Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок: «пристрілка»

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Наближається строк подання податкової декларації з транспортного податку на 2018 рік. Водночас для деяких платників, як свідчить ІПК від 02.01.2018 р. № 9/6/99-99-12-02-03-15/IПК, невирішеними залишаються питання зі сплатою цього податку ще за 2017 рік. Знімемо ж їх і підготуємо вас до подання декларації за цей рік!

Розпочнемо з екскурсу в минуле img 1. У межах покращення інвестклімату-2017 у ПКУ були внесені зміни, що стосуються розрахунку середньоринкової вартості легкових автомобілів. Вони нівелювали вплив на цей показник: (1) пробігу автомобіля і (2) типу коробки перемикання передач.

Як наслідок: 1) КМУ не кваплячись уніс зміни в Методику № 66*; 2) з покладеним на Мінекономрозвитку обов’язком розмістити на своєму офіційному сайті перелік легкових автомобілів: (а) з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) і (б) середньоринкова вартість яких складає більше 375 розмірів мінзарплати**, міністерство у 2017 році впоралося значно пізніше відведеного йому для цього строку (до 1 лютого податкового (звітного) року) img 2.

* Методика визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затверджена постановою КМУ від 18.02.2016 р. № 66. Обговорювані зміни в неї були внесені постановою КМУ «Про внесення змін до Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів» від 21.06.2017 р. № 428.

** Встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Тобто у 2017 році ця величина складала 1,2 млн грн., а у 2018 році підвищилася до 1396125 грн.

Як ви розумієте, саме такі автомобілі є об’єктом обкладення транспортним податком.

Через це виникла ситуація, коли на момент звітних строків — 2017 низка автомобілів під оподаткування не підпадали, а в переліку, що з’явився в липні, такі автомобілі вже фігурували.

Який вихід з такої ситуації? — Не дивно, що несприятливий для платника податків: сплачувати транспортний податок за такі автомобілі потрібно, причому за весь рік (підтвердження чому знаходимо в ІНК, що коментується).

Щоб це стало можливим, платникові податків потрібно подати звітну декларацію (або ж уточнену — якщо були інші оподатковувані автомобілі).

Причому про звільнення від сплати штрафів «за затримку» ДФСУ не говорить img 3. Проте є всі підстави вважати, що таке звільнення має бути. Річ у тому, що якщо винних дій/бездіяльності з боку платника податків немає, немає й податкового правопорушення в розумінні п. 109.1 ПКУ. А ось від сплати податкових зобов’язань у сумі 25000 грн., на жаль, нікуди не подітися img 4.

Тепер перейдемо до року поточного. На момент відправлення номера в друк на сайті міністерства був тільки перелік «об’єктів оподаткування» на 2017 рік (http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA). Поки це не повинно хвилювати платника, оскільки новий перелік на 2018 рік повинен з’явитися до 1 лютого і час ще є.

У свою чергу, граничний строк подання податкової декларації з транспортного податку на 2018 рік, нагадаємо, минає лише в понеділок, 19 лютого (згідно із п.п. 267.6.4 ПКУ).

Тому «чекаємо новин…».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі