомість щось додається) додати нові товарні позиції, пронумерувавши їх у «порядковій» гр. 1 РК наступними (!) новими порядковими номерами, яких не було в ПН з попередніми РК.

При цьому в усіх (!) рядках РК причиною коригування в гр. 2 записують «Зміна номенклатури».

Стосовно нашого прикладу це виглядатиме так.

1

2

3

4.1

4.2

4.3

5

6

7

8

<…>

Перенумеровуємо позиції з однаковим порядковим номером колишнього РК

1) сторнуємо однаково пронумеровані позиції

1

Зміна номенклатури

Товар В

3738

шт

2009

-15

160,00

1

Зміна номенклатури

Товар Г

3738

шт

2009

-10

160,00

2) додаємо відсторновані позиції під новими порядковими номерами

3*

Зміна номенклатури

Товар В

3738

шт

2009

15

160,00

4

Зміна номенклатури

Товар Г

3738

шт

2009

10

160,00

Проводимо нове коригування

3

Зміна номенклатури

Товар В

3738

шт

2009

-15

160,00

5

Зміна номенклатури

Товар Е

3738

шт

2009

15

160,00

* Оскільки порядковий номер «2» у ПН у нас уже зайнятий, то використовуємо наступний порядковий номер, якого не було в ПН.

2. Реєстрація РК на «+» при зміні номенклатури. Це ситуація з тими РК, коли програмне забезпечення в податківців було налаштоване так, що для зміни номенклатури в ПН потрібно було складати два РК: один на «-», другий на «+» (РК, реєстровані в періоді з 20.11.2017 р. по 14.12.2017 р.). У цей період у платників були проблеми з реєстрацією РК на «+». Так ось податківці говорять, що якщо РК на «-» пройшов реєстрацію, а РК на «+» — ні, то платникові потрібно наново скласти і подати на реєстрацію РК на «+». Але ось нумерацію рядків у таких РК потрібно провести за новими правилами. Тобто в такому РК нові товарні позиції нумеруємо під (новими) наступними порядковими номерами, яких не було в ПН.

Наприклад, у ПН були дві позиції (товар А і товар Б). Потім сторони домовилися, що замість товару А постачатиметься товар В. Зміна номенклатури припала на період з 20.11.2017 р. по 14.12.2017 р. (коли на зміну номенклатури доводилося складати два РК). Допустимий РК на «-», яким ми знімали товар А, пройшов реєстрацію. А РК на «+» ні. Тоді зараз у РК на «+» новими рядками з «+» додамо товар В (при цьому в гр. 1 РК ставимо «незайнятий» у ПН порядковий номер « 3»).

Щоправда, податківці умовчали про штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію таких «плюсових» РК. Адже в цьому випадку РК будуть зареєстровані із запізненням не з вини платників. А отже, штрафи до платника застосовуватися не повинні. Але ось тільки чи погодяться із цим так просто податківці?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі