Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок — 2018: звітні питання

Александрова Олеся, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Цей податок платять фіз- і юр­особи, які мають зареєстровані в Україні дорогі легкові авто. Сьогодні розглянемо правила нарахування і сплати податку юр­особами. Адже за фізосіб (у тому числі підприємців) усю «брудну» роботу роблять податківці.

Платники податку. Чи належить та чи інша юрособа до платників податку, залежить від факту володіння автомобілем. Тому якщо використовуєте у своїй діяльності орендований автомобіль, платником податку ви не є. За такі об’єкти транспортний податок платить власник (орендодавець) автомобіля.

Звертаємо увагу: під оподаткування підпадають не всі транспортні засоби, а тільки легкові автомобілі (див. визначення в Законі про автотранспорт*).

* Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

Якщо у вас є вантажне авто або автобус, то за них платити транспортний податок не потрібно.

Транспортний податок платять тільки власники дорогих «молодих» легковичків, які відповідають одночасно таким критеріям:

1) з моменту випуску автомобіля минуло не більше 5 років включно (для 2018 року — автомобілі, випущені не раніше 2013 року);

2) середньоринкова вартість автомобіля перевищує 375 мінзарплат на 1 січня звітного року (на 2018 рік — більше 1396125 грн.).

Перевіряємо критерії. Як визначити, чи відповідає ваш легковичок зазначеним вище критеріям?

Вік автомобіля. Про те, чи відповідає ваш автомобіль віковому критерію (тобто чи не старше він 5 років), ви дізнаєтеся, зазирнувши в техдокументацію на автомобіль або в договір на його придбання і подивившись там дату виробництва автомобіля. «Підказки» щодо визначення точного віку авто також містяться в примітках до декларації.

Середньоринкова вартість. Визначати її з метою обкладення транспортним податком повинні не платники, а Мінекономрозвитку (п.п. 267.2.1 ПКУ). При цьому береться до уваги середньоринкова вартість автомобіля станом на 1 січня податкового (звітного) року (у нашому випадку на 1 січня 2018 року) виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Методику** такого розрахунку КМУ, нехай і із запізненням, але «привів до тями» ще минулого року.

** Методика визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затверджена постановою КМУ від 18.02.2016 р. № 66.

Далі. Згідно з останнім абзацом п.п. 267.2.1 ПКУ Мінекономрозвитку щорічно до 1 лютого звітного року повинно розміщувати на своєму офіційному веб-сайті перелік легкових автомобілів, які відповідають «об’єктним» критеріям на відповідний рік.

Минулого року із цим у Мінекономрозвитку через об’єктивні причини виникли складнощі. А ось у цьому — усе ОК img 1.

Такий перелік (екселівський файл під назвою «Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2018 році») за декілька днів до настання години «Х» таки з’явився за елекронною адресою: http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

Це все спрощує.

Також слід звернути увагу на такі моменти, прописані в Методиці (п. 13 і п. 14 відповідно):

— можливе доопрацювання переліку протягом року. Так, якщо податківці або господар авто вважатимуть, що якомусь автомобілю незаслужено не знайшлося місця в Переліку, вони можуть звернутися в Мінекономрозвитку. Останній повинен визначити його середньоринкову вартість і, якщо будуть підстави, доповнити перелік та розмістити відповідну інформацію на сайті;

У такому разі власникам таких авто доведеться заплатити податок за весь рік***.

*** Про схожу ситуацію ми говорили в статті «Транспортний податок: «пристрілка» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 5).

— Мінекономрозвитку забезпечує можливість на своєму сайті самостійно «вбити» дані про автомобіль і отримати інформацію про середньоринкову вартість автомобіля. Власне ця можливість також реалізована за електронною адресою: http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

Але навіщо до неї вдаватися, якщо є Перелік на 2018 рік?

Розраховуємо суму податку. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 грн. за кожне «об’єктне» авто (п. 267.4 ПКУ). До відома! Це не стосується випадків, коли у звітному році минає 5 років з дати виробництва легковичка. Тоді податок платите не за весь рік, а за період з 1 січня до початку місяця, наступного за місяцем, у якому вік такого автомобіля досяг (досягне) 5 років (п.п. 267.6.7 ПКУ).

Є й інші нюанси, пов’язані зі сплатою податку не за повний рік (придбання не з початку року, вибуття з власності протягом року), але якщо говоримо про декларування «станом на 1 січня», то торкатися їх тут не будемо.

Розраховують податок юрособи станом на 1 січня і до 20 лютого (останній день — 19 лютого) подають у податкову за місцем реєстрації авто декларацію. Річну суму податку в ній розбивайте рівними частинами щоквартально.

Для звітності використовуйте оновлену (!) минулого року форму декларації, яка затверджена наказом № 415****.

**** Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з транспортного податку» від 10.04.2015 р. № 415.

Зауважимо, багато корисної інформації знайдете в примітках до декларації. Зокрема, з приводу округлення показників у графах 11 — 14:

«Заокруглення суми нарахованого податку за базові податкові (звітні) квартали року, крім суми за останній базовий податковий (звітний) квартал року, здійснюється за загальними правилами заокруглення. Сума транспортного податку за останній базовий податковий (звітний) квартал року визначається як різниця річної суми транспортного податку і суми транспортного податку за базові (звітні) квартали року, крім останнього».

Податок платите авансовими внесками щокварталу до 30-го числа місяця, наступного за звітним кварталом (пп. 267.7.1 і 267.8.1 ПКУ).

Податок сплачується за місцем реєстрації авто і зараховується до відповідного бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі