Теми статей
Обрати теми

Я йду, щоб повернутися… Якщо підприємець реєструється після того, як знявся з реєстрації

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Після того як оплата ЄСВ стала обов’язковою для всіх підприємців (у тому числі й для загальносистемників з нульовим доходом), «сплячих» підприємців помітно зменшилося. Тепер, якщо в когось бізнес «не задався», він відразу йде «з кінцями», тобто знімається з держреєстрації. А якщо в майбутньому виникне необхідність знову стати підприємцем, як це зробити? Зараз і розповімо.

Скільки разів можна припиняти і розпочинати підприємницьку діяльність? Через скільки днів після припинення підприємницької діяльності можна знову зареєструватися?

Зніматися з держреєстрації, потім знову реєструватися можна скільки завгодно разів. Жодних обмежень законодавство не містить img 1.

Щодо тимчасової паузи між «зіскоком» і «заскоком» також жодних обмежень немає. Єдине, що потрібно враховувати: держреєстратор виключає підприємця з Єдиного державного реєстру протягом 24 годин після отримання заяви від нього (ст. 26 Закону № 755*).

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Отже, потрібно почекати хоча б добу.

Якщо підприємець знявся з держреєстрації, а потім знову зареєструвався, як бути зі звітами?

Повторна реєстрація нічого не змінює.

Згідно з п.п. 65.10.8 ПКУ припинення підприємницької діяльності не звільняє особу від її підприємницьких зобов’язань, не змінює строк і порядок їх виконання та не скасовує штрафів за їх невиконання.

Підприємець, що розреєструвався, зобов’язаний вчасно подати всі «останні» звіти:

декларацію про доходи — протягом 30 календарних днів після реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 177.11 ПКУ). Це якщо «зіскок» відбувся в статусі підприємця на загальній системі оподаткування або в статусі єдиноподатника, але при цьому в поточному році підприємець встиг побувати на загальній системі оподаткування**;

** Нюанси знайдете в статті «Остання дека єдиноподатника — ex‑загальносистемника» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 46).

декларацію єдиноподатника — протягом 40 календарних днів після закінчення того кварталу, в якому відбулося припинення, якщо «зіскок» відбувся в статусі єдиноподатника (категорія 135.02 ЗІР). Якщо в поточному році підприємець був на загальній системі, потім перейшов на єдиний податок, а потім розреєструвався, потрібно також подати декларацію про доходи (див. вище).

Єдиноподатна декларація не буває «ліквідаційною», це звичайний звіт, який подають за останній звітний період. Тому формально єдиноподатники груп 1 і 2 можуть подати його аж після закінчення року, але затягувати немає жодного сенсу. Краще дослухатися до «поради» податківців;

— Звіт з ЄСВ (форму № Д5) з позначкою «ліквідаційний» — за період з початку року до дня реєстрації припинення підприємницької діяльності. Зараз конкретний строк його подання не встановлений. Водночас із 01.08.2018 р. набирає чинності нова редакція Порядку подання ЄСВ-звітності***.

*** Затверджена наказом від 15.05.2018 р. № 511 (детальніше про це ви можете прочитати в окремій статті номера «Оновлений ЄСВ-звіт: перше знайомство»).

Так ось, згідно з пп. 9 і 11 розд. III нової редакції підприємці (і загальносистемники, і єдиноподатники) у разі ліквідації Звіт з ЄСВ (форму № Д5) з позначкою «ліквідаційний» подавати повинні протягом 30 календарних днів з дня реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Власне, радимо орієнтуватися на цей строк уже зараз.

До речі, згідно з останніми новаціями в сплаті ЄСВ****, його слід сплатити протягом 10 календарних днів після граничного строку подання «ліквідаційної» форми № Д5.

**** Деталі знайдете в статті «Інструкція про нарахування і сплату ЄСВ: вивчаємо нову редакцію» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 28).

Ну а після нової держреєстрації потрібно буде подавати нові звіти (декларацію про доходи і форму № Д5) у стандартні строки.

Декларацію про доходи:

1) за підсумками першого кварталу роботи на загальній системі (протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу). Декларація подається й у тому випадку, якщо відразу після держреєстрації підприємець «стрибає» в групи 1 і 2 єдиного податку. Оскільки існує «розрив» між датою держреєстрації і датою переходу на єдиний податок. У цьому «розриві» підприємець перебуває на загальній системі оподаткування (див. консультацію в підкатегорії 104.09 ЗІР).

Зауважте: ФОП-новачки в першій деці зобов’язані показати своє майно і цивільні доходи на дату держреєстрації (п.п. 177.5.2 ПКУ);

2) за підсумками року (не пізніше за 9 лютого).

Якщо станете загальносистемником у IV кварталі, подаєте одну декларацію — за IV квартал (вона ж — річна).

Звіт з ЄСВ (форма № Д5, таблиця 1) подається тільки за підсумками року — до 10 лютого року, наступного за звітним.

Якщо підприємець знявся з держреєстрації і знову зареєструвався в одному й тому ж місяці, як йому платити ЄСВ?

У категорії 301.04.02 ЗІР податківці на це запитання відповідають так:

коли підприємець знімається з держреєстрації, він зобов’язаний сплатити ЄСВ за частину місяця — з 1 числа і до дня припинення діяльності (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Але ЄСВ за цей «усічений» місяць усе одно має бути не менше мінімального розміру (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ);

коли підприємець знову реєструється, у нього виникає обов’язок сплачувати ЄСВ за кожен місяць, включаючи місяць держреєстрації (ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ). При цьому такий ЄСВ, як і раніше, має бути не менше мінімального розміру за кожен місяць (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Виходить, що підприємцеві доведеться сплатити ЄСВ двічі за один і той же місяць img 2. Це, звісно, несправедливо. Але сперечатися з податківцями в цьому випадку доволі складно.

Щоб уникнути таких прикрих витрат, радимо зніматися з держреєстрації і знову реєструватися підприємцем у різних місяцях img 3.

Підприємець у 2018 році працював тільки на загальній системі, а потім знявся з держреєстрації. Чи може він знову зареєструватися у 2018 році і відразу стати єдиноподатником?

Так, може, за умови, що дохід, отриманий ним до «розреєстрації», не перевищує меж, установлених для єдиноподатника (абз. 4 п.п. 298.1.4 ПКУ). Зрозуміло, також потрібно дотримуватися інших вимог до відповідної групи єдиного податку, зокрема за видами діяльності, та не мати непогашених податкових боргів в «анамнезі».

Підприємець у 2017 — 2018 рр. працював на спрощенці, а потім знявся з держреєстрації. Чи може він знову зареєструватися у 2018 році і відразу стати єдиноподатником?

На жаль, податківці таку можливість категорично відкидають. Вони вважають, що у 2018 році підприємець уже скористався своїм правом на спрощенку, а таке право надається лише раз на рік (п.п. 298.1.4 ПКУ).

«Побуцатися» з ними можна, оскільки у 2018 році підприємець не переходив на спрощенку, а вже був на не ній ще з минулого року, тобто право раз на рік перейти спрощенку ще не використане.

Але чи варта гра свічок — вирішувати вам? Можна просто почекати до кінця року і без дебатів стати єдиноподатником з 01.01.2019 р. img 4.

У 2018 році підприємець, будучи на спрощенці, отримав дохід більше 1 млн. грн., а потім знявся з держреєстрації. Чи може він знову зареєструватися і стати єдиноподатником без РРО?

Податківці впевнені, що ні img 5 (категорія 109.02 ЗІР).

Вони розуміють п. 296.10 ПКУ занадто широко: застосування РРО триває (точніше, у підприємця відсутній «РРО-імунітет») в усіх подальших періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як єдиноподатника.

На наш погляд, цю норму потрібно розуміти так: щойно підприємець припинив бути спрощенцем (неважливо: знявся з держреєстрації чи перейшов на загальну систему), обов’язок застосовувати РРО зникає. І подальші переходи на спрощенку вже можливі без РРО.

Але, на жаль, податківцям це не доведеш. Залишається адмінсуд, але не факт, що і в суді можна буде дістати позитивне для себе рішення img 6.

Тож орієнтуватися краще на позицію податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі