Теми статей
Обрати теми

Мораторій на перевірки — 2018: стосується і податківців, але тимчасово

Смердов Віталій, шеф-редактор
Дотримуючись добрих традицій, останні податково-перевірочні зміни для бізнесу були підписані й опубліковані з таким розрахунком, щоб у бухгалтерів і керівників було достатньо часу підготуватися до них, — 30 грудня (дякуємо, що не 31-го…). Це ж стосується і мораторію на перевірки на 2018 рік, про який з перших же днів щосили сурмлять у соціальних мережах*. Чи все правда, що про нього говорять? Відповідь у цій статті.

* Він уведений у дію Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.2017 р. № 2246-VIII, офіційно опублікованим у виданні «Голос України» від 30.12.2017 р.

Найголовніше — цей мораторій діє вже з 1 січня 2018 року і, формально, поширюється, у тому числі, і на податкові перевірки, і на перевірки Держпраці. При цьому він:

— стосується як планових, так і більшості позапланових перевірок. Не стосується ж він, як і минулого року, позапланових перевірок, що проводяться за визначеним переліком підстав. По суті, це торішній перелік** плюс дві нові підстави: 1) у разі настання події, яка має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених КМУ, на права, законні інтереси, життя та здоров’я, захист довкілля і забезпечення безпеки держави; 2) для перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів з приводу усунення порушення вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом держнагляду (контролю);

** Див. статтю «Крах старих мораторіїв (перевірочних і штрафних): хай живе новий!» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 6).

— поширюється на перевірки не лише малого і середнього бізнесу (як повідомлялося деякими ЗМІ), а й великого бізнесу.

Але не поспішайте тріумфувати — придивимося до цього мораторію детальніше.

По-перше, таке широке охоплення він матиме не весь рік, а тільки доти, доки Кабмін не затвердить перелік державних органів, на які цей мораторій не поширюється.

На дату підготовки статті він ще не затверджений, і коли це відбудеться — ще невідомо. Хтось може сказати, що це повинно відбутися 1 липня, але, на жаль, це не так — у Законі є лише вказівка, що до цієї дати Кабмін повинен затвердити концепцію і план заходів з реформування системи державного нагляду (контролю), а про затвердження цього переліку жодного слова.

Тому фактично такий перелік може з’явитися і раніше, й у ньому, з високою ймовірністю, можна чекати появи податківців, Держпраці та інших контролерів.

У минулому схожий перелік уже був. Він був затверджений постановою КМУ від 13.08.2014 р. № 408 ще під «старий» мораторій, а тому сьогодні застосовуватися не може.

По-друге, доки згаданий перелік не затверджений, у вас є формальні підстави не пускати перевіряючих з посиланням на мораторій. Це стосується і допуску до перевірок податківців, у тому числі якщо ваша компанія була включена в план-графік податкових перевірок (він розміщений на офіційному сайті ДФСУ), — мораторій же, як ми говорили раніше, поширюється і на планові перевірки.

Водночас не виключаємо, що низка контролюючих органів відмовиться дотримуватися цього мораторію. Запитаєте: на якій підставі?

А на тому, що цей мораторій посилається на Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». При цьому багато державних органів традиційно вважають, що їх перевірки цьому Закону не підкоряються.

Подібного можна чекати і від податківців — з посиланнями, наприклад, на те, що вони: проводять планові/позапланові/фактичні перевірки згідно з ПКУ, а не заходи державного нагляду (контролю) в розумінні Закону; підкорюються, насамперед, ПКУ, а Закону — лише в частині, що не суперечить ПКУ.

Звичайно ж, такий підхід з боку перевіряючих буде неправомірним (щонайменше через прямі вказівки у Законі на те, що податкові перевірки також вважаються заходами державного нагляду/контролю) і з ним можна й потрібно сперечатися. Але, на жаль, фактично такі дії податківців створюватимуть проблеми для платника.

Адже, наприклад, якщо податківці не погодяться з відмовою в допуску до перевірки, то застосують до активів платника податковий арешт, після чого йому доведеться доводити свою правоту вже в адміністративному суді — і він її доведе (через очевидність ситуації), але втратить при цьому дорогоцінний час та масу нервових клітин. Враховуючи це, у разі якщо в періоді дії мораторію податківці все-таки вийдуть на перевірку:

Також зазначимо, що якщо, наприклад, Держпраці не погодиться з відмовою в допуску, то застосує штраф у гіршому разі 372300 грн. (100 х 3723 грн.).

— спочатку зважте всі «за» (додатковий час для підготовки до перевірки, проведення податкового аудиту, збір документів тощо) і «проти» (спір з перевіряючими, додаткові податкові ризики тощо) відмови в допуску, а після приймайте рішення;

— у разі відмови, письмово зафіксуйте як підставу для недопуску посилання на мораторій.

По-третє, декілька слів про механізм, яким запущений цей мораторій. Як ми вже говорили, він уведений Законом про Держбюджет на 2018 рік, причому не прямо, а опосередковано — шляхом включення в нього норм, які вносять зміни до Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». При цьому законодавець, мабуть, забув, що близько десяти років тому подібні дії послугували приводом для звернення депутатів до Конституційного Суду України з вимогою визнати Закон про Держбюджет у цій частині неконституційним… і Суд у рішенні від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 подібні вимоги задовольнив.

Незважаючи на те, що це рішення Конституційного Суду України не можна автоматично поширити на Закон про держбюджет на 2018 рік, законодавець фактично наступає на одні й ті ж граблі і створює додаткові ризики не лише для себе, а й для бізнесу загалом…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі