Теми статей
Обрати теми

ТОВ викуповує частку у свого учасника: чи потрібно формувати під цю операцію резерв?

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Запитання, зазначене в заголовку, виникло на практиці майже відразу після набрання чинності Законом про ТОВ — адже він у цій частині впровадив певні нововведення. З ними ви зможете ознайомитися в цьому матеріалі.

За новими правилами ТОВ, що викуповує частку свого учасника, на день такого викупу повинно сформувати резервний капітал, який (одночасно):

1) не може використовуватися для здійснення виплат на користь учасників ТОВ. Формально норма зачіпає всі виплати на користь учасників — тобто, наприклад, і виплату дивідендів;

Напрями використання такого резерву є сенс зафіксувати в статуті ТОВ.

2) повинен відповідати розміру вартості викупленої частки згідно з договором купівлі-продажу з учасником.

Причому зверніть увагу:

— ідеться саме про ціну, яка буде виплачена учасникові на підставі договору, а не про номінальну вартість частки (на підставі якої, власне, і формувався статутний капітал), яка може бути набагато нижчою такої ціни викупу;

В обліку податку на прибуток, якщо ціна викупу буде вищою за номінальну, то різниця не включається до витрат (і не зменшує об’єкт з податку на прибуток), а спрямовується на зменшення додаткового капіталу.

— такий резервний капітал формується на підставі рішення загальних зборів за рахунок нерозподіленого прибутку ТОВ (також ми не виключаємо можливості його формування за рахунок інших фондів ТОВ, зокрема раніше створених резервів), що не призводить до зменшення об’єкта з податку на прибуток;

— такий договір між ТОВ і учасником може укладатися виключно на підставі одноголосного рішення загальних зборів, у яких взяли участь усі учасники ТОВ. Із цією метою до порядку денного таких зборів є сенс включити і затвердження проекту договору. Також звертаємо увагу, що від імені ТОВ договір підпише його виконавчий орган (директор, якщо він одноосібний).

Але що, якщо це правило проігнорувати? Зазначимо, що договір про викуп не визнають недійсним, проте в такому разі одночасно з таким викупом у ТОВ буде зменшений статутний капітал — причому незалежно від волі учасників. Річ у тому, що запис про це за замовчуванням вноситься держреєстратором одночасно із записом про викуп ТОВ частки учасника. Єдиний виняток — коли держреєстратор отримає від ТОВ довідку про формування ним резервного капіталу в зазначеному вище розмірі.

Форма довідки не затверджена. Але, вважаємо, що із цією метою буде достатньо бухгалтерської довідки із зазначенням суми резервного капіталу і посиланням на рішення загальних зборів, якими такий капітал був сформований.

Враховуючи вищевикладене, якщо зіткнетеся з операцією викупу ТОВ часток (їх частин), пам’ятайте про цей нюанс.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі